Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο μακριά είναι άραγε ο δρόμος προς τη Εκπαιδευτική Ρομποτική;

Οι δρόμοι που ανοίγει η Παιδική Λογοτεχνία είναι μοναδικοί. Εδώ και 19 μήνες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Απόστολου στην Πυθωνία μου χαρίζει απίστευτες στιγμές και όμορφα μονοπάτια. 

 

Στις 8 Οκτώβρη, είχα την τιμή να συμμετέχω στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στην Καβάλα και να εργαστώ μαζί με την εξαιρετική Ιωάννα Μπακάλη, καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο εργαστήρι «Μαθαίνοντας τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας».

Mε την Ιωάννα εργαστήκαμε στο αμφιθέατρο του εκθεσιακού κέντρου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης». Εκεί, οι γονείς με τα παιδιά τους ήρθαν κοντά με την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τον προγραμματισμό Η/Υ μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Στη δράση μας πρωταγωνίστησαν οι γονείς με τα παιδιά, σκορπώντας στο αμφιθέατρο τρυφερές εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μας. Η Ιωάννα Μπακάλη ξεκίνησε την εισήγησή της με την ρομποτική μελισσούλα. Η μελισσούλα έχει στην πλάτη της κουμπιά κατεύθυνσης και ένα πλήκτρο εντολής και έτσι το νήπιο εκπαιδεύεται στη φιλοσοφία του προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι.
Στη συνέχεια, ανέλαβαν δράση οι μικροί επιστήμονες, οι οποίες παρέλαβαν τους πάγκους εργασίας τους και καθοδήγησαν τους γονείς τους ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους ρομπότ.
Τα παιδιά τοποθετήθηκαν αντικριστά με τους γονείς και ξεκίνησαν τις κατασκευές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης των ρομπότ από τους γονείς και τα παιδιά, ακολούθησε η εισαγωγή στον προγραμματισμό μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι του Απόστολου στην Πυθωνία.

Εκεί, για πρώτη φορά, τους ρόλους των πρωταγωνιστών δεν τους πήραν μόνο παιδιά, αλλά και οι γονείς. Έτσι, οι λιλιπούτειοι φίλοι μας είδαν τη μαμά και τον μπαμπά να υποδύεται το λιοντάρι, την καμηλοπάρδαλη, τη ζέβρα και τον πύθωνα, χαρίζοντας άφθονες στιγμές γέλιου, αλλά και δημιουργικής μετάδοσης της γνώσης.


Ο ρόλος της μαϊμούς πήγε δικαιωματικά στον μικρό μας φίλο, μιας και από την αρχή στριφογύριζε στην φανταστική μας ζούγκλα μοιράζοντας τους υποτιθέμενους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης.

 

Από το ταξίδι μας στην Πυθωνία, μάθαμε ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε εντολές στα ρομπότ πρέπει να τα προγραμματίσουμε ακολουθώντας κάποια απλά βήματα εντολών. Και βοηθός μας στον προγραμματισμό είναι οι μεταβλητές που χρησιμοποιούμε και οι αντίστοιχες χωρητικότητες που δεσμεύουμε στη μνήμη του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για να επιτελέσουν τις απαραίτητες αριθμητικές και λογικές πράξεις.
Ο δρόμος για την Εκπαιδευτική Ρομποτική δεν είναι πολύ μακριά. Για την ακρίβεια, είναι μπροστά μας και τον περπατάμε, μιας και η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 7-15 Οκτωβρίου 2016 ήταν πλούσιο σε δράσεις και ανέδειξε τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεών της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.
Ευχαριστώ θερμά τον επιστημονικό συνεργάτη Δρ. Χρήστο Λυτρίδη, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μου έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά τα σπουδαία επιτεύγματα των φοιτητών του τμήματος του, αλλά και τα θαυμάσια έργα των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Καβάλας.

Ανανεώνω λοιπόν το ραντεβού μου για του χρόνου και ανυπομονώ να σταθώ ξανά στον υπέροχο καθρέφτη και να τον ξαναρωτήσω:
-Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου...
-Να σου πω, αλλά τι θέλεις να μάθεις; Την ημερομηνία; Την θερμοκρασία; Την πιθανότητα βροχής; Ή μήπως τις ειδήσεις;   




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...