Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόγραμμα Εργαστηρίου Πυθωνίας : Μαθαίνω Πληροφορική με φαντασία και χαρτί!

"Ψάχνω, ψάχνω και γυρνώ, τα αντικείμενα κρατώ...", λέει ο μικρός Απόστολος στο τέλος του εκπαιδευτικού βιβλίου "Ψάχνοντας στην Πυθωνία". Ψάχνω, ψάχνω κι εγώ και βρίσκω ανθρώπους γεμάτους θέληση και όρεξη για δημιουργία. Κι εκεί στέκομαι. Ναι, εκεί μ' αρέσει να στέκομαι, να συζητώ και να αφιερώνω το χρόνο μου. 

Δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες τρέχω με τον Απόστολο και τη θεία Μνήμη. Μαζί μου τρέχουν και έξι μικρά ζωάκια, αλλά και πολλά πολλά χαμένα αντικείμενα που αναπαριστούν τους πέντε βασικούς τύπους στον προγραμματισμό. Και μετά από τόση τρεχάλα, ήρθε η ώρα να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπάει η καρδιά μου : να διδάξω Πληροφορική παίζοντας. Πιστεύω βαθιά, ότι το παιχνίδι είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Τρεχαλητό λοιπόν, και μια φορά το μήνα, θα στέκομαι στη γενέτειρα που δεν είναι άλλη από την πόλη της καρδιάς μου : το Αγρίνιο. Ναι, ναι. Εκεί ξετρύπωσα δυο φανταστικές νηπιαγωγούς κι εκεί βρήκα το κατάλληλο περιβάλλον. Αλλά μην νομίσετε ότι δεν θα πάω και αλλού! Θα πάω! Γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι που με περιμένουν να τους ανακαλύψω. 

Μια φορά το μήνα θα παίζουμε, θα μαθαίνουμε, θα παίρνουμε ασκήσεις για το σπίτι και θα ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση. Έτσι, για να' χει και λίγο χτυποκάρδι μέχρι να τα ξαναπούμε.

Στο παιχνίδι μας αυτό, θα μας βοηθήσουν πολύ οι μικρές μου κάρτες. Σχεδίαση, εκτύπωση και χαρτοκοπτική είναι τα τρία πρώτα στάδια της παραγωγής των καρτών μου. Κι ύστερα έρχεται η πλαστικοποίηση και η κριτική των δύο αλάνθαστων συμβούλων μου ηλικίας 7 και 9 ετών αντίστοιχα. 

Το εργαστηριάκι της Πυθωνίας μας θα μας εξοικειώσει με τους βασικούς τύπους δεδομένων και τα αντικείμενα. Καλά, μην νομίζετε ότι θα πούμε μόνο αυτά! Θα πούμε και θα μάθουμε κι άλλα! Προς το παρόν όμως, το προγραμματάκι μας έχει ως εξής:

Το πρώτο μας εργαστήρι θα ξεκινήσει το Σάββατο, 1 Οκτώβρη στις 10:00 το πρωί στο Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο "Φουρφούρι", Βότση και Σαλάκου 5, Αγρίνιο, τηλ. επικοινωνίας : 2641 048816.
Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπεύθυνες του Παιχνιδοβιβλιοπωλείου : Αλεξάνδρα Τσιτσικάου και Μαρίνα Τσιτσικάου.

Μαθαίνουμε Πληροφορική δίχως Υπολογιστή
ξεκινώντας με το δεξί από μια πόλη αγαπητή!


Και καλή μας αρχή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...