Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση.

Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού.

Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν τον καλόκαρδο και εργατικό γίγαντα, Τάσο Γελαστό, τον παπαγάλο Σπύρο, τη γριά λαγουδίνα, το ποντικάκι και τον σκίουρο, αλλά και τους δύο ξυλοκόπους και διαπίστωσαν πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιχειρούμε όλοι όταν συμβαίνει κάποιο πρόβλημα είναι ο διάλογος. Το μεγάλο δίδαγμα του παραμυθιού είναι ότι με σωστή επικοινωνία μπορούμε να ζούμε όλοι αρμονικά και ευτυχισμένα.

Το πρώτο γεωμετρικό σχήμα που γνώρισαν τα παιδιά ήταν το τρίγωνο, γιατί

"μια φορά κι έναν καιρό, πίσω απ' το ΤΡΙΓΩΝΟ βουνό,

ένας γίγαντας ψηλός ζούσε ολομόναχος".

Κατά την αφήγηση του παραμυθιού -στο πρώτο τμήμα- ΟΛΑ τα παιδιά μιμήθηκαν όλες τις κινήσεις μου: σχημάτισαν με τα χέρια τους το δικό τους τρίγωνο, έκοψαν με τα φανταστικά πριόνια των ξυλοκόπων, έσκαψαν όπως ο γίγαντας το χώμα, ροχάλισαν μέσα στη σπηλιά, περπάτησαν... Στη συνέχεια, εξήγησα τον κύκλο ζωής των δαμασκηνόδεντρων και αναφέρθηκα στις 4 εποχές και στη συνεργασία των ανθρώπων με τον γίγαντα για την κοπή των άρρωστων δέντρων και την αξιοποίησή τους ως ξυλεία, ενώ σταθήκαμε πολύ στα συναισθήματα του φόβου και της οργής που μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε νάνους και επιθετικούς. Αφού τέλειωσε το παραμύθι και ρώτησα τα παιδιά τι τους άρεσε, είπαν: "Μου άρεσαν οι ξυλοκόποι, που έκοβαν", "Μου άρεσε ο παπαγάλος", "Τελικά δεν ήταν κακοί οι ξυλοκόποι". Στον πρώτο μας αποχαιρετισμό εκδήλωσαν έντονα τη χαρά τους όταν τους είπα "θα ξανάρθω αύριο".

Στο δεύτερο τμήμα όλα τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν ένα ζωάκι και να μοιραστούν τη σκέψη τους μαζί μου. Τότε, τους είπα να υποθέσουν ότι είναι το ζωάκι και ότι θα πάμε μαζί σε μια γιορτή παραμυθιού στο δάσος. Χώρισα τα παιδιά σε ομάδες των τριών μελών και επειδή υπήρχαν 14 παιδιά προστέθηκα ως μέλος στην τελευταία ομάδα. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ από τη διαδικασία και τους ρόλους τους.

Στο τρίτο τμήμα η γνωριμία μας έγινε στη γωνιά της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά κάθονταν σε μαξιλάρια σε δύο σειρές. Επειδή ορισμένα παραπονέθηκαν ότι δεν έβλεπαν, τροποποιήσαμε τη διάταξη σε Π. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι ότι την επόμενη μέρα που τα μαξιλάρια ήταν στοιχισμένα σε 2 σειρές, μια μικρή όταν με είδε φώναξε στα υπόλοιπα: "έρχεται η κυρία, φτιάξτε τα μαξιλάρια" και τότε τα παιδιά αμέσως έφτιαξαν τη διάταξη της περασμένης μέρας. Η αφήγηση του παραμυθιού κύλησε διαφορετικά. Μερικά παιδιά κράτησαν τα κουκλάκια του παραμυθιού και μαζί και τους ρόλους για το παραμύθι. Έβαλα στα αριστερά μου τα παιδάκια που κρατούσαν τους αφηγητές (λαγουδίνα, ποντίκι) και στα δεξιά μου τα παιδιά που κρατούσαν τους πρωταγωνιστές γίγαντα, νάνο και παπαγάλο. Εξήγησα στα παιδιά το θέμα του παραμυθιού, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μόνο που εδώ αξιοποίησα την φαντασία των παιδιών θέτοντας τους ΠΡΙΝ ΑΦΗΓΗΘΩ το παραμύθι το ερώτημα : "Άραγε είναι κακοί οι ξυλοκόποι;". Τα περισσότερα παιδιά απάντησαν ΝΑΙ, γιατί στάθηκαν στην αναφορά ότι μπήκαν στη Λευκή χώρα και έκοψαν τα δέντρα του γίγαντα και εκείνος τρόμαξε και μεταμορφώθηκε σε νάνο. Μόνο ένα από τα παιδιά έδωσε αρνητική απάντηση και αυτή στάθηκε η αφορμή για να διαβάσουμε το παραμύθι. Ακολούθησε η αναπαράσταση του τριγώνου με τη χρήση των χεριών τους και στο τέλος συμφωνήσαμε όλοι ότι "τελικά δεν ήταν κακοί οι ξυλοκόποι, αλλά ήθελαν ξύλα για το φαγητό". Στα παιδιά άρεσε πολύ το παραμύθι και στο τέλος βοήθησαν πολύ στην οργάνωση των μαξιλαριών σε στοίβα. Έτσι, ανέφερα στα παιδιά ότι στην αρχή τα μαξιλάρια ήταν διατεταγμένα σε δυο γραμμές, έπειτα έγιναν Π και ξανά πάλι σε στοίβα.

Στο τέλος της μέρας, καθώς έφευγαν τα παιδάκια, ένας μαθητής είπε στον μπαμπά του δείχνοντάς με: "σήμερα κάναμε μάθημα" και συμπλήρωσε: "είναι η καινούρια μας δασκάλα".

Ήταν Πέμπτη, 20 Μαίου 2021. Η μέρα που μπήκα στον Παράδεισο και έγινα κανονική δασκάλα...


Αριάδνη Δάντε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλι

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι