Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνοντας το χαμένο γράμμα του Απόστολου - Εκπαιδευτική δράση για τη Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον σπουδαιότερο ρόλο μιας γυναίκας, στον ρόλο της Μητέρας. Γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και αν ψάξουμε τις ρίζες της, θα εντοπίσουμε πολλές αναφορές για τη συγκεκριμένη γιορτή στην αρχαιότητα.

Και μιας και είμαι καλεσμένη στη Γιορτή της Μητέρας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα Σύρου, σκέφτηκα να διοργανώσουμε ένα ξεχωριστό παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Η γιορτή βασίζεται στο εκπαιδευτικό μου βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" (Αριάδνη Δάντε, ISBN : 978-618-82037-0-9, Εκδόσεις Τσιπούπολη, Εικονογράφηση Pixel Art, email : chipoupolis@gmail.com) και σ' αυτήν κυριαρχεί η αγάπη του μικρού μου ήρωα (του Απόστολου) για την μητέρα του, ο οποίος για να της εκφράσει τα συναισθήματά του της γράφει ένα γράμμα.


Μέσα από το εκπαιδευτικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" οι μικροί μου φίλοι μαθαίνουν τους πέντε βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας πέντε κουβαδάκια σε διάφορα μεγέθη. Κάθε μέγεθος αναπαριστά το χώρο που δεσμεύει το αντίστοιχο αντικείμενο (ακέραιος αριθμός, δεκαδικός αριθμός, χαρακτήρας, συμβολοσειρά ή λογική απάντηση) στη μνήμη του υπολογιστή.

Στην εκπαιδευτική μας δράση στο Μάννα, ο Απόστολος αφήνει το γράμμα της Μητέρας στη θεία Μνήμη για να της το ταχυδρομήσει και να της κάνει έκπληξη. Όμως, ένας ανεμοστρόβιλος τρυπώνει στην τραπεζαρίας της θείας και σκορπά τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς, αλλά και τις λογικές απαντήσεις του γράμματος στη ζούγκλα της Πυθωνίας.

Στο χαμένο γράμμα του Απόστολου κρύβονται τα τέσσερα από τα πέντε βασικά αντικείμενα που μας μαθαίνει η θεία Μνήμη. Για να μπορέσουν να τα εντοπίσουν εύκολα όλα τα παιδάκια -ακόμη και αυτά της προσχολικής ηλικίας- τα χαμένα "συστατικά" του γράμματος έχουν γραφεί με το χρώμα του κουβά στον οποίο θα καταλήξουν.


Με τη χρήση των ιστοριών του βιβλίου τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα και του κατηχητικού της ενορίας των Αγίων Αναργύρων θα κρατήσουν τα πέντε κουβαδάκια της θείας Μνήμης και θα ψάξουν για το χαμένο γράμμα.

Στόχος της δράσης είναι να κατηγοριοποιήσουμε τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς και τις λογικές απαντήσεις και να προσεγγίσουμε εισαγωγικές έννοιες στον προγραμματισμό μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο γράμμα δεν περιλαμβάνονται οι δεκαδικοί αριθμοί. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια φανταστική ζούγκλα, έχουμε φροντίσει να κρύψουμε κι άλλα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να εντοπίσουν τα "ξένα" στοιχεία που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το πέμπτο αντικείμενο της θείας, δηλαδή  οι δεκαδικοί αριθμοί.

Στο τέλος, θα γράψουμε τα δικά μας μηνύματα αγάπης για τις μαμάδες μας και θα φτιάξουμε το κίτρινο κουβαδάκι της καμηλοπάρδαλης.

Σας περιμένουμε στη γιορτή μας για να ευχηθούμε "Χρόνια πολλά" στις μαμάδες της Σύρου, αλλά και στη δική μου!

Αριάδνη Δάντε
Μηχανικός Πληροφορικής - Συγγραφέας

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος