Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5η συνάντηση για «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε και τα παιδιά ταξίδεψαν 2 σκηνοθέτες στις ΗΠΑ και στην Ταϊλάνδη

 

Το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και τα μέλη του ερευνητικού της προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για 5η φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τους σκηνοθέτες Γιώργο Λουριδά και Zephy Ross ή Ζέφυρο και να συνταξιδέψουν μαζί τους στην Αμερική και στην Ασία.

Ο Γιώργος Λουριδάς, δημιουργός του Agrinio International Film Festival «Οι μονόλογοι της Λήδας» συζήτησε μαζί με τον στενό του συνεργάτη-σκηνοθέτη Zephy Ross και την ομάδα για τον κινηματογράφο, την έννοια της σκηνής και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την παραγωγή μιας ταινίας και στη συνέχεια τα παιδιά υπέβαλαν και τους δύο στη διαδικασία της μίνι συνέντευξης.

Έπειτα, οι δυο σκηνοθέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση από τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε να καθίσουν στην καρέκλα του «ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ» για να παίξουν στο παιχνίδι της δημιουργίας μιας ιστορίας και τα παιδιά ανέλαβαν τους ρόλους του ΑΦΗΓΗΤΗ, του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ, του ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και του ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ.

Ο Γιώργος Λουριδάς έπαιξε με την αφηγήτρια Ευαγγελία Σ., την εξερευνήτρια του Διαδικτύου Ευαγγελία Κ., τον παρουσιαστή Γιώργο Σ. και την Εικαστικό Ελίνα και συνταξίδεψαν με το εύθυμο ποίημα των νέγρων "Στις καλαμιές" στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

   

Τον Ζέφυρο ανέλαβε ο αφηγητής Σωτήρης Κ., ο εξερευνητής Διαδικτύου Σωτήρης Ρ., ο παρουσιαστής Αντρέας και η εικαστικός Μαρέβα. Η ομάδα συνδημιούργησε συντροφιά με το ποίημα "Του ουρανού βασίλισσα" και ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη.

Σε όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στέκονταν πίσω από τις κάμερες, παρακολουθούσαν, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τη δράση βοηθώντας τη συγγραφέα να καταγράψει σε ψηφιακή μορφή τη διαδικασία και την πρόοδο της ομάδας. 

Σημειώνεται ότι οι ιστορίες που δημιούργησαν ο Γιώργος Λουριδάς και ο Ζέφυρος ενέπνευσαν τα μέλη της ομάδας, ενώ και οι δύο σκηνοθέτες εντυπωσιάστηκαν από το ενδιαφέρον και τον ζήλο των παιδιών να γνωρίσουν περισσότερα για τους δύο δημιουργούς και το έργο τους.



 

«Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Με την εμψύχωση της Αριάδνης Δάντε, τρία παιδιά και ένας ενήλικας συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Ο ενήλικας λαμβάνει διάφορα δεδομένα από τα παιδιά και καθοδηγείται από τη συγγραφέα στη δημιουργία μιας ιστορίας. Η διαδικασία στοιχειοθετεί μια ψηφιακή αφήγηση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σχετικό υλικό αναρτάται από τη συγγραφέα στο διαδικτυακό κανάλι «Αριάδνη Δάντε» στο Youtube. Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Με το πέρας του προγράμματος θα διερευνηθούν τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και της παιχνιδοποίησης και οι πρωταγωνιστές θα τιμηθούν από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη διάκριση του Δημιουργικού Επιστήμονα στο YouTube «Creative Scientist YouTuber».

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως δ...

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά τη...

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι...