Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αριάδνη Δάντε άνοιξε «Το σεντούκι του παππού» στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο και γέμισαν τα παλιά θρανία με παιδιά!

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας τα γυρίσματα για το νέο ερευνητικό έργο της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε, που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού». Το σεντούκι του παππού αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέως στο επιστημονικό πεδίο «Διδακτική της Πληροφορικής», που εκπονείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Θαρρενού Μπράτιτση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αριάδνη Δάντε 

Μελίνα Μάντζιου, Ελένη Μάντζιου, Αριάδνη Δάντε, Σοφία Παπαγιάννη, Ευαγγελία Σούμπαση
 

Με την αρωγή του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κυρίου Θεόδωρου Τσιλίκα, το πρωί του Σαββάτου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας καλοδέχτηκε στα θρανία του δεκάδες μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, αλλά και την εκπαιδευτικό του σχολείου, κυρία Μαρία Δώνη. Επιπλέον των Αγγελοκαστριωτών, στο παλιό πέτρινο σχολείο βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη και Μελίνα Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο και τρεις μαθητές από το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Τη δημιουργική ομάδα πλαισιώνει και ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Σακκούλης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων (ΠΕ70) ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί από "Το σεντούκι του παππού"

Το έργο έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Με την εμψύχωση της Αριάδνης Δάντε, οι μικροί πρωταγωνιστές θα δημιουργήσουν μια σειρά ψηφιακών αφηγήσεων που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα αναδείξουν την περιοχή και θα διαμοιραστούν με το κοινό ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Με το πέρας του προγράμματος, θα διερευνηθούν τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και της παιχνιδοποίησης και οι πρωταγωνιστές θα τιμηθούν από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη διάκριση του Δημιουργικού Επιστήμονα στο YouTube «Creative Scientist YouTuber».

Αριάδνη & Ευαγγελία
Αριάδνη & Σοφία

Τα γυρίσματα του έργου θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο Μουσείο. Κατόπιν συνεννόησης με τη συγγραφέα, στο έργο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, έφηβοι/ες και λάτρεις του Πολιτισμού από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αριάδνη Δάντε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ariadnidante@gmail.com.

Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Γιώργος & Αριάδνη
Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).
Θεόδωρος Τσιλίκας - Αριάδνη Δάντε

Μαρία Δώνη - Αριάδνη Δάντε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος