Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια γεύση από τη βραδιά για τα 3 χρόνια της πλατφόρμας Living Postcards

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με όραμα και ιδέες;

Άνθρωποι που μάχονται για ένα νέο πρόσωπο της χώρας μας, ένα πρόσωπο που θα επιδεικνύει επιτεύγματα και όχι λάθη;

Παρακολουθώντας τα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώθηκα για την πλατφόρμα Living Postcards και τη θαυμαστή δουλειά της Ιλιάδας Κοθρά. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και έχει αναδείξει Ελληνικά πρόσωπα και καινοτόμες ιδέες της όμορφης πατρίδας μας.



Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκα στη βραδιά για τον εορτασμό των 3 ετών λειτουργίας της πλατφόρμας Living Postcards, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να διαβάζεις τις ιστορίες των ομιλητών της βραδιάς, από το να τις ακούς από τα χείλη τους. Αφού λοιπόν είχα την χαρά να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου.

Το απόγευμα της 7ης Μαρτίου 2016, λίγο μετά τις 7, μέσα σε μια αμφιθεατρική αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οικοδέσποινα Ιλιάδα Κοθρά μας καλωσόρισε στη ζεστή εκδήλωσή της και κήρυξε την έναρξη μιας βραδιάς πλημμυρισμένη με άρωμα γυναικείας δύναμης, θέλησης, τόλμης και αποφασιστικότητας. Ωστόσο, υπήρξε και ένας άντρας στην παρέα, ο οποίος μας γέμισε εξίσου με αντίστοιχα συναισθήματα. Στη συνέχεια, η ηθοποιός Αλίκη Ζαχαροπούλου μας ενημέρωσε για την πλατφόρμα Living Postcards και τα κεντρικά πρόσωπα.

Ανεβαίνοντας στο βήμα οι ομιλητές, μοιράστηκαν μαζί μας δικές τους στιγμές, σκέψεις, προβληματισμούς και ελπίδες. Ακούσαμε για δυσκολίες, για επιτεύγματα, για χαμένους και νικητές, για όραμα, για την ανάγκη για αλλαγή, για επιχειρηματικότητα, για άλλες κουλτούρες, για "human trafficking", για άλματα ζωής, για "σοφές" (wise) ιδέες, για κοινωνική προσφορά, ακόμα και για την εσωτερική αναζήτηση που καταγράφεται σε άπειρες σελίδες χαρτιού και διαμοιράζεται με το κοινό.

Τα πρόσωπα της βραδιάς

Όλοι οι ομιλητές ανήκουν στην κατηγορία των "δημιουργών". Έτσι τους αποκαλώ στο μυαλό μου. Είναι για μένα άνθρωποι ξεχωριστοί, που καινοτομούν με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό. Και πώς αλλιώς άλλωστε, θα υπάρξει πρόοδος; Η τύχη μόνο δεν αρκεί.

Για να σας τους γνωρίσω, σκέφτηκα να δώσω μια λέξη για κάθε παρουσία. Έτσι λοιπόν για την κυρία Άννα Αποστολίδου – Ιδρύτρια και Marketing Manager της Eclectic Flavours επέλεξα τη λέξη "Υπευθυνότητα", για την κυρία Nadia Bele – Art jewelry τη λέξη "Ρομαντισμός", για την κυρία Κατερίνα Γιατζόγλου – Συγγραφέα & Δημοσιογράφο τη λέξη "Αποφασιστικότητα", για την κυρία Άρτεμις Καλαντζάκου – Στέλεχος Επικοινωνίας τη λέξη "Αλλαγή", για την κυρία Calliope – Φωτογράφο & fashion designer τη λέξη "Φαντασία", για την κυρία Έλενα Καραγιάννη – Εκπαιδευτικό εικαστικής αγωγής, συμμετέχουσα στο “Send my friend to school” της ActionAid στη Ρουάντα τη λέξη "Επιμόρφωση", για την κυρία Ελευθερία Κούρεντα – Αντιπρόεδρο Δ. Συμβουλίου Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών Με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής τη λέξη "Δύναμη", για τον κύριο Δημήτριο Μπούρα – Documentary Photojournalist τη λέξη "Τόλμη", για την κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου – Α21 Campaign against human trafficking τη λέξη "Ευκαιρία", για την κυρία Σοφία Παπαδημητρίου (Phd, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ψηφιακά Μέσα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης) και την κυρία Πόλα Μισθού (MSc. MEd., καθηγήτρια Πληροφορικής) – Πρωτοβουλία Girls Go Coding τις λέξεις "Εξέλιξη, Τεχνογνωσία", για την κυρία Λυδία Παπαιωάννου – Διευθύντρια Cosmopolitan Greece τη λέξη "Θέληση", για την κυρία Μαρία Πολυχρονοπούλου - Ιδρύτρια και Marketing Manager του Seacrets of Greece τη λέξη "Ανανέωση", για την κυρία Μελίνα Ταπραντζή – Πρόεδρο της ΜΚΟ Wise Greece τη λέξη "Στήριξη" και για την κυρία Βίκυ Χαντζή – Δημοσιογράφο Alpha TV & NLP Master Practitioner τη λέξη "Αξία". Φυσικά κράτησα και για την κυρία Ιλιάδα Κοθρά μια λέξη, τη λέξη "Οργάνωση".

Από την όμορφη βραδιά, ξεχώρισα λίγο παραπάνω μια στιγμούλα. Ήταν η στιγμή που οι δύο κυρίες του κλάδου της Πληροφορικής, οι κυρίες Παπαδημητρίου και Μισθού, καθώς μιλούσαν για τη δράση Girls Go Coding μοιράστηκαν μαζί μας μια σπάνια φωτογραφία του 1943 με τις πρώτες προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC. Διατηρώντας μια μικρή σχέση με το αντικείμενο του προγραμματισμού Η/Υ, σας παραθέτω τη φωτογραφία.

Οι πρώτες προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC (1943)

Τα Living Postcards 2016 πέρα από μια θαυμαστή βραδιά, ήταν για μένα ένα μάθημα για την εύρεση κλειδιών επιτυχίας. Οι δικές μου καρτ ποστάλ γράφουν τις εξής λέξεις-κλειδιά : Υπευθυνότητα, Ρομαντισμός, Αποφασιστικότητα, Αλλαγή, Φαντασία, Επιμόρφωση, Δύναμη, Τόλμη, Ευκαιρία, Εξέλιξη, Τεχνογνωσία, Θέληση, Ανανέωση, Στήριξη, Αξία και Οργάνωση. Πιστεύω πώς με αυτά τα κλειδιά και με μια δόση αυτοεκτίμησης, όλοι μπορούμε να βρούμε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας.

Γιατί όταν εκτιμάμε και αγαπάμε τον εαυτό μας, θέλουμε να βγάζουμε το "όμορφο πρόσωπο μας" προς τα έξω και τολμάμε να παλεύουμε για να κάνουμε τα όνειρα μας πράξεις.

Ακόμη κι όταν αυτή η ταλαίπωρη χώρα θέτει σκοπέλους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές