Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξίδι στο Διαδίκτυο με ασφαλή πλοήγηση

Χθες το απόγευμα, παρέα με τα μέλη της ομάδας "Το σεντούκι του παππού" και πολλούς ολοκαίνουριους φίλους βρεθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ανοίξαμε το μικρό μας σεντούκι και επισκεφθήκαμε με τον νου, την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση, αλλά και τη συγγραφή της αφεντιάς μου την Ουκρανία, το Μεξικό και την Ελλάδα.

Στη συντροφιά μας βρέθηκαν οι συνήθεις "ύποπτοι" -μικροί μαθητές και γονείς από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου-, αλλά και γονείς και μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου και πολλοί εκπαιδευτικοί.


Νέοι φίλοι = νέες ελπίδες + μεγάλη ηθική ικανοποίηση για το εγχείρημά μας στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου.

Το άνοιγμα του σεντουκιού από την καλεσμένη μωρομαμά Αναστασία μας επιφύλαξε ένα ταξίδι στον ποταμό Δνείπερο, στην Ουκρανία και στην ομορφιά της φύσης όταν αγριεύουν τα νερά του ποταμού.
Η μικρή Έλενα ανέλαβε τον ρόλο της παρουσιάστριας και πήρε συνέντευξη από την καλεσμένη Αναστασία, ο μικρός Νικόλας ήταν ο αφηγητής μας, ο μικρός Ανδρέας ο ιχνηλάτης του Διαδικτύου και η μικρή Ιωάννα η εικαστικός του παιχνιδιού.
Ο Νικόλας αφηγήθηκε το ποίημα "Δνείπερ", που βρίσκεται στη θέση 432 στον Α' Τόμο της Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του Περικλή Καίσαρη και ο Αντρέας, κατά την αναζήτησή του στο Διαδίκτυο για τη λέξη κλειδί "Ουκρανία" εντόπισε επίσης ένα άγριο σκηνικό. Εκατοντάδες φωτογραφίες από τον πόλεμο, τανκ, γκρίζα τοπία. Ο Δνείπερος του ποιήματος από την Ουκρανία σηματοδοτήθηκε μοιραία από τον πόλεμο.
Τη στιγμή της αφήγησης, η μικρή εικαστικός ζωγράφισε δύο μικρά κορίτσια στη βροχή με ένα μεγάλο δέντρο και έναν ήλιο κρυμμένο στην άκρη της ζωγραφιάς.
Η καλεσμένη πήρε τα δεδομένα από τους συμπαίκτες της, τοποθέτησε τα δύο μικρά κορίτσια στην εμπόλεμη ζώνη, τους έδωσε καταφύγιο στο δέντρο. Βροχή στη ζωγραφιά, βροχή και οι σφαίρες στον αέρα της Ουκρανίας, όμως στο τέλος ο ήλιος βγήκε. Και σταμάτησε ο πόλεμος και βασίλευσε η ειρήνη...
Στη συνέχεια, πέντε ενήλικες και μια μικρή καλεσμένη έπαιξαν το παιχνίδι ρόλων του Ενρίκε από το Μεξικό, από το βιβλίο "Ψάχνοντας την ερμηνεία" και με τη βοήθεια των κουκλοηρώων μετέφεραν σε μικρούς και μεγάλους τις βασικές αρχές για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και τους κινδύνους του Διαδικτύου.



Ήταν μια εξαιρετική βιωματική δράση που χάρισε γνώσεις, χρήσιμες συμβουλές και ευχάριστες στιγμές σε όλους μας, ενώ για ένα ακόμη Σάββατο ήταν συγκινητική η προσέλευση του κοινού.
Οφείλουμε πολλές ακόμη βόλτες σε όλες τις ηπείρους, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τις πραγματοποιήσουμε στις επόμενες συναντήσεις μας. Οι στιγμές μας στο Μουσείο είναι πάντοτε μοναδικές και ανεπανάληπτες. Τόσο ο Υπεύθυνος του Μουσείου, κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, όσο και εγώ, ευχαριστούμε όλες τις οικογένειες που μας αφιερώσατε τον χρόνο σας και ομορφύνατε τις στιγμές μας στο αγαπημένο μας Μουσείο. ❤






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές