Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνοντας το χαμένο γράμμα του Απόστολου - Εκπαιδευτική δράση για τη Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον σπουδαιότερο ρόλο μιας γυναίκας, στον ρόλο της Μητέρας. Γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και αν ψάξουμε τις ρίζες της, θα εντοπίσουμε πολλές αναφορές για τη συγκεκριμένη γιορτή στην αρχαιότητα.

Και μιας και είμαι καλεσμένη στη Γιορτή της Μητέρας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα Σύρου, σκέφτηκα να διοργανώσουμε ένα ξεχωριστό παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Η γιορτή βασίζεται στο εκπαιδευτικό μου βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" (Αριάδνη Δάντε, ISBN : 978-618-82037-0-9, Εκδόσεις Τσιπούπολη, Εικονογράφηση Pixel Art, email : chipoupolis@gmail.com) και σ' αυτήν κυριαρχεί η αγάπη του μικρού μου ήρωα (του Απόστολου) για την μητέρα του, ο οποίος για να της εκφράσει τα συναισθήματά του της γράφει ένα γράμμα.


Μέσα από το εκπαιδευτικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" οι μικροί μου φίλοι μαθαίνουν τους πέντε βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας πέντε κουβαδάκια σε διάφορα μεγέθη. Κάθε μέγεθος αναπαριστά το χώρο που δεσμεύει το αντίστοιχο αντικείμενο (ακέραιος αριθμός, δεκαδικός αριθμός, χαρακτήρας, συμβολοσειρά ή λογική απάντηση) στη μνήμη του υπολογιστή.

Στην εκπαιδευτική μας δράση στο Μάννα, ο Απόστολος αφήνει το γράμμα της Μητέρας στη θεία Μνήμη για να της το ταχυδρομήσει και να της κάνει έκπληξη. Όμως, ένας ανεμοστρόβιλος τρυπώνει στην τραπεζαρίας της θείας και σκορπά τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς, αλλά και τις λογικές απαντήσεις του γράμματος στη ζούγκλα της Πυθωνίας.

Στο χαμένο γράμμα του Απόστολου κρύβονται τα τέσσερα από τα πέντε βασικά αντικείμενα που μας μαθαίνει η θεία Μνήμη. Για να μπορέσουν να τα εντοπίσουν εύκολα όλα τα παιδάκια -ακόμη και αυτά της προσχολικής ηλικίας- τα χαμένα "συστατικά" του γράμματος έχουν γραφεί με το χρώμα του κουβά στον οποίο θα καταλήξουν.


Με τη χρήση των ιστοριών του βιβλίου τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα και του κατηχητικού της ενορίας των Αγίων Αναργύρων θα κρατήσουν τα πέντε κουβαδάκια της θείας Μνήμης και θα ψάξουν για το χαμένο γράμμα.

Στόχος της δράσης είναι να κατηγοριοποιήσουμε τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς και τις λογικές απαντήσεις και να προσεγγίσουμε εισαγωγικές έννοιες στον προγραμματισμό μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο γράμμα δεν περιλαμβάνονται οι δεκαδικοί αριθμοί. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια φανταστική ζούγκλα, έχουμε φροντίσει να κρύψουμε κι άλλα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να εντοπίσουν τα "ξένα" στοιχεία που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το πέμπτο αντικείμενο της θείας, δηλαδή  οι δεκαδικοί αριθμοί.

Στο τέλος, θα γράψουμε τα δικά μας μηνύματα αγάπης για τις μαμάδες μας και θα φτιάξουμε το κίτρινο κουβαδάκι της καμηλοπάρδαλης.

Σας περιμένουμε στη γιορτή μας για να ευχηθούμε "Χρόνια πολλά" στις μαμάδες της Σύρου, αλλά και στη δική μου!

Αριάδνη Δάντε
Μηχανικός Πληροφορικής - Συγγραφέας

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη …

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει; 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της.
Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους".
Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν με τη δύναμη της φαντασίαςστο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα. 
Η αφήγηση κύλισε γλυκά, με επτά…

Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή και πολλά άλλα με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε

"Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι", υποστηρίζει η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και εμείς χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μέσα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη κάνει το όραμά της πράξη, δημιουργώντας μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Τα περισσότερα εργαστήρια της Αριάδνης Δάντε είναι αυτοτελή και καλύπτουν ποικίλες θεματικές ενότητες, τόσο στην Επιστήμη της Πληροφορικής, όσο και σε θέματα που θεωρεί σημαντικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συγγραφέας. Επιπλέον των παιδικών εργαστηρίων, η συγγραφέας έχει ετοιμάσει τρία εργαστήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά της παρέας. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων απαιτείται η συμμετοχή 10 συμμετεχόντων. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη στο email: info@chipoupolis.com.