Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ο γίγαντας του δάσους" της Αριάδνης Δάντε παρουσιάστηκε στη Λευκή Χώρα και ζήσαμε εκεί καλά και κάθε μέρα που σκεφτόμαστε το παραμύθι ακόμα καλύτερα!

Τι γύρευαν άραγε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτώβρη ένας νάνος-γίγαντας, ένας παπαγάλος, δυο ξυλοκόποι, πολλά παιδιά, πλήθος ζωάκια, 45 κάρτες αφήγησης, δεκάδες κάρτες δημιουργικής γραφής, μολύβια και αμέτρητα χαμόγελα στον Πολυχώρο του Emileon;

Μα είχαν ραντεβού για να ζωντανέψουν το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους της Αριάδνης Δάντε που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και ήρθε να μοιράσει απλόχερα την αγάπη για το περιβάλλον και τα παιδιά σε όλους του τους αναγνώστες και να τους διδάξει με ευφάνταστο τρόπο μικρά μυστικά της αφηγηματολογίας.

Το παραμυθένιο απόγευμα ξεκίνησε με την εμφάνιση της μικρής Ευαγγελίας Σούμπαση, μαθήτριας της Γ' Δημοτικού του 17ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία είχε τον ρόλο της κεντρικής παρουσιάστριας της εκδήλωσης. Η μικρή Ευαγγελία, πέρα από το αφηγηματικό της ταλέντο ξεδίπλωσε και το θεατρικό της χάρισμα, μιας και χάρισε στο κοινό έναν απίστευτο μονόλογο-διάλογο με τον πρωταγωνιστή Σπύρο, τον φανταστικό παπαγάλο του παραμυθιού. 

Μετά τον εξαιρετικό πρόλογο της Ευαγγελίας, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός της Α' τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου, Ελένη Μάντζιου. Η Ελένη χαιρέτησε τους γονείς, τα παιδιά και τους φίλους της συγγραφέως και με την εγκάρδια ομιλία της μοιράστηκε με το κοινό τη δυνατή σχέση που γεννήθηκε ανάμεσα σε αυτή και τη συγγραφέα και οδήγησε 40 μαθητές του Δημοτικού σχολείου στη φιλαναγνωσία και στη δημιουργική γραφή "εκπαιδεύοντας τους συγγραφείς του τώρα".

Ακολούθησε η ομιλία της συγγραφέως για τη γέννηση και την πορεία δημιουργίας του Γίγαντα του δάσους, καθώς και τα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο του. Στόχος της ήταν να εξηγήσει στους φίλους της πως το ταξίδι της συγγραφής είναι πολλές φορές ένα κοπιαστικό ταξίδι, γεμάτο απογοητεύσεις που απαιτούν σκληρή δουλειά και μελέτη. "Ο Γίγαντας του Δάσους" είναι ένα έργο που σμιλεύτηκε με πολλή αγάπη και προσπάθεια και κατάφερε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες τις ηλικίες.  

Στη συνέχεια, μετά από το κάλεσμα της συγγραφέως το κοινό συμμετείχε στο παιχνίδι της αφήγησης. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν στα χέρια τους μία ή περισσότερες από τις κάρτες αφήγησης του παραμυθιού υποδύθηκαν και τον αντίστοιχο ρόλο. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν έχοντας τον ρόλο κάποιου ζώου της επιλογής τους, δημιουργώντας τις συνθήκες μιας Γιορτής Παραμυθιού.

Για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού ήταν απαραίτητος και ενός ακόμη ρόλου, του Χρονομέτρη Ζενέτ, ρόλο που έλαβε η δημιουργική Ιωάννα Τσιαντοπούλου-Παπαγιάννη, η οποία νωρίτερα είχε φροντίσει να δώσει άφθονες ρομαντικές πινελιές στον χώρο της εκδήλωσης στο Emileon με τα πανέμορφα διακοσμητικά της αντικείμενα.  

Με το πέρας του παιχνιδιού η συγγραφέας ενεργοποίησε ακόμα περισσότερο τη φαντασία των παρευρισκόμενων, μιας και μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στη δράση "Αν πειράξω το παραμύθι". Για τις ανάγκες της δράσης, κατά την υποδοχή τους, όλοι οι φίλοι της συγγραφέως είχαν παραλάβει από την πολυτάλαντη τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Καλλιόπη Ηλιοπούλου το μολυβάκι της Τσιπούπολης και μία από τις δεκαπέντε διαφορετικές κάρτες "πειράγματος" του παραμυθιού. 

Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους πέντε λεπτά για να απαντήσουν στη δική τους ερώτηση δημιουργώντας μια ξεχωριστή εκδοχή για το παραμύθι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκινητικό, γιατί όλοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στο τέλος της γιορτής, η εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη μοιράστηκε με το κοινό τη  φανταστική κατασκευή του παπαγάλου του παραμυθιού που εμπνεύστηκε και έδωσε σαφείς οδηγίες σε όλα τα παιδιά για να καταφέρουν να κατασκευάσουν τον δικό τους παπαγάλο και να τον πάρουν μαζί τους για να τους θυμίζει τον σημαντικό του ρόλο στο παραμύθι, αλλά και το γεγονός ότι "Με σωστή επικοινωνία έχουμε μόνιμη ευτυχία".

Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ευφάνταστο Θοδωρή Τσιλίκα, που ενσάρκωσε τον παπαγάλο του παραμυθιού, στον Φώτη Μήτσο που υποδύθηκε τον νάνο-γίγαντα, στην Καλλιόπη Ηλιοπούλου για τον ρόλο της λαγουδίνας, στην Ελένη Δημητρέλλου για την ερμηνεία της στον ρόλο του ποντικού, στη Βάσω Πασχέντη-Αλεξάκη για τον ρόλο του σκίουρου, στη Νεκταρία Προβίδα για τον ρόλο του ενός ξυλοκόπου, καθώς και στους υπόλοιπους μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές για τον αυθορμητισμό και το κέφι τους. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Εκ μέρους των Εκδόσεων Τσιπούπολη και της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε τους ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη και την εμπιστοσύνη στο έργο μας.

Ευχόμαστε να είναι "Καλοτάξιδος ο Γίγαντας του Δάσους" και να αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες, γιατί είναι ένα έργο που πραγματικά του αξίζει.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το έργο από το βιβλιοπωλείο Planus - Αφοί Δ. Χριστοδουλόπουλοι. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσκαλέσετε στο σχολείο σας τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον κ. Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο.

Για παραγγελίες από τo eshop μας: https://bit.ly/2GFoM7O

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά που αγαπάτε να μαθαίνετε παίζοντας με την Αριάδνη Δάντε! 

  

























 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος