Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σεντούκι του παππού χάρισε στα μέλη της συντροφιάς ένα δημιουργικό εργαστήρι σκηνών και ιστοριών με τη βοήθεια της Τεχνολογίας

 

Η Μηχανικός Πληροφορικής και συγγραφέας Αριάδνη Δάντε (Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου), ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Αγγελόκαστρο) και εμπνεύστηκαν υπέροχες σκηνές για τις ιστορίες που γεννήθηκαν από το άνοιγμα του σεντουκιού. Το εργαστήρι επιφύλαξε στα μέλη μια μοναδική εμπειρία: την παρουσίαση ενός προγραμματιστικού περιβάλλοντος που χάρισε στους παρευρισκόμενους έναν θησαυρό εικόνων και γνώσεων. Σε αυτή τη συνάντηση η ομάδα ταξίδεψε στη Ροδεσία της Αφρικής.

 


«Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών, γονιών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

 

 



Το περασμένο Σάββατο οι καλεσμένοι και τα μέλη της ομάδας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το προγραμματιστικό εργαλείο Alice 3 και μέσα από αυτό να γνωρίσουν βασικές έννοιες του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού και της δημιουργικής γραφής. Ο συνδετικός κρίκος δεν ήταν άλλος από την επιλογή του ήρωα και του σκηνικού.

 

Αρχικά, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε υπενθύμισε στα μέλη και ενημέρωσε και τους νέους καλεσμένους της συντροφιάς όλους τους ρόλους του παιχνιδιού της ομάδας. Ξεκίνησε με τον ρόλο της παρουσιάστριας, συνέχισε με τον ρόλο της αφηγήτριας αξιοποιώντας το αφρικάνικο ποίημα «Σώπα, μπέμπη», μεταμορφώθηκε σε ιχνηλάτη του Διαδικτύου αναζητώντας αντίστοιχες πληροφορίες για την Αφρική και το περιεχόμενο του ποιήματος και έδωσε μια διαφορετική νότα στον ρόλο του ζωγράφου μέσα από τις δυνατότητες των προγραμματιστικών εργαλείων.



Τα μέλη της συντροφιάς κατενθουσιάστηκαν από το περιεχόμενο της πελώριας προβολής των εικόνων και των πληροφοριών στον τεράστιο τοίχο του Μουσείου, που λόγω της απογευματινής ώρας θύμιζε κινηματογράφο. Η ομάδα διάλεξε το σκηνικό για το ποίημα που είχαν ακούσει από τη συγγραφέα, εισήγαγαν τους χαρακτήρες, επίλεξαν τα χαρακτηριστικά των προσώπων, τα ρούχα, το φύλο, την ηλικία, γνώρισαν φυτά και ζώα της αφρικανικής ηπείρου και καθοδήγησαν τη συγγραφέα να ζωγραφίσει το σκηνικό της. Στη συνέχεια, όλοι πήραν τον ρόλο του ζωγράφου και φιλοτέχνησαν στο μπλοκ ζωγραφικής τους το δικό τους σκηνικό.









Ακολούθησε η επιλογή του ενήλικου που θα καθόταν στην καρέκλα του Καλεσμένου για το παιχνίδι της ομάδας. Ένας από τους μικρούς μαθητές του σεντουκιού διάλεξε τυχαία τον ιατρό Ιωάννη Μήλα, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ομάδα με την οικογένειά του και ορισμένα από τα μέλη της συντροφιάς ανέλαβαν τους υπόλοιπους ρόλους. Η παρουσιάστρια Ρέα πραγματοποίησε τη συνέντευξη στον κύριο Μήλα, ο Θοδωρής αφηγήθηκε το ποίημα «Ανηφόρα» από τη Ροδεσία και η Ευαγγελία αναζήτησε στο Διαδίκτυο λέξεις – κλειδιά που σχετίζονταν με το ποίημα. Αφού ενημέρωσε τον καλεσμένο και τη συντροφιά, όλοι ανέλαβαν να δημιουργήσουν τα δικά τους σκηνικά. Ο καλεσμένος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συγγραφέως να τοποθετηθεί μέσα στο σκηνικό του ποιήματος και μοιράστηκε με το κοινό την μοναδική του ιστορία.

Στο τέλος, ένα-ένα τα μέλη από την ομάδα προσέγγισαν τον καλεσμένο και μοιράστηκαν μαζί του τη δική τους εκδοχή για την ιστορία του ποιήματος έχοντας τοποθετήσει τον καλεσμένο στη ζωγραφιά τους.

Για ακόμη μια φορά η συντροφιά αποχωρίστηκε χαρούμενη και ενθουσιασμένη ανανεώνοντας το ραντεβού της για το Σάββατο 9 Δεκέμβρη.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές