Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SLN - Ομάδα Christmas Trees: Ο Φιντέλ σώζει τα Χριστούγεννα από τον Κορονοϊό

Σάββατο απόγευμα, 19 Δεκεμβρίου 2020 και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ήρθε η ώρα να αναρτήσουμε την τρίτη ιστορία που έγραψαν τα ελατάκια του Εργαστηρίου "Ας γνωριστούμε καλύτερα...με τις ιστορίες", που υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 28/11-13/12/20 από το ψηφιακό σχολείο των Εκδόσεων Τσιπούπολη "Chipoupolis", προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πιλοτική άσκηση του Ευρωπαϊκού Έργου Story Logic Net - SLN. Τα παιδιά, αφού γνωρίστηκαν καλύτερα με τις ιστορίες αξιοποιώντας το υλικό της ψηφιακής εργαλειοθήκης του έργου, συνεργάστηκαν και έγραψαν μαζί μια ιστορία με θέμα: "Σώζοντας τα Χριστούγεννα από τον Κορονοιό".

Υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά προσέγγισαν:

  • τους ήρωες, μέσα από τον Χάρτη Ενσυναίσθησης, 
  • το Σκηνικό, μέσα από χρήσιμες κάρτες, 
  • τον Χάρτη Ιστορίας, 
  • την πυραμίδα του Freytag και  
  • έναν μικρό οδηγό δημιουργικής γραφής, ειδικά σχεδιασμένο για την προσέγγιση του θέματος εργασίας με ασκήσεις και ιστοριοκύβους.

Η τρίτη ιστορία ανήκει στην ομάδα της Μάρσιας, της Κάτιας Μιχαέλας και της Ζένιας και έχει τίτλο: "Ο Φιντέλ σώζει τα Χριστούγεννα από τον Κορονοιό". Οι τρεις δεκάχρονες συγγραφείς, η μία από τα Γιαννιτσά και οι υπόλοιπες από την Αττική κρύβονται πίσω από την ομάδα Christmas trees

Σημειώνεται ότι τα παιδιά δοκίμασαν την πιλοτική πλατφόρμα και μου μετέφεραν την πολύτιμη ανατροφοδότησή τους για να τη μεταβιβάσω στον Συντονιστή του έργου.

ΠΡΑΞΗ 1

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας σκύλος που τον έλεγαν Φιντέλ. Ήταν αδέσποτος, όχι από πάντα όμως. Πριν μερικούς μήνες είχε ιδιοκτήτες. Όμως τον άφησαν, γιατί φοβήθηκαν ότι ο σκύλος θα μπορούσε να τους κολλήσει κορονοϊό. 

Ο Φιντέλ από τότε ήταν μόνος του και όποιον έβλεπε να περνάει πήγαινε και τον κοιτούσε, αλλά οι άνθρωποι δεν του έδιναν σημασία. Τότε αποφάσισε να βρει λύση για να φύγει αυτός ο ιός, βρίσκοντας το εμβόλιο.

Όμως, έπρεπε να περιμένει να έρθει η Παραμονή Πρωτοχρονιάς για να ζητήσει βοήθεια από τον Άγιο Βασίλη. Οι μέρες περνούσαν και ο Φιντέλ περίμενε και περίμενε μέχρι που ήρθε εκείνη η μέρα, η παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΠΡΑΞΗ 2

Την Παραμονή, καθώς ο Φιντέλ έψαχνε τον Άγιο Βασίλη, εμφανίστηκε ένα πλάσμα που μόνο σε εικόνες παραμυθιών μπορούσε κάποιος να δει, ένα Ξωτικό. Μετά από αρκετή ώρα, ο Φιντέλ και το Ξωτικό γνωρίστηκαν και μίλησαν για τους σκοπούς τους. Ο Φιντέλ είπε τον δικό του και το ξωτικό του είπε πως ο δικός του σκοπός ήταν να φτάσει κάποτε στο χωριό του Άι Βασίλη επειδή είχε χαθεί. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν πως ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον. Ο Φιντέλ υποσχέθηκε στον φίλο του, ότι θα σκαρφιστεί μια ιδέα για να φτάσουν ως το εργαστήρι του Άι Βασίλη και το ξωτικό υποσχέθηκε πως θα μοιραστεί με τον Φιντέλ μυστικά για να περάσει κάποιος το πέπλο που καλύπτει το χωριό του Άι Βασίλη. 

Απ' την άλλη, στο χωριό του Άι Βασίλη επικρατούσε πανικός. Ο ίδιος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, τον κορονοϊό. Μετά από πολλές προσπάθειες, ο κορονοιός νίκησε τον Άι Βασίλη, ο οποίος τελικά αρρώστησε. Εν τω μεταξύ, το ξωτικό με μαγικά λόγια άνοιξε μια τρύπα στο πέπλο και αφού πέρασαν και οι δύο, ο Φιντέλ έιπε στο ξωτικό να μπει κάτω από τον μαγικό μανδύα που είχε και ο οποίος τους έκανε αόρατους! Με αυτόν τον τρόπο εφτασαν στο εργαστήρι του Άι Βασίλη χωρίς να τους δει κανένας, ούτε ο ίδιος ο κορονοιός. Πήγαν στον Άι Βασίλη που ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και εκείνος τους ψιθύρισε το μυστικό του.ΠΡΑΞΗ 3

Πήγαινε στην κυρία Βασίλη να σου δώσει μια μαγική σκόνη που όποιος την μυρίζει δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊο. Όταν την πάρεις, φύσηξε την και θα σκορπιστεί σε όλον τον κόσμο.»

Εντάξει, αλλά πού θα βρω την κυρία Βασίλη;

Στην κορυφή του ψηλού βουνού».

Εντάξει, ευχαριστώ»

Όταν έφτασε στην κορυφή του βουνού είδε την κυρία Βασίλη και της είπε:

 Ο Άι Βασίλης μου είπε να έρθω να μου δώσεις μια σκόνη».

Ορίστε. Πάρ' την.».

Ο Φιντέλ την φύσηξε και σκορπίστηκε. Μετά από λίγες μέρες ο Φιντέλ βρισκόταν με τους δικούς του και το ξωτικό έμεινε για πάντα στο σπίτι του Άι Βασίλη.

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία των μικρών μου ελάτων. Με ένα φύσημα, με μια μαγική σκόνη που πάει παντού, ο Φιντέλ κατάφερε να δώσει τη λύση στο πρόβλημα και να ξαναβρεί τους αγαπημένους του.

Κι εσείς, αν ποτέ θελήσετε κι να σώσετε τα δικά σας Χριστούγεννα από οποιονδήποτε κορονοϊό και δεν έχετε ιδέες, μπείτε στο blog της Τσιπούπολης και ψάξτε την Αριάδνη Δάντε με τα ξωτικά της. 

Πιστεύω ότι διαβάζοντας μια ιστορία θα βρείτε την ελπίδα που ψάχνετε. 
Καλό βράδυ με υγεία, φαντασία, ελπίδα και αγάπη!

Αριάδνη Δάντε - Chipoupolis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Η κυρία Άνοιξη και τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίτσας

"Λοιπόν, παιδάκια ας ξεκινήσουμε το μάθημά μας με το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης", είπε η κυρία Αντωνία Στελιανού του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου την περασμένη Παρασκευή στους μαθητές της και πάτησε το play από το βιντεάκι.  Ποιος να το περίμενε όμως ότι θα παγώσει η οθόνη και το σύστημα θα "πετάξει" την κυρία  Αντωνία έξω από την τάξη! Η κυρία Αντωνία συνδέθηκε ξανά στην πλατφόρμα για να συνεχίσει το διαδικτυακό μάθημα με τα νηπιαγωγάκια της και προσπάθησε ξανά να βάλει το τραγουδάκι της κυρίας Άνοιξης. 26 Μάρτη βλέπετε! Μπήκε η Άνοιξη για τα καλά και πρέπει να την προϋπαντήσουμε και να της τραγούδησουμε με τα παιδιά! Μάταια όμως. Η κυρία Αντωνία ήταν απογοητευμένη. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό της. Κι ενώ είχε μάθημα, το τηλέφωνό της επέμενε να χτυπά! Τότε, το σήκωσε και προσπάθησε να καταλάβει ποια είναι στην άλλη γραμμή... Χωρίς να καταλαβαίνει πολλά, μια άγνωστη φωνή συνδέθηκε στη διαδικτυακή τάξη και εμφανίστηκε ένα άδειο παράθυρο με το όνομα "Αρ

1ο Εργαστήρι Σκέψης: Το σημείο

Στο πρώτο εργαστήρι τα παιδιά γνώρισαν τον Μαρσέλ, το προβατάκι μου, που είναι ντυμένο με μπόλικα ουράνια τόξα και πανέμορφα λουλούδια της Άνοιξης. Ο Μαρσέλ, το πρόβατο, αγαπά πολύ τη στιχουργική και το τραγούδι. Μάλιστα, έχει γράψει κι ένα τραγουδάκι για τα παιδιά, το οποίο φρόντισα να το εκτυπώσω σε μικρά χαρτάκια διπλής όψης για να το έχω μαζί μου στη συνάντησή μας. Αφού απήγγειλα κάποιους στίχους του τραγουδιού, μοίρασα στα παιδιά τα χαρτάκια και ξεκίνησα να τραγουδάω τον σκοπό του κάνοντας παντομίμα τις λέξεις "1, 1+1, 2, πηγαίνω" κτλ. Εκείνα άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό και να προσπαθούν να μάθουν τις λέξεις. Το σημείο Ένα κι ένα κάνουν δύο το μαθαίνω στο σχολείο που πηγαίνω το πρωί σαν ξυπνήσει η Αυγή. Ένα κι ένα κάνουν δύο κι εγώ παίρνω ένα σημείο το αφήνω στο χαρτί μια τελίτσα να φανεί. Κι αφού βάλω το σημείο τον κανόνα για τα δύο φέρνω τώρα στο μυαλό κι άλλο ένα θέλω εδώ. Και μια δεύτερη τελεία ζωγραφίζω μ’ αγωνία και κοιτάζω στο χαρτί δύο σημεία είναι εκεί...