Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πίσω στα θρανία και εμείς με νέα συνεργασία!

Και μπορεί το τριήμερο ταξίδι στη γενέτειρα να τελείωσε και να επέστρεψα στη βάση μου, αλλά με την επιστροφή μου έφερα στην οικογένεια της Τσιπούπολης δύο φανταστικές αδερφούλες και μια πολύ δημιουργική συνεργασία.
Αλεξάνδρα Τσιτσικάου, Μαρίνα Τσιτσικάου, Αριάδνη Δάντε
Η Αλεξάνδρα και η Μαρίνα είναι δύο εξαιρετικές νηπιαγωγοί που εδώ και ένα χρόνο διαβάζουν, προτείνουν, παίζουν και δημιουργούν στο δικό τους παραμυθοχώρο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Αγρινίου. Έχοντας ακούσει πολύ καλά σχόλια για τη δουλειά των κοριτσιών, το πρωινό της Τρίτης πέρασα το κατώφλι του δημιουργικού παιχνιδοβιβλιοπωλείου Φουρφούρι και γνώρισα από κοντά τις ιδιοκτήτριές του.


Η πρώτη εντύπωση ήταν καταπληκτική! Παστέλ χρώματα, μηνύματα παραμυθιών στους τοίχους, θεματικές γωνιές, μια τεράστια συστοιχία ραφιών που αγκάλιαζε περίτεχνα τη Γεωμετρία και απίθανα ξύλινα παιχνίδια που μου θύμισαν τα παιχνιδίσματα με τα παιδιά μου. Σκέφτηκα ότι αυτός ο χώρος είναι αναμφισβήτητα ένας «δικός» μου χώρος, έτοιμος να αγκαλιάσει κάθε μου παραμύθι.

Τελικά, οι τρεις μέρες της διαμονής μου στο Αγρίνιο ήταν εντελώς «φουρφουρένιες»! Μπαινόβγαινα διαρκώς στο φιλόξενο Φουρφούρι και σε κάθε συζήτηση με την Αλεξάνδρα και τη Μαρίνα ανακάλυπτα τον κοινό μας κώδικα επικοινωνίας. 

Κι όπως στον προγραμματισμό επαναχρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις, έτσι κι εγώ θα επαναχρησιμοποιήσω τον όμορφο αυτό χώρο για να διδάξω το αντικείμενο σπουδών μου, ξεκινώντας από το πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη. Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, παρέα με τους μικρούς μου φίλους (παιδιά ηλικίας 4-10 ετών) θα μαθαίνουμε Πληροφορική δίχως Υπολογιστή! 

Σας καληνυχτίζω με το εξαιρετικό μήνυμα της βιτρίνας του παχνιδοβιβλιοπωλείου : «Πίσω στα θρανία ΝΑΙ στη φιλία ΌΧΙ στη βία».

Όσοι από εσάς γνωρίζετε τη θεία Μνήμη και την παρέα της, θα ανακαλύψετε εύκολα τις λογικές απαντήσεις που κρύβονται στο μήνυμα της βιτρίνας. Οι υπόλοιποι μπορείτε να ενημερωθείτε από τα εκπαιδευτικά βιβλιοεργαλεία «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» και «Ψάχνοντας στην παραλία» που φιλοξενούνται στο πανέμορφο Φουρφούρι (Βότση και Σαλάκου 5, Αγρίνιο, τηλ. 26410 48816).        

Κι αν δεν βγάλετε άκρη, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, θα τα ανακαλύψουμε όλα μαζί από κοντά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...