Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βολτάροντας με την Αριάδνη Δάντε (Απολογισμός Δράσεων 2016)

Ή αλλιώς, βολτάροντας με τον Απόστολο, την Τύχη, τον Ενρίκε και την Ανάσσα του Πάγου...

Μια φορά και έναν καιρό, όχι και πολύ μακρινό, ξεκίνησα ένα μεγάλο ταξίδι: το ταξίδι στην Επιστήμη της Πληροφορικής μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Ήταν Γενάρης του 2015, όταν έγραψα τις έξι μικρές ιστορίες μου, σε μια προσπάθεια να φέρω κοντά στους μικρούς φίλους μου τις πέντε βασικές μεταβλητές στον προγραμματισμό Η/Υ. 


Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, ετούτη η προσπάθεια φάνηκε από την αρχή της ότι θα ήταν μαγική. Σε κάθε της σταθμό της έβρισκα και εξακολουθώ να βρίσκω αγκαλιές και χαμόγελα και να κερδίζω υπέροχες αναμνήσεις. Βέβαια, καθώς προχωρούσα στην πορεία μου, σκόνταφτα διαρκώς σε εμπόδια, που πολλές φορές ήταν ανθρώπινα.

Όμως, το καλό με εμένα, είναι που δεν στέκομαι στις αμέτρητες δυσκολίες. Ασφαλώς και θα προτιμούσα να κάνω και μια παρουσίαση χωρίς προβλήματα, αλλά μετά από τόσες προσαρμογές έχω αποφασίσει ότι κι αυτά είναι καλοδεχούμενα. Άλλωστε, το αναπάντεχο πάντα προσφέρει τη δυνατότητα του ελιγμού. 

Το 2016 ήταν για μένα μια πολύ εργατική και ταξιδιάρικη χρονιά, πλούσια σε γνωριμίες και ουσιαστικές φιλίες. 

Η πρώτη μου παρουσίαση για το 2016 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ.

Κι ύστερα, στις 7 Φεβρουαρίου, πήγα μια βόλτα στο αμφιθέατρο του 35ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και μέσα από μια μικρή θεατρική παράσταση – με πρωταγωνιστές τα παιδιά, μεταμφιεσμένα στους ήρωες του βιβλίου «Ψάχνοντας στην Πυθωνία», φορώντας τα  εξαιρετικά κοστούμια που επιμελήθηκε ειδικά για το πρόγραμμα αυτό, ο σχεδιαστής Gusto Vassilis - χαρίσαμε στο κοινό μας μια βιωματική αφήγηση με σκοπό να εξηγήσουμε στα παιδιά με απλό τρόπο έννοιες και σύμβολα της Πληροφορικής.


Συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Απόστολου στην Πυθωνία, στις 25 Φεβρουαρίου επισκέφθηκα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων και το 4ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων και συντροφιά με τους μαθητές της Β' Δημοτικού και τα νηπιαγωγάκια ταξιδέψαμε στην όμορφη ζούγκλα της Πυθωνίας με τη δύναμη της φαντασίας.


Τον Μάρτιο, ξεκίνησα να οργανώνω την εκπαιδευτική δράση «Ψάχνοντας το χαμένο γράμμα του Απόστολου» για τη Γιορτή της Μητέρας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα και παράλληλα απέστειλα πρόταση στην Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού του ΓΕΣ για να πραγματοποιήσω τη δράση του Απόστολου στην Πυθωνία στα παιδιά των συναδέλφων μου.

Τον Απρίλιο σχεδίασα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Τύχη πάει στην παραλία», με σκοπό να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές στην αντικειμενοστρέφεια και τις Δομές Δεδομένων στον Προγραμματισμό Η/Υ μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα αγκαλιάζει με αγάπη τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά και η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση βασικών εννοιών Πληροφορικής.
Κι ενώ περίμενα πώς και πώς την Κυριακή 8 Μαΐου για να βρεθώ ανάμεσα στους Συριανούς φίλους μου, η 4ημερη απεργία των ναυτικών μου στέρησε τη χαρά να παρευρεθώ στη Γιορτή της Μητέρας στο Μάννα Σύρου. Όμως, τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας των Αγ. Αναργύρων παρέα με την κυρία Ρόζα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική μου δράση, ακολουθώντας πιστά τις σκηνοθετικές μου οδηγίες.


Συνεχίζοντας το ταξίδι μου στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, στις 9 Μαΐου  κυκλοφόρησε το τρίτο μου παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ψάχνοντας στην παραλία» και απέκτησα μια γλυκιά κορούλα, την Τύχη, που πάει στην παραλία και μέσα από τη διαδρομή της μας βοηθά να ορίσουμε αντικείμενα και να καταλάβουμε τις λίστες, τις στοίβες, τους πίνακες και τις ομαδοποιήσεις των αντικειμένων.


Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ο Δήμος Αγρινίου με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας με τίμησαν με την πρόσκλησή τους  να παρευρεθώ στην Ημερίδα παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και εκεί είχα την τύχη να μιλήσω για την «Αξία του παιδικού βιβλίου».


Το ίδιο πρωινό, βρέθηκα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου όπου ξεσήκωσα τους μαθητές της Β' και Γ' Δημοτικού και πήγαμε άλλο ένα ταξίδι στη ζούγκλα της Πυθωνίας. Και επειδή η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι εξαιρετικά φιλόξενη, την Πέμπτη 12 Μαΐου βρέθηκα στο Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου με σκοπό την αφύπνιση της φαντασίας των μαθητών του σχολείου, τη δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο καπετάνιος και η γοργόνα», αλλά και τη βόλτα στην αγαπημένη μου Πυθωνία και την εισαγωγή των παιδιών στις βασικές μεταβλητές στον Προγραμματισμο Η/Υ με το παιχνίδι ρόλων.


Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποδέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση της Ένωσης Γονέων Πεύκης-Λυκόβρυσης για την έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου και εκεί οργάνωσα τη γιορτή «Ψάχνοντας στον ουρανό των βιβλίων». Για μια εβδομάδα, μετά το τέλος των εργασιακών μου καθηκόντων και κατά τη διάρκεια του ολοήμερου σχολείου, δουλέψαμε με τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης τις ιστορίες των βιβλίων «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» και «Ψάχνοντας στην παραλία» και στις 27 Μαΐου αποδείξαμε σε ένα πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το άλσος Βαρβαρέσου ότι: «Με αγάπη, ελπίδα και σεβασμό σίγουρα έχουμε τύχη βουνό!».


Στις 13 Ιουνίου, βρέθηκα στο θέατρο των εκπαιδευτηρίων «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» και συνταξίδεψα με περισσότερους από 400 μαθητές της Α', Β', Γ' και Δ' Δημοτικού στη φανταστική ζούγκλα της Πυθωνίας, ανακαλύπτοντας τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης με την πολύτιμη βοήθεια των ζώων, αλλά και του ανιψιού της θείας, του μικρού Απόστολου.


Το Σάββατο 25 Ιουνίου, οι εκδόσεις Τσιπούπολη συμμετείχαν ως Bronze Χορηγός στο διεθνές συνέδριο Security BSides Athens 2016, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο «The Stanley» στην Αθήνα. 

Παρέα με τον Δρ. Γρηγόρη Φράγκο

Στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες ανταλλαγής ιδεών στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριών, βρέθηκα στο συνέδριο BSides Athens 2016, όπου εξήγησα στους ενδιαφερόμενους γονείς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τις βασικές έννοιες προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Στη συνέχεια, τόνισα τη σπουδαιότητα συμμετοχής των παιδιών στο θεατρικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο πραγματοποιείται η κατάκτηση της επιθυμητής γνώσης.
Πιστεύοντας βαθιά στην αξία της μάθησης μέσα από το παιχνίδι, στα τέλη Ιουνίου υπέβαλα την πρόταση της δράσης «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» στο πρόγραμμα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» του Δήμου Αθηναίων, όπου πλέον θα επιχειρούσα να ταξιδέψω τους γονείς με τα παιδιά τους στη φανταστική ζούγκλα της Πυθωνίας.

Στα μέσα του Ιουλίου, στις σύντομες διακοπές μου στο πανέμορφο νησί της Τήνου, βρήκα λίγο χρόνο και κατάφερα να γράψω για ακόμη μια φορά έξι μικρούς διαλόγους, με σκοπό να εξοικειώσω τους μικρούς μαθητές στις βασικές Αρχές Ασφάλειας Πληροφοριών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.



Το πρόγραμμα «Ο Ενρίκε από το Μεξικό» αγκαλιάζει με αγάπη τη λογοτεχνία και τις ιδιότητες της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας και η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση των κινδύνων που ελλοχεύει το Διαδίκτυο. 
Όμως η επιστροφή μου από το νησί μου επιφύλαξε άσχημες εκπλήξεις για ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μου. Κι έτσι αναγκάστηκα να αλλάξω το πρόγραμμα της κανονικής μου άδειας και ο Αύγουστος αποδείχτηκε πολύ δημιουργικός μήνας. 
 Στις αρχές Αυγούστου σχεδίασα το παιχνίδι καρτών «Τα αντικείμενα κρατώ», με στόχο την εκπαίδευση της χωροταξικής μας μνήμης, μέσα από ένα πλήθος καρτών.


Έπειτα, σκέφτηκα να προσκαλέσω τους νηπιαγωγούς του Δήμου Αγρινίου, για να συμμετέχουν στη δράση «Ο Πραγματικός Ποιητής γεννιέται» και να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο αγάπης για τη Γιορτή της Μητέρας (14/05/2017).



Ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη συνεργασία με τις καταπληκτικές νηπιαγωγούς Αλεξάνδρα και Μαρίνα Τσιτσικάου, ιδιοκτήτριες του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείου «ΤΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ». Συμφωνήσαμε με τα κορίτσια να οργανώσουμε το Εργαστήρι Πυθωνίας, όπου κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα θα μαθαίναμε στους μικρούς φίλους Πληροφορική δίχως Υπολογιστή.


Μπορώ να καταθέσω ότι τον Σεπτέμβρη δεν είχα πολλές νέες ιδέες, μιας και η διοργάνωση των σεμιναρίων για τους 80 εκπαιδευτικούς-μαθητές απαιτούσε αρκετό χρόνο και ιδιαίτερη προετοιμασία.

Με την πολύτιμη συνδρομή του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του  Δήμου Αγρινίου, τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την υποστήριξη της φίλης μου, κυρίας Χριστίνας Μπαλάσκα, ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Νομού και έτσι κατάφερα να πραγματοποιήσω τα τρία σεμινάρια της δράσης. Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και τελικά το παρακολούθησαν 59 άτομα.

Αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συμμετέχοντες των σεμιναρίων, διότι με τη συμμετοχή τους δεν στήριξαν μόνο την ΕΛΕΠΑΠ καταβάλλοντας το αντίτιμο των 2€ για κάθε σεμινάριο, αλλά έστειλαν κι ένα υπέροχο μήνυμα στους γονείς και στην κοινωνία ότι προκειμένου να ενημερωθούν για καινοτόμες ιδέες θυσιάζουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο (τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν πρωινά Σαββάτου).

Το πρωινό του Σαββάτου της 1ης Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε το Εργαστήρι Πυθωνίας στο Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι», στο Αγρίνιο. Οι μαθητές μου είναι παιδάκια 4-10 ετών και η ανάμιξη των ηλικιών έχει υπέροχο αποτέλεσμα, μιας και τα μεγαλύτερα παιδάκια βοηθούν τα μικρότερα κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, ενώ όλοι παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.

Στις 8 Οκτώβρη, είχα την τιμή να συμμετέχω στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στην Καβάλα και να εργαστώ μαζί με την εξαιρετική Ιωάννα Μπακάλη, καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο εργαστήρι «Μαθαίνοντας τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας».
 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 9 Οκτωβρίου, έκανα την έναρξη των συναντήσεων των ομάδων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, στο Τοπικό Τμήμα Βύρωνα, παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Τύχη πάει στην παραλία».


Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, συναντήθηκα με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα παιδιά τους στην καταπληκτική αίθουσα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμενων του Σαρόγλειου Μεγάρου και περάσαμε ένα πολύ ευχάριστο πρωινό ψάχνοντας τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης στη ζούγκλα της Πυθωνίας.


Την εκδήλωση προλόγισε ο Ταξίαρχος (ΕΠ) Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πρώην Διοικητής μου στο Κέντρο Πληροφορικής του Ελληνικού Στρατού, η κυρία Κωνσταντίνα Σταμοπούλου, συνάδελφος Πληροφορικός και η κυρία Άντα Ευαγγέλου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και δημιουργός του Μουσείου Μαθητικής Ζωής.

Άντα Ευαγγέλου

Στις 5 Νοεμβρίου βρέθηκα στο Αγρίνιο για το δεύτερο σεμινάριο των εκπαιδευτικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και συνέχισα το δεύτερο εργαστήρι Πυθωνίας με την ομάδα των εκκολαπτόμενων προγραμματιστών στο Φουρφούρι.


Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση γονέων-παιδιών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» στο 106ο Δημοτικό και 9ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών, στα πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποίησα ένα ταξίδι-αστραπή στην Κοζάνη, για να βρεθώ στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης και να γνωρίσω στους μαθητές της Γ' Δημοτικού τους πέντε βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό.
Την ίδια μέρα βρέθηκα καλεσμένη στην εκπομπή "Δεύτερο πλάνο" του εξαιρετικού εκπαιδευτικού, κυρίου Κωνσταντίνου Χρυσάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, όπου παρουσίασα αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Απόστολου και της Τύχης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε γύρισμα για το τρέιλερ του παιδικού παραμυθιού με τίτλο «Η Ανάσσα του Πάγου», από  το οποίο ποσοστό 10% επί των πωλήσεων θα δοθεί στον Οργανισμό "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ". 


Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δράση γονέων-παιδιών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» στο 135ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, με μεγάλη χαρά ταξίδεψα στην Πάτρα για να συμμετέχω στο 3ο Πανελλήνιο συνέδριο eTwinning και να γνωρίσω στους συμμετέχοντες του workshop που πραγματοποίησα στο Επιμελητήριο Αχαΐας τους πέντε βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία) παρουσίασα στους εκπαιδευτικούς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας το τρίτο σεμινάριο της δράσης «Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή» και ολοκλήρωσα τον κύκλο σεμιναρίων με στόχο την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ (Παράρτημα Αγρινίου).


Την ίδια ημέρα συνεχίσαμε και το τρίτο εργαστήρι Πυθωνίας στο Φουρφούρι, εκπαιδεύοντας τους μικρούς προγραμματιστές στις ακέραιες μεταβλητές.
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε το τέταρτο συγγραφικό μου παιδί με τίτλο "Η Ανάσσα του Πάγου", ένα παραμύθι που έγραψα πριν δύο χρόνια για τα παιδιά του σπιτιού του Χαμόγελου του Παιδιού στην Τέμενη Αιγίου.


Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη δράση γονέων-παιδιών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Απόστολος στην Πυθωνία» στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου βρέθηκα στη Νέα Βιβλιοθήκη του ΦΟΥΓΑΡΟΥ, στο Ναύπλιο, όπου με την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου ζωντανέψαμε το παραμύθι της Ανάσσας του Πάγου. Χωρίς να με γνωρίζουν τα παιδιά, πλαισίωσαν υπέροχα την αφήγησή μου και αυτό οφείλεται στην καταπληκτική δασκάλα τους, την κυρία Βίκυ, καθώς και στη διευθύντρια του σχολείου, κυρία Χρύσα Σαββάκη.


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε δεύτερη αφήγηση του παραμυθιού για τα παιδάκια που παρακολουθούν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Νέας Βιβλιοθήκης και αφού ολοκληρώσαμε την αφήγηση, πιάσαμε δουλειά! Πήραμε τα μεγάλα 8σελιδα του βιβλίου «Η Ανάσσα του Πάγου» και προσπαθήσαμε με τα παιδιά να δημιουργήσουμε το δικό μας αντίτυπο και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι βιβλιοδέτες.

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν τρεις δραματοποιημένες αφηγήσεις του παραμυθιού «Η Ανάσσα του Πάγου» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έκτη δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού «Η Ανάσσα του Πάγου», σε έναν κρύο από πλευράς θερμοκρασίας Αυλώνα, αλλά τόσο γλυκό και ζεστό περιβάλλον ανθρώπων. Αρωγός στην επιτυχία της εκδήλωσης υπήρξε η κυρία Μαίρη Σαμπάνη, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα «Δημήτρης Λιακουρής», που προετοίμασε τα παιδάκια για την δραματοποίηση του παραμυθιού. 


Ο Δεκέμβριος συνεχίστηκε με άλλες τρεις αφηγήσεις στο Αγρίνιο. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ταξίδεψα στο Αγρίνιο για δυο αφηγήσεις στην παλιά λαχαναγορά της πόλης.


Η συμμετοχή των συμπατριωτών μου ήταν συγκινητική, ενώ στην αφήγηση συμμετείχαν και τα παιδάκια που ήρθαν να ακούσουν το παραμύθι.


Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημιουργικού Παιχνιδοβιβλιοπωλείου «Το Φουρφούρι» η δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της Ανάσσας του Πάγου, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, κυρίας Αλεξάνδρας Τσιτσικάου και τη συμμετοχή των μαθητών της Φουρφουρένιας θεατρικής ομάδας.


Η τελευταία αφήγηση του παραμυθιού για το 2016, πραγματοποιήθηκε τη μέρα των Χριστουγέννων στα παιδιά του Χαμόγελου του Παιδιού στο σπίτι της Τέμενης Αιγίου.


Όταν ξεκίνησα να γράφω τον απολογισμό των δράσεών μου για το 2016, δεν περίμενα ότι θα χρειαζόμουν αρκετές ώρες για να συγκεντρώσω το αντίστοιχο υλικό. Παρόλο που ο παλιός ο χρόνος μου χάρισε απίστευτες αναποδιές και σοβαρά προβλήματα υγείας για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μετά τη συγγραφή αυτού του απολογισμού χαίρομαι πολύ που στον ελεύθερο χρόνο μου έκανα όσα σας έγραψα παραπάνω και κρατάω καλά στην καρδιά μου τα χαμόγελα των παιδιών που συνάντησα στα ταξίδια μου.

Είμαι η Έφη Σαμαρτζοπάνου, μια μαμά δύο αγοριών, που τις εργάσιμες ημέρες απασχολείται ως Μηχανικός Πληροφορικής στο Γραφείο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Δράσης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον ελεύθερο χρόνο μου βολτάρω ως "Αριάδνη Δάντε", για να φέρω κοντά στα παιδιά την Επιστήμη της Πληροφορικής μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Εύχομαι το 2017 να φέρει υγεία σε όλο τον κόσμο και από πλευράς μου, υπόσχομαι να κάνω ότι μπορώ για να φέρω ακόμη περισσότερα παιδιά πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Καλή χρονιά με υγεία και μπόλικη όρεξη για δημιουργία!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος