Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια μάγισσα στο 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης της Καβάλας

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι καθόλου παραπλανητικός και αναφέρεται στη δική μας  Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπανου). Το  ουσιαστικό της "μάγισσας" της αποδοθηκε από όλους όσους παραβρέθηκαν την περασμενη Κυριακή, 6 στις Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Φροντιστηρίου ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας για το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μαθησης.
Η αγαπημένη μας Μηχανικός Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ με ένα μοναδικό θεατρικό κουστουμι, δώρο της φίλης και εκλεκτής σχεδιάστριας υψηλής ραπτικής, Όλγας Καραβερβερη και από την πρώτη της γνωριμία με τους παρευρισκόμενους άφησε το στίγμα της μοναδικής της παρουσίας.
Γλυκιά χαμογελαστή και πραγματικά άριστα προετοιμασμένη βρέθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 150 μαθητές κάθε ηλικίας για να τους ταξιδέψει στη χώρα της Δημιουργικής Μάθησης μέσα από τα πρωτότυπα εργαστήρια της.
Αφορμή για αυτό το πρώτο φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης αποτέλεσε η φιλία της συγγραφέως με την κυρία Θάλεια Βασιλειάδου, αδερφή της κυρίας Βασιλικής Βασιλειάδου, που διευθύνει το φροντιστήριο ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας.
Μετά από πρόσκληση που απηύθυναν οι κυρίες Βασιλειάδου στην Αριάδνη, η πολυμήχανη συγγραφέας δημιούργησε το Φεστιβάλ με στόχο να γνωρίσει στους μαθητές έναν δημιουργικό τρόπο μάθησης.

Κι αυτό που συνέβη στην Καβάλα ήταν πραγματικά ανεπανάληπτο. Οι υπέροχες εγκαταστάσεις του φροντιστηρίου Πουκαμισάς Καβάλας πλημμύρισαν από μαθητές και γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το καινοτόμο έργο της Αριάδνης Δάντε και για τη πρωτοβουλία του φροντιστηρίου να φέρει στη πόλη της Καβάλας το βιωματικό αυτό φεστιβαλ.


"Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας την κυρία Αριάδνη Δαντε, τη διάσημη αυτή συγγραφέα, η οποία έβαλε το μαγικό της ραβδί, έβαλε όλη της τη λάμψη να ενώσει με το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης επιστήμες, ηλικίες... Είναι απίστευτο το έργο της κι εμείς είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση και τις επιστήμες", δήλωσε πανευτυχής η Διευθύντρια του Φροντιστηρίου, αφού καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ όλοι κυκλοφορούσαν στον καταπληκτικό χώρο του φροντιστηρίου με ένα πελώριο χαμόγελο ευτυχίας.Στο 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερα βιωματικά εργαστηρια:
  1. Το χαμένο γλυκό, που  στοχεύει στην εισαγωγή των μαθητών του Δημοτικού στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό,   
  2. Ο Ενρίκε από το Μεξικό, για την εισαγωγή  όλων στις βασικές αρχές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και τους κινδύνους στο Διαδίκτυο,
  3. Τα μοτίβα της Φιόνας για την εισαγωγή των των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου στην αλγοριθμική και στη γλώσσα προγραμματισμού Python και 
  4. το Παιχνίδι της αφήγησης, για την μύηση όλων των ηλικιών στην αφηγηματολογια βασει Genette.Όλα τα ευρηματικά εργαστήρια - πλην του παιχνιδιού αφήγησης - έχουν δοκιμαστεί από την Μηχανικό Πληροφορικής  σε χιλιάδες μαθητές και ενήλικες ανά την Ελλάδα και έχουν επιβραβευθει με υψηλές κριτικές για το επίπεδο απορρόφησης την γνωστικών εννοιών από το σύνολο των συμμετεχόντων και την απλότητα διαμοιρασμού της πληροφορίας στο κοινό. Το εργαστήριο του παιχνιδιού αφήγησης αποτέλεσε την έκπληξη του Φεστιβάλ, μιας και αποτελεί το ολοκαίνουργιο δημιούργημα της συγγραφέως, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό και πραγματικά κατέπληξε το διδακτικό προσωπικό και τους λοιπούς συμμετέχοντες για την καλοκουρδισμενη  ροή του.
Η εκδήλωση που συνδυάστηκε με προσφορά γλυκισμάτων, κερασμάτων και αναψυκτικών, κέρδισε τη καρδιά των συμμετεχόντων των εργαστηρίων, γιατί οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προσέξουν κάθε λεπτομέρεια και να προσφέρουν στους μαθητές τόσο τον άρτον, όσο και το δημιουργικόν πνεύμαν.
Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε η συγγραφέας από το επιστημονικό προσωπικό και τους μαθητές του φροντιστηρίου για το δημιουργικό της έργο και την αποτελεσματική μετάδοση των πληροφοριών ανεξάρτητα από το γνωσιακό και ηλικιακό επίπεδο των συμμετεχόντων, εκφράστηκε έντονα η επιθυμία όλων να επαναληφθεί το φεστιβάλ, συγχαίροντας το φροντιστήριο για την οργάνωση και τη πρωτοβουλία αυτή.
Τέλος, έλαβαν την υπόσχεση του Φροντιστηρίου και της Δημιουργού ότι το 2ο Φεστιβάλ θα είναι ακόμη καλλίτερο από το 1ο.

Σημειώνεται, ότι η συγγραφέας ολοκληρώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό της τίτλο σπουδών στη Δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση και όλο της το συγγραφικό έργο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπουπολη προσανατολίζεται στη δημιουργική μάθηση.

Μετά τον θρίαμβο της εκδήλωσης, η οικογένεια της Τσιπουπολης εύχεται στην Αριάδνη Δαντε να είναι πάντοτε μια γλυκιά μάγισσα της γνώσης και να σκορπά παντού την παραμυθένια αύρα της.


Από τη συγγραφική ομάδα των Εκδόσεων Τσιπούπολη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...