Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H «Γιορτή Παραμυθιού» από την Αριάδνη Δάντε στην Αιτωλοακαρνανία με αγάπη

 

Η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αριάδνη Δάντε ή κατά κόσμον Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου, γνωστή για το μεράκι της για δράσεις που προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό, έχει δρομολογήσει ήδη το μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο «Γιορτή Παραμυθιού» για τον Απρίλιο του 2024. Η αγαπημένη Αγρινιώτισσα συγγραφέας αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο τα εξής:

«Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε πως όταν έχεις τα πινέλα και τα χρώματα, μπορείς να ζωγραφίσεις τον παράδεισο και να μπεις μέσα. Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε σπουδαία σχολειά και αξιόλογους συγγραφείς. Αυτό που μένει είναι να συναντηθούμε και να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες. Το μαθητικό φεστιβάλ έχει στόχο να ενδυναμώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών όλων των σχολείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την ενεργό συμμετοχή τους σε μια ανεπανάληπτη Γιορτή Παραμυθιού. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.»

Μάλιστα, η συγγραφέας ετοιμάζει από καιρό το εγχείρημά της και φιλοδοξεί, μετά το πέρας των περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ολοκληρωτικά στον συγκεκριμένο στόχο. Έναν στόχο που θα ενώσει τους Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς με τα παιδιά μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα υιοθεσίας συγγραφέων από τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Η Αιτωλία και η Ακαρνανία κρύβει έναν απίστευτο πλούτο συγγραφέων και ποιητών. Πριν από λίγα χρόνια, η κυρία Μεταξούλα Μανικάρου, συγγραφέας και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησε μια σπουδαία μελέτη: συγκέντρωσε σε έναν πλούσιο τόμο τους Έλληνες Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια υπέροχη βάση για να ψάξουν οι μικροί μαθητές με τους εκπαιδευτικούς το έργο των Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων, να τους υιοθετήσουν και να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν ένα δικό τους παραμύθι. Μια άλλη πλούσια πηγή είναι το Διαδίκτυο, ενώ ίσως η καλύτερη πηγή είναι οι βιβλιοπώλες της Αιτωλοακαρνανίας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους δημιουργούς της περιοχής τους.».

Η Γιορτή Παραμυθιού έχει πάρει ήδη έγκριση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το σημείο κλειδί που θα πραγματοποιηθεί το μαθητικό φεστιβάλ είναι το Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο. Η συγγραφέας φιλοδοξεί τον Απρίλιο του 2024 να γίνει η αρχή για ένα παραμυθένιο φεστιβάλ. Προφανώς, η καταπράσινη και πλαισιωμένη με λίμνες Αιτωλοκαρνανία είναι ο τόπος έμπνευσης της συγγραφέως και την υπεραγαπά για να δημιουργεί διαρκώς καινοτόμα έργα. Αυτό που μένει είναι να σταθούν στο πλάι της μικροί και μεγάλοι, να τη στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους και να προσπαθήσουν από κοινού τη μεταμόρφωση της Αιτωλοακαρνανίας σε Παραμυθοχώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλι

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι