Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη

"Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μαγικό, ζούσαν κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια που τα λέγανε Τσιπάκια. Τα τσιπάκια είχαν χτίσει στο δάσος μια όμορφη πόλη που την έλεγαν Τσιπούπολη..."

Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς Τούλας στο Αίγιο. Πριν 5,5 χρόνια. Τότε που έγραψα το βιβλίο "Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη", ένα βιβλίο που φέρνει κοντά στα παιδιά το εσωτερικό του Η/Υ. Εκείνο το γραπτό μένει ακόμη κρυμμένο στην ηλεκτρονική μου συρταριέρα, αλλά μου χάρισε το όνομα της Τσιπούπολης (Chipoupolis).


Ξεκίνησα τη δημιουργία της Τσιπούπολης με άξονα τον άνθρωπο κι όπλο τη φαντασία κι αποφάσισα να γυρνώ σε κάμπους και βουνά για να πλάθω ιστορία. Με όνειρα αγριολούλουδα, ρόδα και δυο σταφύλια θα παλεύω για το αύριο γυρνώντας στα τριφύλλια.

Η Τσιπούπολη έχει αξιόλογους ανθρώπους, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εργατικότητα κι ατελείωτο μεράκι για δημιουργία. Ένας από αυτούς, είναι η ξεχωριστή εικονογράφος Τάνια Πεχλιβανίδου http://www.pixel-art.gr/ , που της εμπιστεύτηκα τις σκέψεις μου και αυτή δημιούργησε ένα φανταστικό λογότυπο :


Ένα αγόρι (που στα μαλλια του κρύβονται αντιστάσεις) συντροφιά με ενα κορίτσι (που στα μαλλιά του κρύβει πηνία) ξεκινούν την εξερεύνηση του βιβλίου. Μπαίνοντας στο βιβλίο θα συναντήσουν το δέντρο της γνώσης, ένα ξεχωριστό δέντρο με αμέτρητες ενώσεις μικροκυκλωμάτων, που υποδηλώνει τη ψηφιακή εποχή μας. Τα δυο παιδιά κρατούν ένα φακό κι ένα μολύβι. Με το φακό θα ρίξουν φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και με το μολύβι θα κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις. Έτσι θα παρατηρήσουν, θα πορευτούν, θα επιλύσουν και θα μάθουν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα αγαπάει πολύ η εκδοτική μου Τσιπούπολη. Μα αυτό που αγαπάει περισσότερο, είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.
Προς το παρόν, η Τσιπούπολη έχει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, το "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" που είναι το πρώτο της εκπαιδευτικής σειράς για την προσέγγιση των παιδιών σε βασικές έννοιες προγραμματισμού Η-Υ. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ενώ με πολλή αγάπη ετοιμάζεται μια νέα σειρά για λογοθεραπευτές.
Στόχος της Τσιπούπολης είναι η δημιουργία βιβλιοεργαλείων για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Βιβλία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νηπιαγωγοί, οι πληροφορικοί, οι θεατρολόγοι και να μάθουν παίζοντας, μέσα από μικρές ιστορίες, ασκήσεις και ερωτήσεις.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα και το δικό μου είναι η Τσιπούπολη...
Καλώς ορίσατε στον κόσμο μου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη …

Καλό μήνα με ψυχική ανάταση μέσα από τον κόσμο των παιδικών βιβλίων

Πόσο στοιχίζει μια ψυχική ανάταση; Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσο μπορεί να στοιχίζει; 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε την άποψη της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε για τη συγκεκριμένη ερώτηση, μετά την τελευταία της επίσκεψη στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου.
Εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας μας το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε μια εισβολή στο νηπιαγωγείο της Γαρυφαλιάς Παπασωτήρη, που βρίσκεται στο συνοικισμό των Ρομά, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου και κατενθουσιάστηκε από τα όμορφα πράγματα που δημιουργεί η νηπιαγωγός με τα 25 αστεράκια της.
Η συγγραφέας μας, αφού συστήθηκε με τα νηπιάκια και τα προνηπιάκα της Γαρυφαλιάς, έφερε στην παρέα των παιδιών τον παπαγάλο της, τον Σπύρο, για να ζωντανέψει με τη βοήθεια των παιδιών το νέο της παραμύθι με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους".
Αφού επέλεξαν όλοι από ένα ζωάκι, μεταφέρθηκαν με τη δύναμη της φαντασίαςστο δάσος της Λευκής, της χώρας του γίγαντα. 
Η αφήγηση κύλισε γλυκά, με επτά…

Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή και πολλά άλλα με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε

"Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι", υποστηρίζει η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και εμείς χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που μέσα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη κάνει το όραμά της πράξη, δημιουργώντας μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Τα περισσότερα εργαστήρια της Αριάδνης Δάντε είναι αυτοτελή και καλύπτουν ποικίλες θεματικές ενότητες, τόσο στην Επιστήμη της Πληροφορικής, όσο και σε θέματα που θεωρεί σημαντικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η συγγραφέας. Επιπλέον των παιδικών εργαστηρίων, η συγγραφέας έχει ετοιμάσει τρία εργαστήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά της παρέας. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων απαιτείται η συμμετοχή 10 συμμετεχόντων. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη στο email: info@chipoupolis.com.