Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη

"Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μαγικό, ζούσαν κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια που τα λέγανε Τσιπάκια. Τα τσιπάκια είχαν χτίσει στο δάσος μια όμορφη πόλη που την έλεγαν Τσιπούπολη..."

Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς Τούλας στο Αίγιο. Πριν 5,5 χρόνια. Τότε που έγραψα το βιβλίο "Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη", ένα βιβλίο που φέρνει κοντά στα παιδιά το εσωτερικό του Η/Υ. Εκείνο το γραπτό μένει ακόμη κρυμμένο στην ηλεκτρονική μου συρταριέρα, αλλά μου χάρισε το όνομα της Τσιπούπολης (Chipoupolis).


Ξεκίνησα τη δημιουργία της Τσιπούπολης με άξονα τον άνθρωπο κι όπλο τη φαντασία κι αποφάσισα να γυρνώ σε κάμπους και βουνά για να πλάθω ιστορία. Με όνειρα αγριολούλουδα, ρόδα και δυο σταφύλια θα παλεύω για το αύριο γυρνώντας στα τριφύλλια.

Η Τσιπούπολη έχει αξιόλογους ανθρώπους, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εργατικότητα κι ατελείωτο μεράκι για δημιουργία. Ένας από αυτούς, είναι η ξεχωριστή εικονογράφος Τάνια Πεχλιβανίδου http://www.pixel-art.gr/ , που της εμπιστεύτηκα τις σκέψεις μου και αυτή δημιούργησε ένα φανταστικό λογότυπο :


Ένα αγόρι (που στα μαλλια του κρύβονται αντιστάσεις) συντροφιά με ενα κορίτσι (που στα μαλλιά του κρύβει πηνία) ξεκινούν την εξερεύνηση του βιβλίου. Μπαίνοντας στο βιβλίο θα συναντήσουν το δέντρο της γνώσης, ένα ξεχωριστό δέντρο με αμέτρητες ενώσεις μικροκυκλωμάτων, που υποδηλώνει τη ψηφιακή εποχή μας. Τα δυο παιδιά κρατούν ένα φακό κι ένα μολύβι. Με το φακό θα ρίξουν φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και με το μολύβι θα κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις. Έτσι θα παρατηρήσουν, θα πορευτούν, θα επιλύσουν και θα μάθουν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα αγαπάει πολύ η εκδοτική μου Τσιπούπολη. Μα αυτό που αγαπάει περισσότερο, είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.
Προς το παρόν, η Τσιπούπολη έχει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, το "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" που είναι το πρώτο της εκπαιδευτικής σειράς για την προσέγγιση των παιδιών σε βασικές έννοιες προγραμματισμού Η-Υ. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ενώ με πολλή αγάπη ετοιμάζεται μια νέα σειρά για λογοθεραπευτές.
Στόχος της Τσιπούπολης είναι η δημιουργία βιβλιοεργαλείων για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Βιβλία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νηπιαγωγοί, οι πληροφορικοί, οι θεατρολόγοι και να μάθουν παίζοντας, μέσα από μικρές ιστορίες, ασκήσεις και ερωτήσεις.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα και το δικό μου είναι η Τσιπούπολη...
Καλώς ορίσατε στον κόσμο μου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...