Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνοντας στην παραλία με την Αριάδνη Δάντε!

Μαθαίνουμε στα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών Πληροφορική δίχως Υπολογιστή... 


Το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην παραλία» της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε (ISBN : 978-618-82037-1-6) φέρνει τα παιδιά πρωτοσχολικής και προσχολικής ηλικίας κοντά σε βασικές έννοιες Πληροφορικής μέσα από έξι μικρές ιστορίες και ένα πλήθος ερωτήσεων κατανόησης κειμένου.

Η Αριάδνη Δάντε συνεχίζει την πρωτοποριακή διδακτική της στον προγραμματισμό Η/Υ για παιδιά και δημιουργεί ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τύχη πάει στην παραλία». Στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση των Δομών Δεδομένων και της αντικειμενοστρέφειας μέσα από το παιχνίδι ρόλων.
Μετά το επιτυχημένο της εκπαιδευτικό βιβλίο με τίτλο «Ψάχνοντας στην Πυθωνία», στο οποίο διδάσκει στα παιδιά τους βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό, το βιβλίο «Ψάχνοντας στην παραλία» αποτελεί το δεύτερο εισαγωγικό μάθημα στην Επιστήμη της Πληροφορικής δίχως την ύπαρξη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Η νέα ηρωίδα της συγγραφέως είναι η Τύχη, η μικρή αδερφή του Απόστολου, πρωταγωνιστή του βιβλίου «Ψάχνοντας στην Πυθωνία». Μέσα από την πορεία της μικρής Τύχης προς την παραλία και τους σταθμούς της, τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν τα αντικείμενα των εικόνων και να αντιλαμβάνονται τις λίστες, τις στοίβες, και τους πίνακες.
Η δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη φρόντισε την επιμέλεια των κειμένων του βιβλίου, ενώ η εικονογράφηση και η σελιδοποίηση του βιβλίου φέρουν την υπογραφή της Pixel Art. Η εικονογράφηση περιλαμβάνει πολλές κρυμμένες πληροφορίες και η παρατήρηση των εικόνων του βιβλίου αποτελεί από μόνη της πρόκληση για μάθηση.
Στην ενότητα Δράσεων προτείνονται παιχνίδια για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό σχολείο και τη θεατρική σκηνή. Για την εξάσκηση των μικρών μαθητών περιλαμβάνονται εικονογραφημένες ασκήσεις, ερωτήσεις κατανόησης κειμένου, μαθηματικές ασκήσεις και μία χειροτεχνία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, πληροφορικούς, θεατρολόγους και λογοθεραπευτές. Οι μαθητές ηλικίας 7-10 ετών μπορούν να επιλύσουν μόνοι τους τις ασκήσεις και τις ερωτήσεις του βιβλίου. Για τις μικρότερες ηλικίες συστήνεται η ανάγνωση των ερωτήσεων των ιστοριών από τους γονείς ή από τους ειδικούς, πριν από τη μελέτη τους με το παιδί. Οι μεγάλοι, έχοντας υπόψη τους τα ερωτήματα, θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν το παιδί, ώστε αυτό να κατανοήσει τους εκπαιδευτικούς στόχους του βιβλίου.
Η τιμή λιανικής πώλησης του βιβλίου ανέρχεται στα 10€. To βιβλιοπωλείο ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ έχει αναλάβει την κεντρική διάθεση του βιβλίου «Ψάχνοντας στην παραλία» (Ιπποκράτους 10-12, τηλ. 2103639336, email : info@christakisbooks.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Εκδόσεις Τσιπούπολη
Λινάκη 28, Κηφισιά, Τ.Κ. 14561

Facebook, Twitter : /chipoupolis   
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Ψάχνοντας στην παραλία»
Η Τύχη είναι η μικρή αδερφή του Απόστολου. Τα καλοκαίρια τα δυο αδέρφια φιλοξενούνται στο σπίτι της θείας Μνήμης, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τους δουλεύουν. Η Τύχη, όμως, είναι ένα μικρό ζιζάνιο. Βρίσκει τα κουβαδάκια της θείας Μνήμης και τα παίρνει μαζί της, για να πάει να παίξει στην παραλία. Μαζί της παίρνει και το χρυσόψαρο της θείας Μνήμης, τον Κροίσο. Στον δρόμο για την παραλία, η Τύχη σταματά στο βιβλιοπωλείο, στο παντοπωλείο και στο παγωτατζίδικο. Κι εκεί, μερικοί θησαυροί βρίσκουν την ευκαιρία και ξεγλιστρούν από την τσάντα της μικρής. 
Η θεία Μνήμη, μαθαίνοντας τα νέα, αναστατώνεται! Κι ο Απόστολος συντροφιά με τα ζωάκια της Πυθωνίας αναλαμβάνει δράση. Άραγε θα καταφέρουν να μαζέψουν τα αντικείμενα, που ξεπήδησαν από την τσάντα της Τύχης στη διαδρομή και να αποτρέψουν την Τύχη να βρέξει τους θησαυρούς της θείας Μνήμης;

Μαθαίνουμε τις δομές δεδομένων στον προγραμματισμό και τον ορισμό των αντικειμένων, εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη …

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει; 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της.
Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους".
Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν με τη δύναμη της φαντασίαςστο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα. 
Η αφήγηση κύλισε γλυκά, με επτά…

Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή και πολλά άλλα με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε

"Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι", υποστηρίζει η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και εμείς χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μέσα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη κάνει το όραμά της πράξη, δημιουργώντας μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Τα περισσότερα εργαστήρια της Αριάδνης Δάντε είναι αυτοτελή και καλύπτουν ποικίλες θεματικές ενότητες, τόσο στην Επιστήμη της Πληροφορικής, όσο και σε θέματα που θεωρεί σημαντικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συγγραφέας. Επιπλέον των παιδικών εργαστηρίων, η συγγραφέας έχει ετοιμάσει τρία εργαστήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά της παρέας. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων απαιτείται η συμμετοχή 10 συμμετεχόντων. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη στο email: info@chipoupolis.com.