Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5η συνάντηση για «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε και τα παιδιά ταξίδεψαν 2 σκηνοθέτες στις ΗΠΑ και στην Ταϊλάνδη

 

Το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και τα μέλη του ερευνητικού της προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για 5η φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τους σκηνοθέτες Γιώργο Λουριδά και Zephy Ross ή Ζέφυρο και να συνταξιδέψουν μαζί τους στην Αμερική και στην Ασία.

Ο Γιώργος Λουριδάς, δημιουργός του Agrinio International Film Festival «Οι μονόλογοι της Λήδας» συζήτησε μαζί με τον στενό του συνεργάτη-σκηνοθέτη Zephy Ross και την ομάδα για τον κινηματογράφο, την έννοια της σκηνής και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την παραγωγή μιας ταινίας και στη συνέχεια τα παιδιά υπέβαλαν και τους δύο στη διαδικασία της μίνι συνέντευξης.

Έπειτα, οι δυο σκηνοθέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση από τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε να καθίσουν στην καρέκλα του «ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ» για να παίξουν στο παιχνίδι της δημιουργίας μιας ιστορίας και τα παιδιά ανέλαβαν τους ρόλους του ΑΦΗΓΗΤΗ, του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ, του ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και του ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ.

Ο Γιώργος Λουριδάς έπαιξε με την αφηγήτρια Ευαγγελία Σ., την εξερευνήτρια του Διαδικτύου Ευαγγελία Κ., τον παρουσιαστή Γιώργο Σ. και την Εικαστικό Ελίνα και συνταξίδεψαν με το εύθυμο ποίημα των νέγρων "Στις καλαμιές" στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

   

Τον Ζέφυρο ανέλαβε ο αφηγητής Σωτήρης Κ., ο εξερευνητής Διαδικτύου Σωτήρης Ρ., ο παρουσιαστής Αντρέας και η εικαστικός Μαρέβα. Η ομάδα συνδημιούργησε συντροφιά με το ποίημα "Του ουρανού βασίλισσα" και ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη.

Σε όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στέκονταν πίσω από τις κάμερες, παρακολουθούσαν, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τη δράση βοηθώντας τη συγγραφέα να καταγράψει σε ψηφιακή μορφή τη διαδικασία και την πρόοδο της ομάδας. 

Σημειώνεται ότι οι ιστορίες που δημιούργησαν ο Γιώργος Λουριδάς και ο Ζέφυρος ενέπνευσαν τα μέλη της ομάδας, ενώ και οι δύο σκηνοθέτες εντυπωσιάστηκαν από το ενδιαφέρον και τον ζήλο των παιδιών να γνωρίσουν περισσότερα για τους δύο δημιουργούς και το έργο τους.



 

«Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Με την εμψύχωση της Αριάδνης Δάντε, τρία παιδιά και ένας ενήλικας συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Ο ενήλικας λαμβάνει διάφορα δεδομένα από τα παιδιά και καθοδηγείται από τη συγγραφέα στη δημιουργία μιας ιστορίας. Η διαδικασία στοιχειοθετεί μια ψηφιακή αφήγηση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σχετικό υλικό αναρτάται από τη συγγραφέα στο διαδικτυακό κανάλι «Αριάδνη Δάντε» στο Youtube. Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Με το πέρας του προγράμματος θα διερευνηθούν τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και της παιχνιδοποίησης και οι πρωταγωνιστές θα τιμηθούν από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη διάκριση του Δημιουργικού Επιστήμονα στο YouTube «Creative Scientist YouTuber».

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με