Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4η Συνάντηση για "Το σεντούκι του παππού" της Αριάδνης Δάντε και τα παιδιά μας ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στον φακό...

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του ερευνητικού έργου «Το σεντούκι του παππού» της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στον φακό και να δημιουργούν ιστορίες...

  

  

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και δημιουργός του Μουσείου, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας, ξεκίνησε να υποδέχεται στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου τη δημιουργική ομάδα. Στην ομάδα συμμετέχουν παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, η εκπαιδευτικός του Δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου, κυρία Μαρία Σώκου Δώνου, αλλά και οι εκπαιδευτικοί Μελίνα και Ελένη Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, τέσσερις μαθήτριες από το 17ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και φυσικά η δημιουργός του προγράμματος, Αριάδνη Δάντε.

  

Το πρόγραμμα της 4ης συνάντησης περιλάμβανε Δημιουργική Γραφή, αλλά και πρακτική εξάσκηση στη συνέντευξη. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στις δύο από τις τέσσερις αίθουσες του Μουσείου και έκαναν την πρώτη τους συνέντευξη στον κύριο Τσιλίκα, αντλώντας σπουδαίες πληροφορίες για το πανέμορφο πέτρινο κτίριο και τα εκθέματά του. 

 
 

Στη συνέχεια, τα παιδιά ασκήθηκαν στην πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση εξιστορώντας στην κάμερα την ιστορία που τους "εμπιστεύτηκε" ένα από τα αντικείμενα - εκθέματα του Μουσείου. Προηγουμένως, η συγγραφέας είχε μοιραστεί με τα παιδιά πρωτότυπες ιστορίες και τους είχε διδάξει με τον μοναδικό της τρόπο σημαντικά μυστικά της δημιουργικής γραφής.

       

Πρώτος από όλους, ο Βασίλης Διώτης εξιστόρησε στην ομάδα τα λεγόμενα του άβακα. Έπειτα, συνέχισε η Έλενα Τρομπούκη με την ιστορία του μοιρογνωμονίου. Ακολούθησε ο Άγγελος Κοτσίου, που διηγήθηκε την ιστορία του πράσινου πίνακα και η Ευαγγελία Καροπούλου με την ιστορία του κάδρου με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.  Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ευαγγελία Σούμπαση, που αφηγήθηκε την ιστορία της έδρας. Η Σοφία Παπαγιάννη εμπιστεύτηκε στα παιδιά όσα της είπε η ντουλάπα και η Μελίνα Μάντζιου εξιστόρησε όλα όσα έμαθε από τον Παγκόσμιο Χάρτη.

Όλες οι προσπάθειες αποτυπώθηκαν στην κάμερα της συγγραφέως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία τους εξέπληξαν ευχάριστα τους ενήλικους της ομάδας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις διέγειραν πολύ έντονα τα συναισθήματα του κοινού.

    

  

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα ενός μέλους  της ομάδας. Στην τέταρτη συνάντηση, η μικρή Ευαγγελία Καροπούλου από το Αγγελόκαστρο παρουσίασε το πρώτο της βίντεο. 


Σε αυτό περιλαμβάνεται η γιαγιά της, η γλυκύτατη κυρία Ντίνα, η οποία μιλά στην κάμερα της εγγονής της για την ομορφότερη ανάμνηση της. Η δημιουργία της Ευαγγελίας βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://youtu.be/kVoTVZc90SM 


Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό πως "Το σεντούκι του παππού" έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. 
Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται  μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα (ariadnidante @ gmail . com).

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.comστηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος