Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σεντούκι του παππού ταξίδεψε στη Ροδεσία και γνώρισε μυστικά για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για ακόμη μια φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο, ταξίδεψαν την εκπαιδευτικό Ντίνα Κασσάρα στη Ροδεσία και με τη βοήθεια της Τεχνολογίας έμαθαν πολλά μυστικά για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους.

«Κούμπου - κούμπου της μητέρας μου παιδί,

σκαρφαλώνουμε στο λόχο.

Πρέπει να' μαστε γεροί κι όλο ν' ανεβαίνουμε

 

Αν δεν κάνεις τον αγώνα

κι αν δεν σκαρφαλώνεις πάντα,

δε θα φτάσεις ποτέ πάνω

 

‘Η μπορεί ίσως να φτάσεις,

μα δεν ξέρω τα παιδιά σου

αν ποτέ εκεί θα φτάσουν,

όπως έφτασες και συ ».

 


Με αυτούς τους στίχους ο Αντρέας, ο αφηγητής του ποιήματος «Ανηφόρα», που έρχεται από τη Ροδεσία και βρίσκεται στη θέση 879 του Β’ Τόμου της Παγκόσμιας Ποίησης του Περικλή Καίσαρη παρότρυνε τους παρευρισκόμενους της 14ης συνάντησης του ερευνητικού προγράμματος «Το σεντούκι του παππού» το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Αφρικανική ήπειρο. Καλεσμένη της ομάδας ήταν η εκπαιδευτικός Ντίνα Κασσάρα.

Μετά την αφήγηση του ποιήματος, ο Σωτήρης πήρε τον ρόλο του παρουσιαστή και αφού καλωσόρισε την καλεσμένη πραγματοποίησε μαζί της την παραδοσιακή συνέντευξη.

Έπειτα, η Ευαγγελία εξερεύνησε το Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά «Ροδεσία, ανηφόρα». Η ομάδα γνώρισε την ιστορία της αλλοτινής Ροδεσίας και σημερινής Ζιμπάμπουε, περιηγήθηκε στις ομορφιές της αφρικανικής χώρας, έμαθε για τις αποικίες των Εγγλέζων, το κόστος μετάβασης στη χώρα, αλλά και τα υπάρχοντα αεροδρόμια, παρατήρησε τις εικόνες παλιών γραμματοσήμων, αντιλήφθηκε τη θέση της χώρας στον Παγκόσμιο χάρτη, περπάτησε στους δρόμους της, πρόσεξε την αρχιτεκτονική των κτιρίων, αλλά και την άγρια όψη της φύσης και των καταρρακτών της.

 


  

Καθ’ όλη τη διάρκεια, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας λαμβάνοντας ως δεδομένα το ποίημα, το ύφος και το στυλ της καλεσμένης, αλλά και τις πληροφορίες του Διαδικτύου ζωγράφιζαν σκηνές για την ιστορία που θα καλούνταν να πλάσει η καλεσμένη. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν στην καλεσμένη τις ζωγραφιές τους σχολιάζοντας τους ήρωες και τον σκοπό του έργου της.

Η κυρία Ντίνα, αφού παρατήρησε όλα τα στοιχεία, κλήθηκε να γίνει η ηρωίδα του ποιήματος «Ανηφόρα» και να μοιραστεί μαζί με την ομάδα τη δική της ιστορία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την πλοκή της υπόθεσης και μαγεύτηκαν από την αφήγηση της παιδαγωγού. Η κυρία Κασσάρα αναφέρθηκε στα δικαιώματα των παιδιών για μάθηση και ελευθερία, τόνισε την ανάγκη της προσπάθειας και της δικαίωσης του αγώνα των ανθρώπων ενάντια στην αδικία.

   

Τη βιντεοσκόπηση της συνάντησης ανέλαβε ο υπεύθυνος του Μουσείου, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας.

Ακολούθησαν προβολές παλαιότερων βιντεοσκοπημένων ιστοριών των μελών της ομάδας και η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε παρουσίασε στα παιδιά ένα εργαλείο για την επεξεργασία βίντεο. Η συγγραφέας μοιράστηκε με τα παιδιά αρκετά μυστικά για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους και στη συνέχεια, εκείνα καθοδήγησαν τη συγγραφέα στο μοντάζ μιας βιντεοσκοπημένης ιστορίας. Η ομάδα πρόσθεσε υπότιτλους, μουσική και διάφορες εικόνες και στοιχεία. Στο τέλος, όλα τα παιδιά άνοιξαν το σεντούκι του παππού, παρέλαβαν το νέο τους ποίημα και πήραν οδηγίες για τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής αφήγησης.

  

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...