Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ενρίκε, οι hackers, οι crackers και τα πεμπτάκια της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Τι σχέση να έχει άραγε ο Ενρίκε από το Μεξικό με τους hackers και τους crackers;


Και τι δουλειά έχει μια τούρτα με σχήμα αστακού;

Και πως ανακατεύονται σε όλους αυτούς οι μαθητές της Ε' Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης;


Η απάντηση είναι απλή και κρύβεται στην επίσκεψή μου στο σχολείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, για να γνωρίσω στα παιδιά τη θεία Μνήμη και τους υπόλοιπους ήρωες του νέου μου βιβλίου με τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία», που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη.
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να επισκεφθώ τα τέσσερα τμήματα της Ε' Δημοτικού με σκοπό την εισαγωγή των παιδιών στις βασικές αρχές πληροφοριακών συστημάτων, την ενημέρωσή τους για τους κινδύνους του Διαδικτύου και την αναφορά τρόπων πρόληψης και προστασίας. Το βασικό εκπαιδευτικό "εργαλείο" για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Ενρίκε από το Μεξικό" που αποτελεί μια νόστιμη συνταγή μετάδοσης γνώσης και εμπέδωσης ορισμένων βασικών εννοιών της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.
Οι μικροί μου φίλοι υποδύθηκαν τους ρόλους της θείας Μνήμης, του Φωτεινού, της Τζένης, της Λίας, του Ενρίκε και του Ζήση Συμπολίτη και ζωντάνεψαν τις έξι ιστορίες του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η μετάβαση από τη μία ιστορία στην άλλη συμπεριλάμβανε και την επεξήγηση της σχετικής ορολογίας, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν στην χρήση της κατάλληλης ορολογίας. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι τα παιδιά δεν γνώριζαν τη διαφορά του cracker και του hacker και ενθουσιάστηκαν με αυτή τη διευκρίνιση. Στην πραγματικότητα, ο hacker και ο cracker είναι ειδικοί στα υπολογιστικά συστήματα, αλλά αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ο σκοπός τους. 
Ο κακόβουλος Ενρίκε αποτελεί έναν cracker, που με τη βαθιά του γνώση στον προγραμματισμό και την Επιστήμη των Η/Υ αποκτά παράνομα την πρόσβαση στο υπολογιστικό σύστημα της θείας Μνήμης. Αντίθετα, ο hacker μπορεί να παραβιάζει συστήματα, αλλά για θεμιτό σκοπό.
Μετά το τέλος του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά με βομβάρδισαν με ερωτήσεις για το Διαδίκτυο. Αφού επιλύθηκαν οι περισσότερες απορίες -μακάρι να μην χτυπούσε το κουδούνι του διαλείμματος- χρησιμοποίησα το ερωτηματολόγιο του βιβλίου και τα παιδιά απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων, που αφορούσαν τη χρήση του Διαδικτύου. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου συμπλήρωσαν την έρευνά μου για τη χρήση του Διαδικτύου και αυτό που αξίζει να σας αναφέρω είναι ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν αρκετά το Διαδίκτυο, έχοντας σε υψηλό ποσοστό κοινωνικό προφίλ (Facebook, Instagram), γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενημέρωσή τους για τους κινδύνους του Διαδικτύου.
Πριν λίγες μέρες έλαβα το φωτογραφικό υλικό του άρθρου με τις εργασίες των παιδιών και ομολογώ ότι είναι ένα από τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα δώρα που έχω λάβει ποτέ. Τα ευχαριστώ όλα για το χρόνο που αφιέρωσαν για να μου τις ετοιμάσουν, όπως επίσης ευχαριστώ και τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τάξεων για τον εποικοδομητικό διάλογο και τη φιλοξενία τους.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μου, εύχομαι σε μικρούς και μεγάλους: "Καλή χρονιά με ασφαλή περιήγηση στα μονοπάτια του Διαδικτύου.".











 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος