Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα παιχνίδι σωτηρίας - πολλές πτυχές σκέψης

Το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Ιουνίου επιφύλαξε στους μικρούς μου φίλους μια διαφορετική παιγνιώδη δραστηριότητα. Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή την περιπέτεια του Κοτάκη, που στην προσπάθειά του να γευτεί τα πεντανόστιμα σκουλήκια του περιβόητου πράσινου λιβαδιού του προκάλεσε μεγάλη ζημιά -και εν τέλει φυλακίστηκε από τον βάτραχο φύλακά του - και ενεπλάκησαν ενεργά στο παιχνίδι "Σώστε το κοτάκι!".

Τα παιδιά ανέλαβαν να καθοδηγήσουν τη Σάλυ, τη σαλιγκαρούλα φίλη του Κοτάκη για να βρει τον φύλακα και να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του φίλου της. Οι παίκτες συμμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο στις τρεις αποστολές που της όρισε ο βάτραχος. Το παιχνίδι απαιτούσε δεξιότητες στον προσανατολισμό, τις οποίες δεν διέθεταν τα παιδιά, αλλά τις κατέκτησαν μέσα από το παιχνίδι. Η ιστορία του παιχνιδιού στηρίχτηκε στην πυραμίδα του Freytag και μύησε τα παιδιά στα μυστικά της δημιουργίας μιας περιπέτειας, αλλά και στα βήματα συγγραφής μιας καλής ιστορίας. Τα υλικά που αξιοποιήθηκαν για την υλοποίηση του παιχνιδιού ήταν όλα γνώριμα στα παιδιά από προηγούμενα παιχνίδια και δραστηριότητες. Παράλληλα, το παιχνίδι προσέφερε στους μικρούς παίκτες μια απολαυστική βιωματική εμπειρία για να αποφασίσουν τα ίδια τον τρόπο διεκπεραίωσης των αποστολών και ανέδειξε την ύπαρξη της λογικής ακολουθίας στη σκέψη.
Το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιουνίου επαναλήφθηκε το παιχνίδι σωτηρίας, μόνο που αυτή τη φορά, ανέλαβαν τα ίδια τα παιδιά να τοποθετήσουν ΌΛΑ τα στοιχεία του παιχνιδιού στο πάτωμα της αίθουσας σκέψης. Έπειτα, από τον ρόλο του μηχανικού ανέλαβαν τον ρόλο του παίκτη και με τη δύναμη της φαντασίας και της καλής τους διάθεσης κατανόησαν πως το παιχνίδι έχει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όταν ο παίκτης που κρατούσε το σαλιγκαράκι έπρεπε να λάβει την απόφαση της επόμενης κίνησης του σαλιγκαριού, όλα τα παιδιά συμμετείχαν και συναποφάσιζαν ορθά για τη κίνηση. Υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις που μερικοί παίκτες αποφάσισαν λανθασμένα. Οι αποφάσεις αυτές ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμες, γιατί τα παιδιά καθοδηγήθηκαν στην αυτοδιόρθωση και στην επισφράγιση της ορθής επιλογής.
Στο τέλος του παιχνιδιού πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους ήρωες της ιστορίας, για την παραβίαση των κανόνων και τη συνέπεια της τιμωρίας, για την αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας, αλλά και τη σημασία της εμπλοκής όλων στη λήψη των αποφάσεων. Πρόσθετα, αναφέρθηκε στα παιδιά ένα συνώνυμο για τον τρόπο του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από τη λέξη "Αλγόριθμος".
Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με ένα ατομικό παιχνίδι για να βρούμε τη σειρά με την οποία θα ανέβαιναν τα παιδιά στο τρένο αποχώρησης από την αίθουσα σκέψης. Κάθε παιδί πήρε στα χεράκια του από ένα υφασμάτινο τετράγωνο και τέσσερις γωνίες και προσπάθησε να ταιριάξει τις ξύλινες γωνίες στις γωνίες του υφάσματος. Όποιος τελείωνε το ταίριασμα ανέβαινε στο τρένο. Μ' αυτόν τον τρόπο αποχαιρετηθήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο ταξίδι στη χώρα της Σκέψης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλι

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι