Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνια πολλά στο παιδικό βιβλίο!

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σήμερα κι εμείς γιορτάζουμε και χαιρόμαστε την αγάπη μας πρώτα από όλα για το παιδί, ύστερα για το βιβλίο και έπειτα για τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η Τσιπούπολη είναι το μικρό μου όραμα. Έχω γράψει κι άλλες φορές για το πρώτο μου παιδικό βιβλίο που σχετίζονταν με το εσωτερικό του υπολογιστή και ότι από εκεί προέκυψε το όνομα του εκδοτικού μου εγχειρήματος. Όμως, το βιβλίο και κατά προέκταση το σπίτι του βιβλίου, αποτελεί για μένα ένα σημαντικό χώρο έμπνευσης. Τα βιβλιοπωλεία αποτελούν τη Γωνιά της Γνώσης, όπου συναντώνται όλα τα φωτεινά πνεύματα, ανταλλάσουν απόψεις και αναμιγνύονται με χρώματα, αρώματα, εποχές, αγάπες, μύθους, ιστορίες και μαγικά μονοπάτια.

Η γωνιά της Γνώσης λοιπόν, είναι η πρώτη στάση της μικρής μου ηρωίδας, της Τύχης, στο δεύτερο βιβλίο των εκδόσεων Τσιπούπολη με τίτλο "Ψάχνοντας στην παραλία", που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου 2016. Η επιλογή της στάσης δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και το παιδί αναζητά τον αγαπημένο της οδηγό μαγειρικής από τον κύριο Φωτεινό. Γιατί πολλές φορές τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα από εμάς και έτσι και η μικρή Τύχη ξέρει πολύ καλά ότι μέσα στο βιβλίο της θα βρει την πολυπόθητη γνώση.

Πίσω από την καταπληκτική εικονογράφηση κρύβεται για ακόμα μια φορά η Τάνια Πεχλιβανίδου της Pixel-Art, που με απίστευτη λεπτομέρεια αποδίδει στην εικόνα όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να καθοδηγήσει τους εκπαιδευτικούς μου στόχους.


"Η γωνιά της γνώσης",
Παιδικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην παραλία", Εικονογράφηση Pixel-Art

Αγαπημένοι μου φίλοι, η αγάπη για το βιβλίο πρέπει να καλλιεργείται στο παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Κι ύστερα να ενισχύεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο βιβλίο θα βρούμε το γέλιο, τη χαρά, τη θλίψη και την έκσταση, τον πόνο και ένα σωρό διδάγματα. Στο βιβλίο θα βρούμε λύσεις για τα προβλήματά μας, λύτρωση για τα πάθη μας. Και στο παραμύθι που γιορτάζει σήμερα προς τιμήν του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα βρούμε σίγουρα το μαγικό ταξίδι που αναζητάει η ψυχή μας.


Χρόνια πολλά στο παιδικό βιβλίο, χρόνια πολλά στους φίλους συγγραφείς, χρόνια πολλά στους φίλους αναγνώστες και σε όλους εμάς που ταξιδεύουμε μέσα από τα παραμύθια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...