Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργώντας ιστορίες στο StoryLogicNet.eu

Εδώ στην Τσιπούπολη αγαπάμε τόσο πολύ τα παιδιά, την Πληροφορική και τη Λογοτεχνία και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, στενοχωριόμαστε αρκετά που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε παρουσιάσεις, ούτε να εκπονήσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα διά ζώσης και να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για την εκπαίδευση. Στην προσπάθεια να παραμείνουμε το ίδιο δημιουργικοί, ψάχνοντας για αξιόλογες δράσεις βρεθήκαμε σε μια εξαιρετική συγκυρία που αναδεικνύει την ομορφιά της ψηφιακής αφήγησης, της συνεργατικής γραφής και του πολυγραμματισμού.

Έτσι, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα StoryLogicNet.eu, μέσω της εκπαίδευσης της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε στην εργαλειοθήκη του έργου. Μάλιστα, για τη εκτέλεση της πιλοτικής άσκησης του έργου δημιουργήσαμε το εικονικό μας σχολείο με όνομα Chipoupolis. Το σχολείο μας, εκτός από την Αριάδνη Δάντε έχει δύο ακόμη δασκάλες, μία από την ιδιωτική και μία από τη δημόσια εκπαίδευση. Οι δύο δασκάλες έχουν προηγούμενη επαφή με τους μαθητές τους, μιας και τους διδάσκουν στο σχολείο, ενώ η τάξη της Αριάδνης είναι μια ψηφιακή τάξη, με άγνωστους μεταξύ τους μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής και της Αιτωλοακαρνανίας.

Προς το παρόν, η ψηφιακή τάξη της Αριάδνης περιλαμβάνει 12 μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές ηλικίας 8-12 ετών είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Οι μαθητές θα γνωριστούν το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα μυηθούν στα μυστικά της καλής ιστορίας. Στη συνέχεια, θα μετέχουν σε 4 εργαστήρια δημιουργικής γραφής και συνάμα καλλιέργειας των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και του πολυγραμματισμού. Εκεί, θα εκπαιδευτούν στην εργαλειοθήκη του ευρωπαϊκού έργου #StoryLogicNet κι έπειτα, θα συνεργαστούν για να γράψουν μια ιστορία. Στο τέλος της προσπάθειας θα αξιολογήσουν το νέο εργαλείο ενδυναμώνοντας την έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Κατά την εκπαίδευσή τους, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε ομάδα θα αξιοποιήσει τα στοιχεία της εργαλειοθήκης του ευρωπαϊκού έργου www.StoryLogicNet.eu και ακολουθώντας τρεις πράξεις θα οδηγηθεί στη γραφή μιας ιστορίας.

Στην εικόνα φαίνεται η καρτέλα επεξεργασίας της ιστορίας. Κάθε ιστορία χωρίζεται σε τρεις πράξεις και κάθε πράξη εμπλέκει έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο. Π.χ., αν κάποιος μαθητής έχει τον ρόλο του εικονογράφου στην πρώτη πράξη μπορεί να πάρει τον ρόλο του συγγραφέα στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη. Το αποτέλεσμα κάθε πράξης το επικυρώνει ο εκπαιδευτικός και στο τέλος της τρίτης πράξης η ιστορία κρίνεται και από ένα μέλος της ομάδας.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εργαλειοθήκη αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για τους εκπαιδευτικούς ακόμη και σε περιόδους non-καραντίνας!

Σημειώνουμε ότι το Ψηφιακό Σχολείο Chipoupolis συμμετέχει στο έργο εθελοντικά. Για το λόγο αυτό οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στις δασκάλες, όσο και στους γονείς και στους μικρούς μας δημιουργούς!
Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες, τις οφείλουμε στον Καθηγητή του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας-Καινοτομίας-Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θαρρενό Μπράτιτση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη