Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "μοντεσσοριανή μέθοδος" στη σύγχρονη ελληνική εποχή

 


Η πρώτη αρχή της μοντεσσοριανής μεθόδου αφορά στον σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού. Τι σημαίνει όμως σέβομαι την προσωπικότητα του παιδιού, και κατά πόσο τελικά αυτή η αρχή είναι εφικτή στην πράξη μέσα στην σύγχρονη κοινωνία;

Με βάση την μοντεσσοριανή μέθοδο, όταν αναφερόμαστε στον σεβασμό της προσωπικότητας του παιδιού, αρχικά σημαίνει ότι οι γονείς και οι παιδαγωγοί οφείλουν να επικεντρώνονται στην ουσία της προσωπικότητάς του, δηλαδή, σε όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που την απαρτίζουν, έτσι ώστε να αποκλείουν την παρείσφρηση των αρνητικών.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε αρνητικό στοιχείο, πρέπει το περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί μαθαίνει και αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα – ερεθίσματα που του δίνονται, να είναι με τέτοιο τρόπο προετοιμασμένο ούτως ώστε να λειτουργεί βοηθητικά, ως προς την αναγνώριση και τη σύνδεση του παιδιού με κάθε νέο στοιχείο.

Επί προσθέτως, βασική προϋπόθεση για την σωστή αναγνώριση κάθε νέου στοιχείου από το παιδί, είναι η έλλειψη οποιουδήποτε επικριτικού σχολίου από τους γονείς και τους παιδαγωγούς, είτε το παιδί είναι παρών είτε όχι. Παράλληλα απαιτείται απόλυτος σεβασμός απέναντι στην κάθε του επιλογή,  ακόμη κι αν αυτή είναι λάθος. Η όποια παρέμβαση μας οφείλει να έγκειται στα πλαίσια ενός και κάθε αυτού παρανομαστή – στην διαπίστωση της όποιας απειλής προς το παιδί, την οποία το ίδιο δεν έχει αντιληφθεί ή δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί.

Σεβασμός! Σεβασμός στον προσωπικό χρόνο και τις προσωπικές σκέψεις του παιδιού, δίχως να το υποχρεώνουμε να ασχοληθεί με κάποια άλλη δραστηριότητα ή να το αναγκάζουμε να μας ενημερώσει για τις σκέψεις του. Η όποια παρέμβασή μας οφείλει και πάλι να έχει την έννοια της συμβουλής είτε όταν το παιδί μοιάζει αναποφάσιστο είτε όταν το ίδιο απευθυνθεί σε εμάς. Η καλή επικοινωνία με το παιδί, πάντα θα το οδηγεί στο να αναζητήσει τη συμβουλή μας.

Τόσο σε αυτή τη περίπτωση όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια, όπου η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται, γονείς και παιδαγωγοί πρέπει να έχουν ΥΠΟΜΟΝΗ!

Να έχετε υπομονή σε ότι αφορά το παιδί, να είστε στοργικοί και καθόλα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στην ζήτηση του παιδιού, βοηθώντας το με ήπιο τρόπο να βρει τις απαντήσεις, στα ερωτήματα που ταλανίζουν το τρυφερό του μυαλό. Δεν έχει σημασία αν τα ερωτήματα αυτά μοιάζουν μεγάλα ή μικρά στη δική μας σκέψη, κάποτε ήμασταν κι εμείς παιδιά και όλα αυτά τα ερωτήματα μας φάνταζαν σημαντικά και δισεπίλυτα.

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρξαμε παιδιά, αυτά τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις του παιδιού φαίνεται πως είναι μη διαχειρίσιμα από αρκετούς γονείς αλλά και παιδαγωγούς στη σύγχρονη εποχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας χιλιάδες σκέψεις κατακλύζουν έναν ήδη φορτισμένο εγκέφαλο, όπου σε μικρά κουτάκια έχουν στοιβαχτεί λογαριασμοί, υποχρεώσεις, άγχος, στρες, κούραση, κι αυτό το μόνιμο ερώτημα: Θα βγει ο μήνας;

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η καθημερινότητα μας πνίγει σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε, πως ήμασταν κι εμείς ως παιδιά, και τι επιθυμούσαμε από τους γονείς και τους παιδαγωγούς μας ;

Τι συμβαίνει όταν ξεχνάμε όλα εκείνα που θαυμάζαμε στο παιδικό μας μυαλό και που με χαρά θα αναγνωρίζαμε στα ενήλικα παιδιά μας;  Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μήνυμα που στέλνουμε στο μέλλον, το οποίο μπορεί να μην δούμε ποτέ, αλλά κάποτε το ονειρευτήκαμε, ως παιδιά.

Συνεπώς, να δείχνετε στο παιδί τον καλύτερό σας εαυτό, όσα προβλήματα κι αν κατακλύζουν την ημέρα σας. Η χαρά που προσφέρουν ανιδιοτελώς τα παιδιά, είναι ικανή να ελαφρύνει , έστω και για λίγο, την ψυχή και τα βάρη της καθημερινότητας. 

Να έχετε υπομονή, και να ενθαρρύνετε το παιδί, να αγκαλιάζετε τους φόβους του και να στηρίζετε την κάθε ανάγκη του. Ταυτόχρονα όμως, να το αφήνετε ελεύθερο να στηριχθεί και στις δικές του δυνάμεις, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές του.

Εν ολίγοις, η μοντεσσοριανή μέθοδος στη σύγχρονη εποχή, υποδεικνύει το να βοηθώ το παιδί στην δημιουργία και την ανάπτυξη ενός ηθικού κώδικα αξιών και σωστής συμπεριφοράς, ως μέλος μιας κοινωνίας που αλλάζει  και συνεχώς θα μεταμορφώνεται. Μα προπάντων, δείχνω εμπιστοσύνη στο παιδί και το βοηθώ να χτίσει  «αυτοπεποίθηση»,  επενδύω στην ανάπτυξη ενός ελεύθερου ανθρώπου/ενήλικα που οραματίζεται με παιδική καρδιά, διαφορετικά θα δημιουργήσω άλλο ένα πιόνι της σύγχρονης κοινωνίας, έναν ανασφαλή άνθρωπο/ενήλικα που θα είναι υποχείριο των καλοθελητών της σύγχρονης ζωής.


                                                                                                                Δώρα Λαϊνά 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...