Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αύγουστος και το δεντρολουλουδο

Την είπαν δεντρολουλουδο.
Περίεργο πλάσμα. Κι ανήσυχο. Στα δέκα της είχε καταφέρει να εξερευνήσει όλα τα ζωύφια της γειτονιάς της και στα είκοσι γνώριζε όλους τους καρπούς των δέντρων της περιοχής της. Της άρεσε πολύ να παίζει κρυφτό. Πότε με τα μικρά καλάμια της λίμνης και πότε με τα πολύχρωμα ζαχαροκάλαμα. Τη βοηθούσε κιόλας και το σχήμα της. Τα ξωτικά έλεγαν πως δεν ήταν παιδι των λουλουδιών, μα άγνωστος σπόρος που ταξίδευε στην πλάτη μιας μέλισσας και κατά λάθος έπεσε και φύτρωσε στη Λουλουδοχωρα.
Από μικρή ήταν ένας μακρύς ροζ μίσχος. Κακώς την είπαν δεντρολουλουδο οι νονές της χώρας. Αυτή είχε μόνο μπόι και κατι ζικζακωτες γραμμές στον κορμό της. Σε όλα  τα πλάσματα έκαναν σωστή επιλογή στο όνομα οι νονές, σε όλα, εκτός από το δεντρολουλουδο. Και γι' αυτό τον λόγο το δεντρολουλουδο ήταν το πιο σπουδαίο θέμα συζήτησης στη χώρα!
-"Ακούς εκεί δεντρολουλουδο! Λιγνοκουτσουρο έπρεπε να την είχαν πει!", έλεγαν και ξαναλεγαν τα ξωτικά στις ακρίδες που πηδούσαν τριγύρω της και την υποστήριζαν πάντα.
Αλλά αυτή, δε λογάριαζε τις φαρδιές γλώσσες των μικροκαμωμένων νάνων, δεν έσκαγε στα λόγια των ξωτικών. Είχε εμπιστοσύνη στις νεράιδες για την κρίση τους κι όποτε ενοχλουνταν πήγαινε στους φίλους της για να παίξει κρυφτο. Όμως, ήξερε πως μια μέρα της Άνοιξης, ή ένα δροσερό φθινοπωρινό πρωινό, ακόμα και μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα θα άνθιζε, θα έβλεπε μια αλλαγή στη κουτσουρενια φύση της και θα αποδείκνυε σε όλους πως οι νονές είχαν δίκιο. Μα τα χρόνια πέρναγαν και το δεντρολουλουδο ψηλωνε, ο κορμός του φαρδαινε κι γέμιζε όλο και περισσότερες ζικζακωτες μπλε γραμμές. Μα τα λουλούδια του, πουθενά!
Ώσπου ένα απόγευμα του καυτού καλοκαιριού, την πρώτη μέρα του Αυγούστου, ξέσπασε ο πιο άγριος ονοματοκαυγάς της Λουλουδοχωρας ανάμεσα στα ξωτικά και τις ακρίδες. Με αφορμή την  ονοματοδοσία των νεογέννητων μελών της χώρας,τα ξωτικά δεν άργησαν να φτάσουν στ' όνομα του δεντρολουλουδου.
-"Πού ακούστηκε; Κούτσουρο πράγμα να περνιέται για δέντρο και μάλιστα δέντρο λουλουδιών;", έλεγε ο ξωτικομαστορας και απαντούσε η ακριδομοδιστρα: "Μπορεί να είναι σπάνια λουλούδια τα μπλε ζικ ζακ που έχει ψηλά στο κορμί της. Αλήθεια, περνιέσαι του λόγου σου ειδικός σε όλα;!".
-"Κι αν είναι λουλούδια όπως λες, δε θα'πρεπε να μυρίζουν;", ανταπαντουσε ο ξωτικομαστορας στην ακριδομοδιστρα.
-"Γιατί, έκοψες κανένα και δεν σου μύρισε;", είπε η ακρίδα κι εκείνη τη στιγμή ο ξωτικομαστορας φρενιασε γιατί δεν ήξερε τι να της απαντήσει. Τοτε, εγινε κάτι που δεν είχε γίνει ποτε! Άρπαξε ένα ψαλίδι κι άρχισε να κυνηγάει μες στο κατακαλοκαιρο το δεντρολουλουδο για να της κόψει τις ζικζακωτες της γραμμές για να τις μυρίσει.
Εκείνη για να κρυφτεί βούτηξε στα καλάμια, αλλά το ξωτικό την εντόπισε αμέσως από το ροζ της χρώμα. Στη θέα του ψαλιδιού,το δεντρολουλουδο άρχισε να τρέχει προς τους φίλους της, τα πολύχρωμα ζαχαροκάλαμα. Μα το ξωτικό χοροπηδαγε γρήγορα κι ένιωθε πως δε θα προλάβαινε να κρυφτεί. Φτάνοντας στα ζαχαροκάλαμα ένιωσε το χέρι του ξωτικού να την ακουμπά στη μέση του κορμού της. Ήταν σίγουρη πως το ξωτικό θα κατάφερνε να την τραυματίσει και να αποδείξει σε όλους πως ήταν απλά ένα ξερό κούτσουρο. Τότε, μια ανεξήγητη δυναμη την έσπρωξε σε μια τρελή περιστροφή γύρω από τον κορμό της. Ξαφνικά, τα χέρια της άρχισαν να αλλάζουν και να αποκτούν κι άλλα χρώματα. Έπειτα,τα χρώματα πλημμύρισαν και τον υπόλοιπο κορμό της, αφήνοντας μονάχα μια ροζ γραμμή στη μέση της.
Μπροστά στα μάτια του ξωτικομαστορα πρόβαλε ένα μοναδικό δέντρο με σπάνια λουλούδια από όλον τον κόσμο. Ήταν ένα δεντρολουλουδο. Οι νονές είχαν δίκιο!
Ο ξωτικομαστορας τα'χασε από την ομορφιά του και την ευωδιά του. Ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και υποσχέθηκε να μην ξαναπροσβαλει το δεντρολουλουδο ποτέ.
Κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο της γρήγορης περιστροφής,  το δεντρολουλουδο ανακαλυψε το μυστικό της άνθησης του. Όμως, επειδή αγαπούσε πολύ το κρυφτό με τους φίλους του παρέμενε κορμός για να παίζει μαζί τους. Οι ακρίδες λένε, πως τύχαινε να συναντά τον ξωτικομαστορα μια φορά τον χρόνο. Και τότε μόνο, αρχιζε να στροβιλίζεται και να αλλάζει. Ήταν πάντοτε η πρώτη Αυγούστου, η μέρα που άνθιζε το δεντρολουλουδο.
Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...


Το παραμύθι είναι αφιερωμένο στη φίλη μου, Όλγα Καραβερβερη. Ευχαριστώ για το κουστούμι, ευχαριστώ για την έμπνευση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος