Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργώντας ιστορίες στο StoryLogicNet.eu

Εδώ στην Τσιπούπολη αγαπάμε τόσο πολύ τα παιδιά, την Πληροφορική και τη Λογοτεχνία και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, στενοχωριόμαστε αρκετά που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε παρουσιάσεις, ούτε να εκπονήσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα διά ζώσης και να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για την εκπαίδευση. Στην προσπάθεια να παραμείνουμε το ίδιο δημιουργικοί, ψάχνοντας για αξιόλογες δράσεις βρεθήκαμε σε μια εξαιρετική συγκυρία που αναδεικνύει την ομορφιά της ψηφιακής αφήγησης, της συνεργατικής γραφής και του πολυγραμματισμού.

Έτσι, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα StoryLogicNet.eu, μέσω της εκπαίδευσης της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε στην εργαλειοθήκη του έργου. Μάλιστα, για τη εκτέλεση της πιλοτικής άσκησης του έργου δημιουργήσαμε το εικονικό μας σχολείο με όνομα Chipoupolis. Το σχολείο μας, εκτός από την Αριάδνη Δάντε έχει δύο ακόμη δασκάλες, μία από την ιδιωτική και μία από τη δημόσια εκπαίδευση. Οι δύο δασκάλες έχουν προηγούμενη επαφή με τους μαθητές τους, μιας και τους διδάσκουν στο σχολείο, ενώ η τάξη της Αριάδνης είναι μια ψηφιακή τάξη, με άγνωστους μεταξύ τους μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής και της Αιτωλοακαρνανίας.

Προς το παρόν, η ψηφιακή τάξη της Αριάδνης περιλαμβάνει 12 μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές ηλικίας 8-12 ετών είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Οι μαθητές θα γνωριστούν το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα μυηθούν στα μυστικά της καλής ιστορίας. Στη συνέχεια, θα μετέχουν σε 4 εργαστήρια δημιουργικής γραφής και συνάμα καλλιέργειας των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και του πολυγραμματισμού. Εκεί, θα εκπαιδευτούν στην εργαλειοθήκη του ευρωπαϊκού έργου #StoryLogicNet κι έπειτα, θα συνεργαστούν για να γράψουν μια ιστορία. Στο τέλος της προσπάθειας θα αξιολογήσουν το νέο εργαλείο ενδυναμώνοντας την έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Κατά την εκπαίδευσή τους, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε ομάδα θα αξιοποιήσει τα στοιχεία της εργαλειοθήκης του ευρωπαϊκού έργου www.StoryLogicNet.eu και ακολουθώντας τρεις πράξεις θα οδηγηθεί στη γραφή μιας ιστορίας.

Στην εικόνα φαίνεται η καρτέλα επεξεργασίας της ιστορίας. Κάθε ιστορία χωρίζεται σε τρεις πράξεις και κάθε πράξη εμπλέκει έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο. Π.χ., αν κάποιος μαθητής έχει τον ρόλο του εικονογράφου στην πρώτη πράξη μπορεί να πάρει τον ρόλο του συγγραφέα στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη. Το αποτέλεσμα κάθε πράξης το επικυρώνει ο εκπαιδευτικός και στο τέλος της τρίτης πράξης η ιστορία κρίνεται και από ένα μέλος της ομάδας.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εργαλειοθήκη αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για τους εκπαιδευτικούς ακόμη και σε περιόδους non-καραντίνας!

Σημειώνουμε ότι το Ψηφιακό Σχολείο Chipoupolis συμμετέχει στο έργο εθελοντικά. Για το λόγο αυτό οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στις δασκάλες, όσο και στους γονείς και στους μικρούς μας δημιουργούς!
Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες, τις οφείλουμε στον Καθηγητή του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας-Καινοτομίας-Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θαρρενό Μπράτιτση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής. Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει ;  Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου. Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας  το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της. Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους". Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν  με τη δύναμη της φαντασίας   στο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα.  Η αφήγηση κύ

"Ο γίγαντας του δάσους" της Αριάδνης Δάντε παρουσιάστηκε στη Λευκή Χώρα και ζήσαμε εκεί καλά και κάθε μέρα που σκεφτόμαστε το παραμύθι ακόμα καλύτερα!

Τι γύρευαν άραγε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτώβρη ένας νάνος-γίγαντας, ένας παπαγάλος, δυο ξυλοκόποι, πολλά παιδιά, πλήθος ζωάκια, 45 κάρτες αφήγησης, δεκάδες κάρτες δημιουργικής γραφής, μολύβια και αμέτρητα χαμόγελα στον Πολυχώρο του Emileon; Μα είχαν ραντεβού για να ζωντανέψουν το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους της Αριάδνης Δάντε που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και ήρθε να μοιράσει απλόχερα την αγάπη για το περιβάλλον και τα παιδιά σε όλους του τους αναγνώστες και να τους διδάξει με ευφάνταστο τρόπο μικρά μυστικά της αφηγηματολογίας. Το παραμυθένιο απόγευμα ξεκίνησε με την εμφάνιση της μικρής Ευαγγελίας Σούμπαση, μαθήτριας της Γ' Δημοτικού του 17ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία είχε τον ρόλο της κεντρικής παρουσιάστριας της εκδήλωσης. Η μικρή Ευαγγελία, πέρα από το αφηγηματικό της ταλέντο ξεδίπλωσε και το θεατρικό της χάρισμα, μιας και χάρισε στο κοινό έναν απίστευτο μονόλογο-διάλογο με τον πρωταγωνιστή Σπύρο, τον φανταστικό παπαγάλο του παραμυθ