Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπορεί ένας κυνηγός να είναι ο κραταιός άρχοντας ενός δάσους;

Άποψη της Αριάδνης Δάντε για την "Πολιτεία των λουλουδιών" του Παντελή Φλωρόπουλου
     Διαβάζοντας το παραμύθι "Η πολιτεία των λουλουδιών" (συγγραφέας: Παντολέων Φλωρόπουλος, εκδόσεις ΜΥΡΤΙΑ, ISBN: 978-960-86547-8-5), μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα ότι ένας κυνηγός μπορεί να είναι άρχοντας ενός δάσους, αλλά και Ποιητής των πάντων. Η βαθύτατη σοφία του κυνηγού χωρίς όνομα είναι έκδηλη στο εισαγωγικό μέρος του έργου, ενώ ο συγγραφέας τη μεταβιβάζει περίτεχνα και στα χείλη του εγγονού Ζανέτου, και στον Πελαργό, στα ζώα, αλλά και στα λουλούδια της μοναδικής του πολιτείας.
     Στο κείμενο, η Λογοτεχνία αγκαλιάζει τη Μηχανική, την Ποίηση, τη Λαογραφία, τη γεωργία και την ανάπτυξη. Χάρη στη δύναμη της πένας του συγγραφέα, η περιγραφή του τοπίου είναι ολοζώντανη και ως αναγνώστρια είχα τη δυνατότητα της περιήγησής μου σε αυτό το παραδεισένιο δάσος. Σε πολλά σημεία δε, ταυτίστηκα με το Ζανέτο μιας και είμαι και εγώ ένα παιδί που με τη δύναμη της φαντασίας του μιλά με ξωτικά, νεράιδες, πουλιά και λουλούδια. Μα ακόμη και αν δεν αγαπούσα τόσο τα παραμύθια, είμαι σίγουρη πως η αγνή καρδιά του Ζανέτου θα αγγίξει την καρδιά του αναγνώστη και θα τον βοηθήσουν οι λέξεις του παιδιού να ζήσει και ο ίδιος το παραμύθι.
     Προχωρώντας την ανάγνωση του έργου, έφτασα στο ατύχημα του Πελαργού, που φανέρωσε τη φιλευσπλαχνία του Ζανέτου και ανέδειξε την ωριμότητα και την προνοητικότητά του. Το παιδί έχτισε ακόμη και έναν ολόκληρο φράχτη προκειμένου να προστατεύσει τον λαβωμένο φίλο του από τα εχθρικά ζώα. Κι επειδή η φύση ανταποδίδει πάντοτε αυτό που της προσφέρουμε -είτε καλό, είτε κακό-, η φροντίδα του μικρού αγοριού θα βρει ως αντάλλαγμα ένα μαγικό ταξίδι στην Πολιτεία των λουλουδιών.
     Το έργο του συγγραφέα είναι γεμάτο αληθινά μηνύματα. Μηνύματα ζωής που ξεπροβάλλουν από τα χείλη των ηρώων του και χαρίζουν πλουσιοπάροχα στον αναγνώστη τις αξίες της ανθρώπινης οντότητας και τον πραγματικό σκοπό ύπαρξης του ανθρώπινου είδους. Ακόμη και το μήνυμα του θανάτου περνάει με φυσικότητα κι έτσι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι: "για να ξεκινήσει μια ζωή, πρέπει να πεθάνει η προηγούμενη" και αυτό το γεγονός δεν αποτελεί δείγμα αδιαφορίας, αλλά δείγμα φυσικής συνέχειας. Τα μηνύματα που μεταδίδει ο συγγραφέας δεν έχουν σταματημό: "Όταν μαθαίνεις κάτι, αυτό που μαθαίνεις σε αλλάζει", μας εμπιστεύεται μέσα από τα σοφά λόγια της Τρυγόνας κι αν συλλογιστούμε αυτή την πρόταση, σίγουρα έχουμε να κερδίσουμε πολλές λύσεις σε ενδεχόμενες απορίες μας. 
     Μετά το μάθημα της Τρυγόνας, ακολουθεί ο διάλογος του Ζανέτου με το αηδόνι, που αποκαλύπτει στο αναγνωστικό κοινό τη γνώμη του συγγραφέα για την αξία του καλού βιβλίου. 
    Ύστερα από τις ενδιαφέρουσες απόψεις των πουλιών, ακολουθεί το ταξίδι στην πολιτεία των λουλουδιών, που από την αρχή του κιόλας μας ενημερώνει για τις γνώσεις αεροδυναμικής των πτηνών και ολοκληρώνεται με την άφιξη του Πελαργού και του Ζανέτου στην πανέμορφη κοιλάδα των λουλουδιών με τις γαλάζιες ουράνιες ανταύγειες. Το σημείο αυτό, όπως και η έναρξη του βιβλίου, μου θύμισε την αριστουργηματική περιγραφική αφήγηση των τοπίων του Μαλαπάρτε στο εξαιρετικό ΚΑΠΟΥΤ. Η περιγραφή του συγγραφέα είναι συναρπαστική, τοποθετώντας τον αναγνώστη ανάμεσα στη συντροφιά των δύο φίλων. Είδα ακριβώς όσα είδαν οι δύο φίλοι και ένιωσα την αξία της Ποίησης και της Δημιουργίας του Κόσμου.
     "Δημιούργησε το μύθο σου", λέει ο Πελαργός στο Ζανέτο και νιώθω ότι ο συγγραφέας μας προτρέπει όλους για να ποιήσουμε τα όνειρά μας. Τις περισσότερες φορές βέβαια είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε τα όνειρά μας, αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε. Κι ίσως κατά την ανοικοδόμησή τους να σταθεί χρήσιμη η φιλοσοφία των λουλουδιών που χτίζουν τα πάντα με ειλικρίνεια, διαφάνεια και αλήθεια. 
      Η Πολιτεία των λουλουδιών αποτελεί μια ευτυχισμένη πολιτεία με άρτια οργάνωση, γεμάτη με όμορφα, μελωδικά πλάσματα. Την ίδια αρτιότητα ως προς την οργάνωση της ροής ανάγνωσης ακολουθεί και ο συγγραφέας σε κάθε σκηνή του βιβλίου του, αποτυπώνοντας αριστουργηματικά τα μηνύματά του ενσωματώνοντας ένα πλήθος μύθων και παραμυθιών μέσα στο ίδιο του το παραμύθι.
    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για το συγκεκριμένο έργο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και να οργανώσω κι ετήσιο εργαστήριο για τη μελέτη του. Ωστόσο, θα βάλω μια τελεία, γιατί πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για να επενδύσετε τον χρόνο σας στην ανάγνωσή του και να ανακαλύψετε την καταστροφή που συμβαίνει στην Πολιτεία των λουλουδιών, το πολύ ισχυρό μάθημα που παίρνει από αυτήν ο Ζανέτος, την απόφασή του να εγκαταλείψει το σπίτι του κυνηγού και τη γλυκιά συζήτηση του παππού με τον εγγονό του κατά τον αποχαιρετισμό τους.  
     Κλείνοντας το βιβλίο, έριξα μια δεύτερη ματιά στη λέξη "ΠΑΡΑΜΥΘΙ". Χαμογέλασα. Είναι που επειδή πίσω από τα οκτώ γράμματα της λέξης συνάντησα τη δική μου σημασία για αυτή τη λέξη. Ας έχουν ψαλιδιστεί λίγο τα οκτώ γράμματα. Άλλωστε στην πόλη μας, το συνηθίζουμε... Πίσω από το παραμύθι βρήκα την ΑΛΗΘΕΙΑ μου στη λουλουδένια πολιτεία. Κι ας μη φανέρωσε ο συγγραφέας το όνομα του κυνηγού. Εγώ το ένιωσα στο τέλος, πως ο κυνηγός είναι ο ΠΑΤΕΡΑΣ μου και κατά την προσευχή μας ο "ΠΑΤΕΡΑΣ" όλων. 
    Το έργο της Πολιτείας των λουλουδιών είναι ένα καταπληκτικό δημιούργημα, που είχα την τιμή να το δεχθώ ως δώρο από τον ίδιο του τον συγγραφέα με προσωπική αφιέρωση, κάτι που το καθιστά ανεκτίμητο. Κι αν η αφιέρωσή του ανέφερε ότι χαρίζεται στην "υπέροχη Αριάδνη Δάντε", μετά την ανάγνωσή του το μόνο που θα κάνω είναι να εμπλουτίσω την αφιέρωση με λίγες λέξεις, γράφοντας ότι "Ήταν μια υπέροχη συγκυρία που η Αριάδνη Δάντε συνάντησε τον Παντελή Φλωρόπουλο."
Αριάδνη Δάντε 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλι

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι