Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στον απόηχο του παραδοσιακού γάμου του Πλατανίτη Ναυπακτίας

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου των Απανταχού Πλατανιτιωτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλατανίτη η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου από την παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου.
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου απαρτίζεται από 24 παιδάκια και η παράσταση υλοποιήθηκε με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νηπιαγωγού, κυρίας Ελένης Δημητρέλλου και τη συμμετοχή της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε, που έγραψε και τις δύο τελευταίες σκηνές του θεατρικού δρώμενου. Στο δρώμενο συμμετείχαν φιλικά η δημοσιογράφος Χρύσα Σπαή και η κυρία Μαίρη Ζαπαντιώτη.

Ελένη Δημητρέλλου - Αριάδνη Δάντε

Φωτογραφία της Elen Dim.


Το θεατρικό δρώμενο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των καλεσμένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Πλατανιτιωτών, κύριο Κωνσταντίνο Καμάρα και την ανακοίνωση της δράσης αλληλεγγύης που συναποφάσισαν οι Εκδόσεις Τσιπούπολη, η Αριάδνη Δάντε και ο Συλλογος των Απανταχού Πλατανιτιωτών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική. Συγκεκριμένα, για ΚΑΘΕ αγορά του παιδικού βιβλίου "Ψάχνοντας την ερμηνεία" της συγγραφέως στην εκδήλωση, αποδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη το ποσό των 3 ευρώ στο Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιτιωτών, για να κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου, ακολούθησαν τα καλωσορίσματα και οι ευχαριστίες της Ελένης Δημητρέλλου και της Αριάδνης Δάντε προς τους καλεσμένους και το θεατρικό δρώμενο ξεκίνησε με την περίληψη "τς Λένς τ' Πλατανίτ" για όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι τη βραδιά της 3ης Αυγούστου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σκηνές του παραδοσιακού γάμου. Οι μικροί πρωταγωνιστές παρουσίασαν το προξενιό, την υπογραφή των συμβολαίων για την προίκα, την προετοιμασία των προικιών, το ζύμωμα του παραδοσιακού τσουρεκιού του γάμου (ευγενική χορηγία της αρτοποιϊας ΚΟΝΔΥΛΗΣ), το ξύρισμα του γαμπρού και τα παινέματα της νύφης, όλα πλαισιωμένα με χορό και παραδοσιακά τραγούδια. Ξεχωριστή στιγμή για όλους ήταν η στιγμή που μπήκε στον προαύλειο χώρο του σχολείο η άμαξα του κυρίου Οδυσσέα Θέμελη με τον τετράποδο Φράνκο, συνοδεία του λαούτου και της ζεστής φωνής του κυρίου Παντελή Αναστασόπουλου, που τραγούδησε το "Σήμερα γάμος γίνεται". Τα παιδιά ακολουθώντας την άμαξα και τον λαουτιέρη οδηγήθηκαν σε ζευγάρια στην εκκλησία για να ξεκινήσει η σκηνή του γάμου. Εκεί ο παπάς με την κουμπάρα Αριάδνη Δάντε έδωσαν τις ευχές τους στο νιόπαντρο ζευγάρι και η "Λεν' τ' Πλατανιτ" έσπασε την πρεβέντα (παραδοσιακό τσουρέκι) στο κεφάλι της νύφης και τη μοίρασε με τη συγγραφέα στους καλεσμένους. Έπειτα, η κουμπάρα συνόδεψε το ζευγάρι στο κοινό για την παραδοσιακή ρίψη ρυζιού.


Φωτογραφία της Efi Samartzopanou.

Μετά το τέλος του γάμου ακολούθησε η σκηνή του γαμήλιου κεράσματος. 
Σύμφωνα μ' αυτή, η "Λέν' τ' Πλατανιτ" έκρυψε τα υλικά παρασκευής του κεράσματος της Αριάδνης και όλα τα κεράσματα που είχε προλάβει να ετοιμάσει η συγγραφέας για το γάμο, επειδή τσαντίστηκε που έδωσαν τη νύφη στον Γιάννο και όχι στους δικούς της γιους-λεβέντες. 
Θέλοντας να φέρει σε δύσκολη θέση την κουμπάρα του γάμου, της άφησε ένα γράμμα με πέντε αινίγματα, προκαλώντας την να τα επιλύσει, για να αποδείξει στο κοινό ότι πραγματικά γνωρίζει τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου."Πέντε έθιμα, πέντε υλικά, πέντε μικρά στοιχεία 
θε να θυμίσουν στους παλιούς του γάμου την αξία".

Κάθε αίνιγμα αντιστοιχούσε σε ένα έθιμο και η Αριάδνη κατάφερε με τη βοήθεια των καλεσμένων να λύσει τα αινίγματα και να εντοπίσει τα πέντε υλικά για την παρασκευή των παραδοσιακών κουραμπιέδων, καθώς και τα πέντε στοιχεία που συνέθεταν την απάντηση για τη θέση του κρυμμένου κεράσματος. Στο τέλος του παιχνιδιού οι καλεσμένοι του γάμου κεράστηκαν με τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες του φούρνου OVENLY και ακολούθησε η υπογραφή βιβλίων από τη συγγραφέα και το μοίρασμα των παιχνιδιών στους πρωταγωνιστές. 
Πέραν των δύο πρωτεργατών του παραδοσιακού γάμου, της Αριάδνης Δάντε και της Ελένης Δημητρέλλου, για την επιτυχή έκβαση της βραδιάς εργάστηκε ένα πλήθος ανθρώπων, στους οποίους οφείλονται ιδιαίτερες ευχαριστίες και είναι οι εξής:

  • Ο κύριος Οδυσσέας Θεμελής, που μετείχε στην παράσταση με την άμαξά του και τον τετράποδο Φράνκο,
  • Ο κύριος Παντελής Αναστασόπουλος, που προπορεύτηκε της άμαξας και έπαιξε και τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι του γάμου,
  • Ο φούρνος OVENLY για την ευγενική χορηγία των κουραμπιέδων,
  • Η αρτοποιϊα ΚΟΝΔΥΛΗΣ για την ευγενική χορηγία της πρεβέντας,
  • Οι κυρίες Μαγδαληνή Καζανά, Παυλίτσα Αλεξοπούλου και Μαρία Τσερπέλη για τα αναμνηστικά χειροποίητα παιχνίδια των πρωταγωνιστών, 
  • Το Nafpaktianews.gr για την ευγενική χορηγία επικοινωνίας και την κάλυψη του ρεπορτάζ,
  • Το agriniobestof.gr και ο Κωνσταντίνος Σαμψών για την ευγενική χορηγία επικοινωνίας και την κάλυψη του ρεπορτάζ, 
  • Η Χρύσα Σπαή και η Μαίρη Ζαπαντιώτη για τη φιλική συμμετοχή στο θεατρικό δρώμενο,
  • Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και ειδικά η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για την χορηγία της παραδοσιακής φορεσιάς από τη Ρούμελη, που φόρεσε η Αριάδνη Δάντε.


Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη ευχαριστούν θερμά τον Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιτιωτών, τη νηπιαγωγό Ελένη Δημητρέλλου και τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε για την εξαιρετική συνεργασία και προσδοκούν σε αντίστοιχες εκδηώσεις, που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.


Έναρξη εκδήλωσης
Προέλευση video: www.nafpaktianews.gr 

Παραδοσιακός γάμος: Μέρος 1ο - Έναρξη γάμου

Παραδοσιακός γάμος: Μέρος 2ο - Το κέρασμα του γάμου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη …

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει; 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της.
Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους".
Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν με τη δύναμη της φαντασίαςστο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα. 
Η αφήγηση κύλισε γλυκά, με επτά…

Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή και πολλά άλλα με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε

"Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι", υποστηρίζει η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και εμείς χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μέσα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη κάνει το όραμά της πράξη, δημιουργώντας μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Τα περισσότερα εργαστήρια της Αριάδνης Δάντε είναι αυτοτελή και καλύπτουν ποικίλες θεματικές ενότητες, τόσο στην Επιστήμη της Πληροφορικής, όσο και σε θέματα που θεωρεί σημαντικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συγγραφέας. Επιπλέον των παιδικών εργαστηρίων, η συγγραφέας έχει ετοιμάσει τρία εργαστήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά της παρέας. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων απαιτείται η συμμετοχή 10 συμμετεχόντων. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη στο email: info@chipoupolis.com.