Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καληνύχτα, μαμά. Αύριο.

Χτες βράδυ, μου ζήτησε ο Κρις να του κάνω παρέα και να του πω μια ιστορία. Αυτό το παιδί μπορεί να δουλεύει με εξαιρετική υπευθυνότητα και ανεξαρτησία όλη τη μέρα, αλλά τα βράδια με θυμάται και με προσκαλεί κοντά του πάρα πολύ τρυφερά.
Αφού του περιποιήθηκα τα σκεπάσματα -όχι ότι το έχει ανάγκη, δεν είναι πια μωρό- πήγα στο δωμάτιο του Ανάσταση και πηρα από τη βιβλιοθήκη τον μικρο πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ*. Συμφωνήσαμε να τον διαβασουμε εναλλαξ. Απόψε θα διαβάσουμε μόνο το πρώτο κεφαλαιο.

Πριν ξεκινήσουμε, κάναμε έναν διάλογο για την άποψη του για τη Λογοτεχνία. Με μεγάλη μου λύπη ανακάλυψα ότι το παιδί μου θεωρεί τη Λογοτεχνία βαρετή!
Ο Κρις μου άρπαξε το βιβλίο από το χερι και με βιασύνη έψαξε το κεφάλαιο της εισαγωγής.
-"Περίμενε! Να δούμε ποιος είναι ο συγγραφέας!", του είπα.
-"Τι μας νοιάζει...", απάντησε.
-"Μα, αυτός είναι ο δημιουργός της ιστορίας!", πρόσθεσα με έντονο ύφος, που δεν σήκωνε περαιτέρω ανάλυση.
Αφού του είπα το όνομά του, κοίταξα το οπισθόφυλλο του βιβλίου κι άρχισα να του διαβάζω τα "Λίγα λόγια για τον συγγραφέα".
-"Πρέπει να μάθω για τη βιογραφία του;", σημείωσε λίγο ενοχλημένος. Τον δικαιολογώ, πλησίαζε 11 και η κούραση της μέρας μείωνε αρκετά την υπομονή του.
-"Δεν γράφει πολλές πληροφορίες. Άκου. Να μάθεις πότε έζησε και με τι ασχολούνταν. Ήταν πιλότος. Δεν είναι όλοι οι συγγραφείς φιλόλογοι!".
-"Καλά, αυτό το ξέρω από εσένα.", είπε με σιγουριά.
Οι δυο τελευταίες προτάσεις του οπισθόφυλλου άγγιξαν βαθιά την ψυχή του παιδιού μου: "Το 1944 απογειώθηκε για ακόμη μια αποστολή. Δεν ξαναγύρισε ποτέ." Εκεί, πρόσθεσα δυο λόγια και περάσαμε στην αφιέρωση του συγγραφέα.
-"Πρέπει να διαβάσουμε και την αφιέρωση;", με ξαναρώτησε.
-"Όταν ένας συγγραφέας αφιερώνει το έργο του σε κάποιον, αυτός ο κάποιος θα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο." Όντως, η αφιέρωση ήταν τόσο ξεκάθαρη που ο γιος μου κατάλαβε, γιατί έπρεπε να τη μελετήσουμε.

Διαβάσαμε το πρώτο κεφάλαιο εναλλάξ. Γελάσαμε πολύ με το ύφος γραφής του συγγραφέα. Είδαμε και τον ελέφαντα, που κατάπιε ο βόας. Κι ύστερα, είδαμε και το καπέλο, που βλέπουν οι μεγάλοι. Αχ, αυτοί οι μεγάλοι! Ο νους τους παει μόνο στο προφανές. Δεν βλέπουν πέρα από αυτό που υπάρχει. Έπειτα, θαυμάσαμε και το κουτί του πιλότου, όπου έκρυψε το αρνί. Και κρυφοχάρηκα κι εγώ που είμαι τούβλο στη ζωγραφική-κι ας έκανα πολύ περισσότερα μαθήματα ζωγραφικής από τον Αντουάν-, γιατί έμαθα πως μπορώ να κρύβω μπόλικα αρνιά, χωρίς καν να τα ζωγραφίζω!

-"Μαμά, ας μην διαβάσουμε άλλο, θελω να κοιμηθώ.", είπε ο δικός μου μικρός πρίγκιπας.
-"Θέλεις να συνεχίσω να σου διαβάζω το βιβλίο, μέχρι να κοιμηθείς;", τον ρώτησα.
-"Όχι", μου απάντησε. "Πες μου μόνο σε ποια σελίδα είμαστε, για να συνεχίσουμε αύριο."
-"Καληνύχτα, Κρις.", είπα κι άφησα ένα φιλί στα απαλά μαλλιά του.
-"Καληνύχτα, μαμά. Αύριο."
Μ' αυτή τη φράση του παιδιού μου, που αποτελείται μόνο από τρεις λέξεις, αποκωδικοποίησα την ελπίδα των παιδιών για τη συνέχεια της ζωής.
"Κοιμήσου τώρα, μαμά. Θα έχουμε κι άλλη ευκαιρία, για να συνεχίσουμε το σπουδαίο μάθημα Λογοτεχνίας...", σκέφτηκα ιδιαίτερα  συγκινημένη κι έκλεισα αθόρυβα την πόρτα...
Αριάδνη Δάντε

*Ο μικρός πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ , Εκδόσεις Ψυχογιός και όχι μόνο... 😊

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...