Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια γεύση από τη βραδιά για τα 3 χρόνια της πλατφόρμας Living Postcards

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με όραμα και ιδέες;

Άνθρωποι που μάχονται για ένα νέο πρόσωπο της χώρας μας, ένα πρόσωπο που θα επιδεικνύει επιτεύγματα και όχι λάθη;

Παρακολουθώντας τα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώθηκα για την πλατφόρμα Living Postcards και τη θαυμαστή δουλειά της Ιλιάδας Κοθρά. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και έχει αναδείξει Ελληνικά πρόσωπα και καινοτόμες ιδέες της όμορφης πατρίδας μας.Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκα στη βραδιά για τον εορτασμό των 3 ετών λειτουργίας της πλατφόρμας Living Postcards, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να διαβάζεις τις ιστορίες των ομιλητών της βραδιάς, από το να τις ακούς από τα χείλη τους. Αφού λοιπόν είχα την χαρά να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου.

Το απόγευμα της 7ης Μαρτίου 2016, λίγο μετά τις 7, μέσα σε μια αμφιθεατρική αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οικοδέσποινα Ιλιάδα Κοθρά μας καλωσόρισε στη ζεστή εκδήλωσή της και κήρυξε την έναρξη μιας βραδιάς πλημμυρισμένη με άρωμα γυναικείας δύναμης, θέλησης, τόλμης και αποφασιστικότητας. Ωστόσο, υπήρξε και ένας άντρας στην παρέα, ο οποίος μας γέμισε εξίσου με αντίστοιχα συναισθήματα. Στη συνέχεια, η ηθοποιός Αλίκη Ζαχαροπούλου μας ενημέρωσε για την πλατφόρμα Living Postcards και τα κεντρικά πρόσωπα.

Ανεβαίνοντας στο βήμα οι ομιλητές, μοιράστηκαν μαζί μας δικές τους στιγμές, σκέψεις, προβληματισμούς και ελπίδες. Ακούσαμε για δυσκολίες, για επιτεύγματα, για χαμένους και νικητές, για όραμα, για την ανάγκη για αλλαγή, για επιχειρηματικότητα, για άλλες κουλτούρες, για "human trafficking", για άλματα ζωής, για "σοφές" (wise) ιδέες, για κοινωνική προσφορά, ακόμα και για την εσωτερική αναζήτηση που καταγράφεται σε άπειρες σελίδες χαρτιού και διαμοιράζεται με το κοινό.

Τα πρόσωπα της βραδιάς

Όλοι οι ομιλητές ανήκουν στην κατηγορία των "δημιουργών". Έτσι τους αποκαλώ στο μυαλό μου. Είναι για μένα άνθρωποι ξεχωριστοί, που καινοτομούν με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό. Και πώς αλλιώς άλλωστε, θα υπάρξει πρόοδος; Η τύχη μόνο δεν αρκεί.

Για να σας τους γνωρίσω, σκέφτηκα να δώσω μια λέξη για κάθε παρουσία. Έτσι λοιπόν για την κυρία Άννα Αποστολίδου – Ιδρύτρια και Marketing Manager της Eclectic Flavours επέλεξα τη λέξη "Υπευθυνότητα", για την κυρία Nadia Bele – Art jewelry τη λέξη "Ρομαντισμός", για την κυρία Κατερίνα Γιατζόγλου – Συγγραφέα & Δημοσιογράφο τη λέξη "Αποφασιστικότητα", για την κυρία Άρτεμις Καλαντζάκου – Στέλεχος Επικοινωνίας τη λέξη "Αλλαγή", για την κυρία Calliope – Φωτογράφο & fashion designer τη λέξη "Φαντασία", για την κυρία Έλενα Καραγιάννη – Εκπαιδευτικό εικαστικής αγωγής, συμμετέχουσα στο “Send my friend to school” της ActionAid στη Ρουάντα τη λέξη "Επιμόρφωση", για την κυρία Ελευθερία Κούρεντα – Αντιπρόεδρο Δ. Συμβουλίου Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών Με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής τη λέξη "Δύναμη", για τον κύριο Δημήτριο Μπούρα – Documentary Photojournalist τη λέξη "Τόλμη", για την κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου – Α21 Campaign against human trafficking τη λέξη "Ευκαιρία", για την κυρία Σοφία Παπαδημητρίου (Phd, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ψηφιακά Μέσα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης) και την κυρία Πόλα Μισθού (MSc. MEd., καθηγήτρια Πληροφορικής) – Πρωτοβουλία Girls Go Coding τις λέξεις "Εξέλιξη, Τεχνογνωσία", για την κυρία Λυδία Παπαιωάννου – Διευθύντρια Cosmopolitan Greece τη λέξη "Θέληση", για την κυρία Μαρία Πολυχρονοπούλου - Ιδρύτρια και Marketing Manager του Seacrets of Greece τη λέξη "Ανανέωση", για την κυρία Μελίνα Ταπραντζή – Πρόεδρο της ΜΚΟ Wise Greece τη λέξη "Στήριξη" και για την κυρία Βίκυ Χαντζή – Δημοσιογράφο Alpha TV & NLP Master Practitioner τη λέξη "Αξία". Φυσικά κράτησα και για την κυρία Ιλιάδα Κοθρά μια λέξη, τη λέξη "Οργάνωση".

Από την όμορφη βραδιά, ξεχώρισα λίγο παραπάνω μια στιγμούλα. Ήταν η στιγμή που οι δύο κυρίες του κλάδου της Πληροφορικής, οι κυρίες Παπαδημητρίου και Μισθού, καθώς μιλούσαν για τη δράση Girls Go Coding μοιράστηκαν μαζί μας μια σπάνια φωτογραφία του 1943 με τις πρώτες προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC. Διατηρώντας μια μικρή σχέση με το αντικείμενο του προγραμματισμού Η/Υ, σας παραθέτω τη φωτογραφία.

Οι πρώτες προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC (1943)

Τα Living Postcards 2016 πέρα από μια θαυμαστή βραδιά, ήταν για μένα ένα μάθημα για την εύρεση κλειδιών επιτυχίας. Οι δικές μου καρτ ποστάλ γράφουν τις εξής λέξεις-κλειδιά : Υπευθυνότητα, Ρομαντισμός, Αποφασιστικότητα, Αλλαγή, Φαντασία, Επιμόρφωση, Δύναμη, Τόλμη, Ευκαιρία, Εξέλιξη, Τεχνογνωσία, Θέληση, Ανανέωση, Στήριξη, Αξία και Οργάνωση. Πιστεύω πώς με αυτά τα κλειδιά και με μια δόση αυτοεκτίμησης, όλοι μπορούμε να βρούμε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας.

Γιατί όταν εκτιμάμε και αγαπάμε τον εαυτό μας, θέλουμε να βγάζουμε το "όμορφο πρόσωπο μας" προς τα έξω και τολμάμε να παλεύουμε για να κάνουμε τα όνειρα μας πράξεις.

Ακόμη κι όταν αυτή η ταλαίπωρη χώρα θέτει σκοπέλους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη …

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει; 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της.
Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους".
Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν με τη δύναμη της φαντασίαςστο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα. 
Η αφήγηση κύλισε γλυκά, με επτά…

Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή και πολλά άλλα με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε

"Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι", υποστηρίζει η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και εμείς χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μέσα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη κάνει το όραμά της πράξη, δημιουργώντας μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Τα περισσότερα εργαστήρια της Αριάδνης Δάντε είναι αυτοτελή και καλύπτουν ποικίλες θεματικές ενότητες, τόσο στην Επιστήμη της Πληροφορικής, όσο και σε θέματα που θεωρεί σημαντικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συγγραφέας. Επιπλέον των παιδικών εργαστηρίων, η συγγραφέας έχει ετοιμάσει τρία εργαστήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά της παρέας. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων απαιτείται η συμμετοχή 10 συμμετεχόντων. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη στο email: info@chipoupolis.com.