Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με την Αριάδνη Δάντε

Βρισκόμαστε στα τέλη του Μάρτη, σε μια περίοδο έντονης προετοιμασίας για τις διαδικτυακές επισκέψεις της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Φέτος, οι επισκέψεις της Αριάδνης είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, μιας και θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Έτσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η συγγραφέας θα καταφέρει να εκμηδενίσει την απόσταση και να βρεθεί κοντά σε εκατοντάδες μαθητές για να ανταλλάξει απόψεις με τους μαθητές, να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά και να τους μυήσει στα μυστικά της δημιουργικής γραφής μεταδίδοντας παράλληλα την αγάπη της για την Επιστήμη της Πληροφορικής. Εκ μέρους των Εκδόσεων Τσιπούπολη, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς για την ανοιχτή αγκαλιά τους στο έργο της συγγραφέως και την από κοινού προσπάθεια με τη συγγραφέα για να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές την αξία της παιδικής λογοτεχνίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, για την πρόσκληση στη συγγραφέα να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας που πραγματοποιείται από τον Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου έως την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.

       

Η αρχή των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαρτίου στο 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, στο τμήμα της κυρίας Αντωνίας Στελιανού, όπου τα παιδιά γνώρισαν την "Άνοιξη" - Αριάδνη που ζωντάνεψε στις οθόνες τους το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους.

Τη Δευτέρα, η συγγραφέας θα επισκεφθεί το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και το τμήμα της Α' τάξης Δημοτικού της κυρίας Ελένης Μάντζιου για να συζητήσουν για τους ήρωες της Πυθωνίας και τους βασικούς τύπους δεδομένων στον προγραμματισμό μέσα από το παιχνίδι. 


Την Τρίτη, η συγγραφέας θα επισκεφθεί τα τμήματα της ΣΤ' τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Εκπαιδευτική Αναγέννηση, όπου παρέα με την κυρία Τζένη Νινιού και την κυρία Μαριαρένα Κασιδάκη θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των παιδικών ιστοριών, που συν-συνέγραψαν οι μαθητές των δύο τμημάτων για τους ήρωες του 1821. Με τη βοήθεια της συγγραφέως οι μαθητές θα καθοδηγηθούν στο επόμενο στάδιο του οράματος των εκπαιδευτικών και της συγγραφέως για να μετατρέψουν τις ιστορίες τους σε ψηφιακές αφηγήσεις.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας θα ξεσηκώσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Αρχικά, θα επισκεφθεί το τμήμα ένταξης της κυρίας Άντζελας Νιάουστα, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων και θα παίξουν με το εκπαιδευτικό βιβλίο "Δέκα ήρωες στην τάξη" και το "Ψάχνοντας την ερμηνεία". Έπειτα, η Αριάδνη θα τρυπώσει στο Β1 και στο Β2 του κυρίου Γεωργίου Μηλιώνη και της κυρίας Γιαννούλας Τριανταφύλλου για να ψάξει κι εκεί για τα κρυμμένα χαρτάκια της θείας Μνήμης και τους ήρωες της Πυθωνίας.  

Την Τετάρτη, η συγγραφέας θα επισκεφθεί το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και το τμήμα της Ε' τάξης Δημοτικού της κυρίας Κωνσταντίνας Κασσάρα για να συνδημιουργήσουν ήρωες και νέες ιστορίες. 

    
Την Πέμπτη, η Αριάδνη θα μετακινηθεί στον βορρά, στη βασίλισσα Φλώρινα στην τάξη της αγαπημένης της συμμαθήτριας, κυρίας Μαρίας Περιβολάρη, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, για να γνωρίσει τους μαθητές της Ε' Δημοτικού και να μαντέψουν ήρωες και παραμύθια. Στη συνέχεια, η συγγραφέας θα βουτήξει στα Διλινάτα της όμορφης Κεφαλλονιάς για να γνωρίσει τα νηπιαγωγάκια της κυρίας Μαρίνας Τσιτσικάου και να τους αφηγηθεί τον Γίγαντα του Δάσους.
Έπειτα, θα μεταφερθεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, στο Δ1 και Δ2 της κυρίας Φωτεινής και του κυρίου Νίκου Κατσαντά για να τους θέσει αινίγματα και να ασκηθούν στην κατασκευή ηρώων. 


Τέλος, την Παρασκευή 2 Απριλίου, η Αριάδνη θα βολτάρει στην τάξη της γλυκύτατης συμμαθήτριάς της, κυρίας Αγγέλας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης για να συνδημιουργήσουν ήρωες με τους μαθητές της Δ' Δημοτικού. Στη συνέχεια, η σκυτάλη θα δοθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και στο ΣΤ1 της κυρίας Βλαχομήτρου. Εκεί, οι μαθητές θα γνωρίσουν τη θεία Μνήμη, τον Ζήση Συμπολίτη, αλλά και τον γίγαντα του δάσους. Στον επίλογο των επισκέψεων κρύβεται το 16ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και τα εκτάκια του κυρίου Μπάδα, που με τη βοήθεια της συγγραφέως θα μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν περιπέτειες.

Προτεινόμενα βιβλία για τους μαθητές / εκπαιδευτικούς:
1. Ψάχνοντας στην Πυθωνία, Αριάδνη Δάντε, Εκδόσεις Τσιπούπολη, https://bit.ly/3lZrBAV
2. Ψάχνοντας στην παραλία, Αριάδνη Δάντε, Εκδόσεις Τσιπούπολη, https://bit.ly/3u1hLl4 
3. Ψάχνοντας την ερμηνεία, Αριάδνη Δάντε, Εκδόσεις Τσιπούπολη, https://bit.ly/3ruTiTm
4. Ο γίγαντας του δάσους, Αριάδνη Δάντε, Εκδόσεις Τσιπούπολη, https://bit.ly/31oNZKv

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εκπαιδευτικά βιβλία της συγγραφέως από το βιβλιοπωλείο PLANUS του κ. Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου (Παπαστράτου 10, Αγρίνιο, τηλ. 2641 0 28017) ή το ηλεκτρονικό μας κατάστημα στον σύνδεσμο: https://chipoupolis.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος