Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνοντας στην παραλία με την Αριάδνη Δάντε!

Μαθαίνουμε στα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών Πληροφορική δίχως Υπολογιστή... 


Το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην παραλία» της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε (ISBN : 978-618-82037-1-6) φέρνει τα παιδιά πρωτοσχολικής και προσχολικής ηλικίας κοντά σε βασικές έννοιες Πληροφορικής μέσα από έξι μικρές ιστορίες και ένα πλήθος ερωτήσεων κατανόησης κειμένου.

Η Αριάδνη Δάντε συνεχίζει την πρωτοποριακή διδακτική της στον προγραμματισμό Η/Υ για παιδιά και δημιουργεί ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τύχη πάει στην παραλία». Στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση των Δομών Δεδομένων και της αντικειμενοστρέφειας μέσα από το παιχνίδι ρόλων.
Μετά το επιτυχημένο της εκπαιδευτικό βιβλίο με τίτλο «Ψάχνοντας στην Πυθωνία», στο οποίο διδάσκει στα παιδιά τους βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό, το βιβλίο «Ψάχνοντας στην παραλία» αποτελεί το δεύτερο εισαγωγικό μάθημα στην Επιστήμη της Πληροφορικής δίχως την ύπαρξη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Η νέα ηρωίδα της συγγραφέως είναι η Τύχη, η μικρή αδερφή του Απόστολου, πρωταγωνιστή του βιβλίου «Ψάχνοντας στην Πυθωνία». Μέσα από την πορεία της μικρής Τύχης προς την παραλία και τους σταθμούς της, τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν τα αντικείμενα των εικόνων και να αντιλαμβάνονται τις λίστες, τις στοίβες, και τους πίνακες.
Η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη φρόντισε την επιμέλεια των κειμένων του βιβλίου, ενώ η εικονογράφηση και η σελιδοποίηση του βιβλίου φέρουν την υπογραφή της Pixel Art. Η εικονογράφηση περιλαμβάνει πολλές κρυμμένες πληροφορίες και η παρατήρηση των εικόνων του βιβλίου αποτελεί από μόνη της πρόκληση για μάθηση.
Στην ενότητα Δράσεων προτείνονται παιχνίδια για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό σχολείο και τη θεατρική σκηνή. Για την εξάσκηση των μικρών μαθητών περιλαμβάνονται εικονογραφημένες ασκήσεις, ερωτήσεις κατανόησης κειμένου, μαθηματικές ασκήσεις και μία χειροτεχνία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, πληροφορικούς, θεατρολόγους και λογοθεραπευτές. Οι μαθητές ηλικίας 7-10 ετών μπορούν να επιλύσουν μόνοι τους τις ασκήσεις και τις ερωτήσεις του βιβλίου. Για τις μικρότερες ηλικίες συστήνεται η ανάγνωση των ερωτήσεων των ιστοριών από τους γονείς ή από τους ειδικούς, πριν από τη μελέτη τους με το παιδί. Οι μεγάλοι, έχοντας υπόψη τους τα ερωτήματα, θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν το παιδί, ώστε αυτό να κατανοήσει τους εκπαιδευτικούς στόχους του βιβλίου.
Η τιμή λιανικής πώλησης του βιβλίου ανέρχεται στα 10€. To βιβλιοπωλείο ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ έχει αναλάβει την κεντρική διάθεση του βιβλίου «Ψάχνοντας στην παραλία» (Ιπποκράτους 10-12, τηλ. 2103639336, email : info@christakisbooks.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Εκδόσεις Τσιπούπολη
Λινάκη 28, Κηφισιά, Τ.Κ. 14561

Facebook, Twitter : /chipoupolis   




Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Ψάχνοντας στην παραλία»
Η Τύχη είναι η μικρή αδερφή του Απόστολου. Τα καλοκαίρια τα δυο αδέρφια φιλοξενούνται στο σπίτι της θείας Μνήμης, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τους δουλεύουν. Η Τύχη, όμως, είναι ένα μικρό ζιζάνιο. Βρίσκει τα κουβαδάκια της θείας Μνήμης και τα παίρνει μαζί της, για να πάει να παίξει στην παραλία. Μαζί της παίρνει και το χρυσόψαρο της θείας Μνήμης, τον Κροίσο. Στον δρόμο για την παραλία, η Τύχη σταματά στο βιβλιοπωλείο, στο παντοπωλείο και στο παγωτατζίδικο. Κι εκεί, μερικοί θησαυροί βρίσκουν την ευκαιρία και ξεγλιστρούν από την τσάντα της μικρής. 
Η θεία Μνήμη, μαθαίνοντας τα νέα, αναστατώνεται! Κι ο Απόστολος συντροφιά με τα ζωάκια της Πυθωνίας αναλαμβάνει δράση. Άραγε θα καταφέρουν να μαζέψουν τα αντικείμενα, που ξεπήδησαν από την τσάντα της Τύχης στη διαδρομή και να αποτρέψουν την Τύχη να βρέξει τους θησαυρούς της θείας Μνήμης;

Μαθαίνουμε τις δομές δεδομένων στον προγραμματισμό και τον ορισμό των αντικειμένων, εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος