Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από την ανθισμένη Άνω Καλλινίκη Φλώρινας με αγάπη

Αν στη ζωή μου κάτι λάτρεψα πολύ, είναι οι στιγμές μου στα σχολεία.
Την περασμένη Παρασκευή, λίγο μετά την εκδήλωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, βρέθηκα στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης (Φλώρινα) για να συναντήσω τη  συμμαθήτρια μου, Μαρία Περιβολάρη και τα μαθητουδια της, με σκοπό να παίξουμε το παιχνίδι της αφήγησης.


Οι στιγμές σε αυτό το ευλογημένο ακριτικό χωριό ήταν μοναδικές. Μπήκα σε ένα περιβόλι αγαπης κι ανθισα ολόκληρη! Με τι αγάπη, με τι χαρά με υποδέχθηκαν τα παιδακια δεν λέγεται.
Πρώτη φορά, μου είπε η Μαρία ότι έβλεπαν από κοντά συγγραφέα...


Πρώτη φορά ένιωσα τόσο σεβασμό για το πρόσωπο μου, κάτι που φυσικά προέκυψε από τον τρόπο που προετοίμασε τα παιδιά η Μαρία. Τα λόγια μου είναι πάμφτωχα μπροστά στην πλούσια ψυχική ανταμοιβή μου. Η δουλειά που γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης είναι εκπληκτική. 


Αυτό που δεν είχα ζήσει ποτέ μου είναι να δω παιδιά του Γυμνασίου στο χώρο του Δημοτικού σχολείου να συμμετέχουν στο παιχνίδι μου. Ω, ναι! Τα παιδιά του Γυμνασίου βρέθηκαν την Παρασκευή στον χώρο του Δημοτικού σχολείου για να αγκαλιάσουν την αγαπημένη τους δασκάλα κι από κοντά της και το δικό μου παραμύθι. Κι όλα μαζί, μικρά και μεγάλα, ζωντάνεψαν τον "γίγαντα του δάσους" και βίωσαν τα χαρακτηριστικά της αφηγηματολογιας βάσει του Γάλλου αφηγηματολογου Genette.


Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που παίξατε μαζί μου το παιχνίδι της αφήγησης.

Ευχαριστώ θερμά τους μαθητές για τις τέσσερις υπέροχες ζωγραφιές που ετοίμασαν στα διαλείμματα των μαθημάτων για το παραμύθι του γίγαντα της καρδιάς μου, ζωγραφιές που θα ζήλευαν και επαγγελματίες ζωγράφοι, αλλά και τον διευθυντή του σχολείου για τη φιλοξενία.Ευχαριστώ ακόμη και τους μικρουληδες μαθητές της τάξης της Περιβολάρισσας για το αναμνηστικό βιβλίο της εικονογράφησης του γίγαντα. Εύχομαι σε όλους να σας έχει ο Θεός καλά και να μπορέσω να βρεθώ σύντομα ξανά κοντά στο περιβόλι της αγάπης σας.
 Αριάδνη Δάντε

  • #ariadnidante #creative #moments #fairytales #giant #Genette

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη