Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζωγραφίζοντας με τον τρόπο του γεωμέτρη Θανασάκη

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου οι μικροί δημιουργοί γνώρισαν τον περίτρανο ζωγράφο Θανασάκη. Ο Θανασάκης είναι ένας ακόμη ξεχωριστός ήρωας της Τσιπούπολης, που έχει ένα υπέροχο ταλέντο: ζωγραφίζει θαυμαστούς κόσμους με γεωμετρικά στοιχεία. 

Στο άκουσμα της τεχνικής του Θανασάκη τα παιδιά παραξενεύτηκαν. 

"Μα είναι πολύ εύκολο!', τους είπα. "Θα ορίσουμε ένα θέμα και θα δείτε πώς μπορούμε να το ζωγραφίσουμε δίχως πινέλο.". Κι επειδή φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σκέφτηκα να δημιουργήσουμε σημαίες.

Αρχικά, έβγαλα από το κουτί της Σκέψης τις κάρτες των παιδιών και μικρούς μονόχρωμους σταυρούς με 5 κυβάκια και τα προσκάλεσα να πάρουν θέση στα στρογγυλά τραπεζάκια. Έπειτα, ρώτησα τα παιδιά να μου πουν εάν γνωρίζουν πόσες γραμμές έχει η Ελληνική σημαία και εκείνα απάντησαν 4 ή 5, φέρνοντας στον νου τους είτε τις λευκές, είτε τις μπλε λωρίδες, αλλά όχι το άθροισμά τους. Τότε, τους είπα ότι θα μοιραστώ μαζί τους μια εργασία ενός μεγαλύτερου μαθητή μου για να δούμε πώς ζωγράφισε την Ελληνική σημαία μέσα από ένα πρόγραμμα. 

Εξήγησα στα παιδιά ότι η σημαία ζωγραφίζεται με εντολές και τα κάλεσα να μετρήσουμε τις γραμμές της σημαίας. Έτσι, τα παιδιά παρατηρώντας την εκτέλεση του προγράμματος διαπίστωσαν ότι συνολικά οι γραμμές είναι εννέα: τέσσερις λευκές και πέντε μπλε. Επίσης, εκτός από τις γραμμές παρατήρησαν τον σταυρό και τα τέσσερα μπλε τετράγωνα που κρύβονταν αριστερά και δεξιά τους. Το καλλιτεχνικό βίντεο με τη δημιουργία της σημαίας σε γλώσσα προγραμματισμού Python βοήθησε πολύ τα παιδιά να καταλάβουν την ανάλυση και τη σύνθεση ενός αντικειμένου.

Με τα παιδιά του Ν3 εργαστήκαμε στη δημιουργία μιας σημαίας με έναν μικρό λευκό σταυρό και τέσσερα μπλε τετράγωνα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά, γιατί όταν τους έδειξα τον τρόπο, τους φάνηκε πως έκανα μαγικά! Για τη συγκεκριμένη σημαία χρειάστηκε ένα μικρό λευκό τετράγωνο, ένας ξύλινος σταυρός με 5 κυβάκια και ένας μπλε μαρκαδόρος. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι μικροί δημιουργοί ήταν να ακουμπήσουν τον σταυρό πάνω στο τετράγωνο, να σχεδιάσουν 4 γωνίες κι έπειτα να χρωματίσουν τα τέσσερα λευκά κουτάκια με μπλε χρώμα. Σηκώνοντας τον ξύλινο σταυρό αποκαλύπτονταν ένας λευκός σταυρός και αυτό χάρισε στην αίθουσα Σκέψης πολλά επιφωνήματα ενθουσιασμού! Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε διάφορες πολύχρωμες γωνίες και προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε με τον τρόπο του Θανασάκη τους αριθμούς 1821 και 2021. Τα παιδιά ένωσαν 5 πράσινους κύβους στη σειρά και με αυτόν τον τρόπο φιλοτέχνησαν τον αριθμό 1. Στη συνέχεια, έφτιαξαν πορτοκαλί, κίτρινες και μωβ γωνίες και ξεκινήσαμε να παίζουμε ενώνοντας δυο δυο τις γωνίες και παρατηρώντας τα σχήματά τους. Ύστερα, βοήθησα τα παιδιά να συνθέσουν τους αριθμούς 0, 2 και 8 και στο τέλος κολλήσαμε τους αριθμούς σε έναν καμβά δημιουργώντας έτσι την τελική μορφή του έργου του Ν3. 

Όταν έφυγε από την αίθουσα Σκέψης το τρενάκι του Ν3 και κατέφθασε το τρενάκι του Ν4, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το έργο των μικρότερων παιδιών. Κι επειδή το Ν4 είχε αριθμητικά τους περισσότερους δημιουργούς, αποφάσισα να εστιάσουμε την προσοχή μας λίγο περισσότερο στη σημαία που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα στη γλώσσα Python. Αφού αναλύσαμε τη σημαία του βίντεο, χώρισα τα παιδιά σε δύο ομάδες: στη μπλε και στη λευκή ομάδα. Τα μέλη της μπλε ομάδας έφτιαξαν γραμμές με 5 και 6 κύβους και τα μέλη της λευκής ομάδας έφτιαξαν αντίστοιχες λευκές γραμμές. Στο τέλος ζήτησα από την μπλε ομάδα να δημιουργήσει 4 μικρά μπλε τετράγωνα με 4 κυβάκια, ενώ από τη λευκή ομάδα ζήτησα να δημιουργήσουν μια γραμμή με 3 κύβους και 3 μικρές γραμμές με 2 κυβάκια. Για τον ιστό αρκεστήκαμε σε 4 γραμμές των πέντε κύβων, τις οποίες και ενώσαμε, ώστε να εξασκηθούμε στις πράξεις: 5+5+5+5=20. Στις ακόλουθες εικόνες φαίνονται τα έργα των τριών τμημάτων.

 

Με το Ν5 δημιουργήσαμε μικρούς κόκκινους σταυρούς. Στη συνέχεια, αξιοποιήσαμε τον λευκό καμβά και κόκκινα ευθύγραμμα ξυλάκια και κατασκευάσαμε τη σημαία της Θεσσαλομαγνησίας του Άνθιμου Γαζή. Η σημαία αυτή φέρει έναν μεγάλο κόκκινο σταυρό (σαν άξονα) και τέσσερις κόκκινους μικρότερους στα τεταρτημόριά του. 

Όλα τα έργα τοποθετήθηκαν σε καβαλέτα και αποτέλεσαν διακοσμητικούς πίνακες για τις γιορτές λήξης των τμημάτων των σταθμών που ήταν αφιερωμένες στον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Με τον τρόπο αυτό, όλα τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του γεωμέτρη Θανασάκη και ζωγράφισαν και αυτά με τον τρόπο του αγαπημένου μου κοκορίκου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...