Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ψάχνοντας στην Πυθωνία" στο Κέντρο Λογοθεραπείας "Ψυχή & Λόγος" (Καλαμάτα)

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Αριάδνη Δάντε βρέθηκε στην Καλαμάτα, στο Κέντρο "Ψυχή & Λόγος", για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ο Απόστολος στην Πυθωνία".

Κέντρο "Ψυχή & Λόγος" - 14/11/2015

Με ιδιαίτερη τιμή παραλάβαμε την επιστολή των λογοπεδικών που συστήνει το εκπαιδευτικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" σε συνάδελφούς τους ως αξιόλογο εργαλείο ανάπτυξης του προφορικού λόγου και της κριτικής σκέψης. Στην επιστολή τους, οι λογοπεδικοί παραθέτουν τα εξής : 

"Το παιδικό βιβλίο της Αριάδνης Δάντε με τίτλο «Ψάχνοντας στην Πυθωνία», είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που πιστεύουμε ότι απευθύνεται σε Λογοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και Εκαπιδευτικούς, οι οποίοι αναζητούν ένα μέσο ανάπτυξης του προφορικού λόγου και της κριτικής σκέψης. Περιέχει 6 ιστορίες με 10 ερωτήσεις κατανόησης για κάθε ιστορία και μια χειροτεχνία για την εξάσκηση της λεπτής κίνησης. 

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι πλούσιο και κατανοητό. Βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοτήτων συσχετισμού, στην αναπτυξη λεξιλογίου και σημασιολογικών δομών. Επίσης, βοηθάει στη μνήμη και στην ακουστική επεξεργασία μέσω των ερωτήσεων κατανόησης.

Οι ασκησούλες είναι ευχάριστες και αποτελεσματικές για την αντίληψη του κειμένου από το παιδί. Οι εικόνες προσεγγίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και είναι χρήσιμες για την βελτίωση της περιγραφής και την ανάπτυξη λειτουργικού διαλόγου.

Στο κέντρο «Ψυχή και Λόγος» έχουμε δουλέψει με επιτυχία το παιδικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία". Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα."
                                                                                  
Οι λογοπεδικοί:
Αγγελική Πουλίτση
Γεωργία Κονταξή
Δήμητρα ΠαπαδοπούλουΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη