Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Αγγελόκαστρο

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και παρουσίασαν  σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εκπρόσωπους της Πολιτείας, καθώς και σε φίλους των βιβλίων μια εξαιρετική γιορτή.
Θεόδωρος Τσιλίκας, Ελένη Μάντζιου, Αριάδνη Δάντε, Μελίνα Μάντζιου

Το σεντούκι του παππού  

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη, συγγραφέα και συλλέκτη όλων των ποιημάτων που μελετά η ομάδα στο σεντούκι του παππού. 

Ο άοκνος εργάτης εκπαιδευτικός Περικλής Καίσαρης
 
Ο Περικλής Καίσαρης με μαθητές του στην Ακρόπολη

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Αγγελοκάστρου, κυρίου Παναγιώτη Κοτούμπα και τη σημαντική του αναφορά στο παιδικό βιβλίο και τη σχέση όλων μας με τα βιβλία.

 
Παναγιώτης Κοτούμπας, Αριάδνη Δάντε

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές από το ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως μέσα από τα χείλη των 21 μελών της ομάδας.

 Θεόδωρος Τσιλίκας, Αριάδνη Δάντε, Ομάδα «Το σεντούκι του παππού»

  

 
Αριάδνη Δάντε, Μαρία Δώνου, Ευαγγελία Καροπούλου

 
Αριάδνη Δάντε, Ορέστης Τσιτούρας, Έλενα Τσιλίκα

 
Αριάδνη Δάντε, Μαρέβα Αρωνιάδα, Ελένη Μάντζιου

 
Αριάδνη Δάντε, Νικόλας Τσιτούρας, Ανδρέας

Μετά από την αφήγηση του διηγήματος, η Αριάδνη Δάντε παρουσίασε το μήνυμα του γιου του αείμνηστου εκπαιδευτικού, Καθηγητή Γναθοσκοπικής Χειρουργικής, Παναγιώτη Καίσαρη προς τα μέλη της ομάδας.

Χαιρετισμός Εκδήλωσης - Μήνυμα Παναγιώτη Καίσαρη, γιου Περικλή Καίσαρη

 

 
Αριάδνη Δάντε

Έπειτα, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κύριος Λάμπρος Δημητρογιάννης.


 
Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αριάδνη Δάντε

Στη συνέχεια, η Αριάδνη Δάντε εξήγησε στο κοινό τους κανόνες του παιχνιδιού που παίζει η ομάδα στις συναντήσεις της και επεξήγησε την πολύπλευρη καλλιέργεια των μελών τη ομάδας: γνωριμία με τις ψηφιακές συσκευές, εκφραστική ανάγνωση, γεωγραφία, λαογραφία, ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, δημιουργική γραφή, ψηφιακή αφήγηση, παιχνιδοποίηση, παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, ρητορική, ενδυνάμωση αυτοεικόνας, κλπ. 
Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν πέντε ρόλοι που υπόσχονται νίκες και ποτέ ήττες. 
Η ομάδα παίρνει μόνο τέσσερις από τους πέντε ρόλους του παιχνιδιού: του Αφηγητή, του Εξερευνητή Διαδικτύου, του Ζωγράφου και του Παρουσιαστή. Κάθε φορά αναζητείται ο πέμπτος παίκτης: ο Καλεσμένος. Η ομάδα γνωρίζει τον καλεσμένο μέσω του παρουσιαστή, ο αφηγητής του απαγγέλει ένα ποίημα από το σεντούκι και ο εξερευνητής Διαδικτύου τον ξεναγεί σε μια χώρα. Έπειτα, ο ζωγράφος του παραθέτει μια ζωγραφιά με τη σκηνή και ύστερα ο καλεσμένος καλείται να δημιουργήσει μια μικρή ιστορία.

 

Οι εκπαιδευτικοί Θεόδωρος Τσιλίκας, Μαρία Δώνου, Ελένη Μάντζιου και Μελίνα Μάντζιου που αποτελούν το ενήλικο κοινό της ομάδας συμπαρουσίασαν με τη συγγραφέα τους προορισμούς των ταξιδιών και καθοδήγησαν τα παιδιά της ομάδας στις καρέκλες του παιχνιδιού.

Πρώτος προορισμός η ήπειρος της Ασίας και η χώρα της Κορέας. Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Χίλια και χίλια χρόνια». Οι Κορεάτες τίμησαν στην ποίησή τους τους γονείς και έθιξαν το θέμα της εστίας. Ευχήθηκαν για ένα σπίτι, γιατί αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι και στη σημερινή εποχή είναι μια κατοικία. Ένα σπίτι για να ζούμε καλά, να είμαστε γεροί και να δημιουργούμε όσο ζούμε.

Η 1η ομάδα εμπνέει τη Νηπιαγωγό Ελένη Δημητρέλλου

Η σύνθεση της πρώτης ομάδας έκρυβε στον ρόλο της αφηγήτριας τη μαθήτρια Σοφία Παπαγιάννη, στον ρόλο του παρουσιαστή τον μαθητή Νικόλα Τσιτούρα, στον ρόλο της εξερευνήτριας του Διαδικτύου τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε και στον ρόλο του ζωγράφου τον μαθητή Σωτήρη Ρουσσογιάννη. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου, κυρία Ελένη Δημητρέλλου και χάρισε στο κοινό έναν υπέροχο μονόλογο-ωδή προς τους γονείς.

Επόμενος σταθμός μας, ήταν η ήπειρος της Ευρώπης και για πρώτη στάση στη γηραιά ήπειρο δεν θα μπορούσε παρά να επιλεγεί η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Αφού οικοδομηθεί η στέγη, το επόμενο που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι η ελευθερία. Το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και η ανάγκη των ανθρώπων για ξεσηκωμό φαίνεται στο αντάρτικο ποίημα «Βροντάει ο Όλυμπος». Οι παίκτες της δεύτερης ομάδας ήταν ο μαθητής Άγγελος Κοτσίου στον ρόλο του αφηγητή, η μαθήτρια Ευαγγελία Καροπούλου στον ρόλο της παρουσιάστριας, η εκπαιδευτικός Μαρία Δώνου στον ρόλο της εξερευνήτριας Διαδικτύου και η μικρή Μαρέβα Αρωνιάδα στον ρόλο της ζωγράφου. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η μαμά Δώρα Μακρυπίδη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Με αφορμή το ποίημα και τις πληροφορίες που έλαβε η Δώρα, εξιστόρησε σε όλους όσα διαδραματίστηκαν στον Όλυμπο τότε που ως θεά Ήρα βοήθησε τον Δία να ανέβει στον θρόνο του.



 

Η 2η ομάδα εμπνέει την Ιστορικό Δώρα Μακρυπίδη 

Περνώντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, φτάνουμε στην Αμερική. Ο τρίτος προορισμός ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το μήνυμα του ποιήματος είναι η αυτοπροστασία και ο σεβασμός στον αντίπαλο, αλλά και σε όλα τα πλάσματα της φύσης, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο τίτλος του τρίτου ποιήματος ήταν «Η γαλαζονούρα μύγα», η οποία τσίμπησε το κοινό με ποιητικό τρόπο για να δώσει το μήνυμα πως η «Η ζωή μας είναι πολύτιμη και οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να την προστατεύουμε». Στο τρίτο παιχνίδι έπαιξε η αφηγήτρια Ελένη Μάντζιου, η παρουσιάστρια Αγγελίνα Νταλιάνη, ο εξερευνητής Διαδικτύου Θεόδωρος Τσιλίκας και η μικρή ζωγράφος Έλενα Τσιλίκα. Στη θέση της καλεσμένης κάθισε η Ιωάννα Σερμιντζέλη, μια προσωπικότητα με ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, που άκουσε τη γαλαζονούρα μύγα, περπάτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της.


 
Η 3η ομάδα εμπνέει την Κοιτίδα Πολιτισμού Ιωάννα Σερμιντζέλη

Η τέταρτη στάση πραγματοποιήθηκε στη γειτονική ήπειρο της Αφρικής, στο Ζαΐρ. Ζωή με μοναξιά και μονοτονία δε γίνεται και γι' αυτό στο Ζαΐρ χορεύουν και διαλέγουν το ταίρι τους. Το χορευτικό ποίημα φανερώνει την ανάγκη των ανθρώπων για συντροφιά και αναδεικνύει την παντοτινή αγάπη στο ζευγάρι. Εκτός από τις ανάγκες των λαών για ένα γερό σπίτι, ελευθερία, σεβασμό στα άλλα πλάσματα και αυτοπροστασία, το 4ο παιχνίδι σημαίνει την ώρα της αγάπης. Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Διαλέχτε, διαλέχτε» και στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η Εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη, από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου. Αφηγήτρια του ποιήματος ήταν η Ευαγγελία Σούμπαση, παρουσιαστής ο Γιώργος Σώκος, εξερευνήτρια Διαδικτύου η εκπαιδευτικός Μελίνα Μάντζιου και ζωγράφος ο Ορέστης Τσιτούρας. Η Μαρία, αφού συνέλεξε όλες τις πληροφορίες, μοιράστηκε μαζί μας την ιερή αποστολή της να διδάξει ζωγραφική στα παιδιά της Αφρικής.

Η 4η ομάδα καθοδηγεί την Εικαστικό Μαρία Μαχαλιώτη

Στο πέμπτο παιχνίδι ο καλεσμένος Θοδωρής Τσιλίκας εμπνεύστηκε από τα μέλη της ομάδας, ήπιε το «Τσάι» των Αυστραλών και με την ιστορία του έκανε τα παιδιά να ξεκαρδιστούν από τα γέλια. 

 

Θοδωρής Τσιλίκας, Ελένη Τσιλίκα, Ευαγγελία Καροπούλου

Για την άρτια διοργάνωση της γιορτής εκφράζεται η ευγνωμοσύνη στις Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) για το υλικό και τα αναμνηστικά της παρουσίασης, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου για το κέρασμα στους μεγάλους, στον επιχειρηματία Γιώργο Λάμπρη από το ΚΤΗΜΑ ΠΙΘΑΡΙ για τα πεντανόστιμα γεύματα των παιδιών, στο ανθοπωλείο Kosmas Flowers για τη πανέμορφη σύνθεση των λουλουδιών.

 
Νίκος Σώκος, Αριάδνη Δάντε, Ευαγγελία Καροπούλου

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του χωριού, Παναγιώτη Κοτούμπα για την ουσιαστική τοποθέτησή του στην ομιλία του και το αναμνηστικό δώρο στη συγγραφέα, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και στα γλυκά πρωτάκια της κυρίας Ελένης Μάντζιου για την παρουσία τους, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για την επικοινωνία της εκδήλωσης και την παρουσία τους, στον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά, πρώτο καλεσμένο στα παιχνίδια της ομάδας για την παρουσία και το μήνυμά του στους μαθητευόμενους παραγωγούς ψηφιακού περιεχομένου, στην κυρία Βίκυ Αγγέλη που παραβρέθηκε στη γιορτή μας και προσέφερε τα συλλεκτικά ημερολόγια της ΑΓΡΙΩΝΙΣ στην ομάδα.

  

Γεώργιος Φίλιππας, Ελένη Μάντζιου, Χρήστος Σούμπασης, Αριάδνη Δάντε, Ευαγγελία Σούμπαση, Μελίνα Μάντζιου

  
Χρήστος Σούμπασης, Αριάδνη Δάντε, Ευαγγελία Σούμπαση, Γιώργος Λουριδάς
 
 
Βίκυ Αγγελή, Ελένη Δημητρέλλου, Αριάδνη Δάντε, Γιώργος Λουριδάς

Αριάδνη Δάντε, Βάσω Τσακνή - Kosmas Flowers

Σοφία Παπαγιάννη, Αριάδνη Δάντε, Αγγελίνα Νταλιάνη, Παναγιώτης Νταλιάνης

Υπενθυμίζεται πως «Το σεντούκι του παππού» συνεχίζει τα μηνιαία ταξίδια του με διαβατήριο την αγάπη για τα παιδιά, την ποίηση και την τεχνολογία και θα προσπαθήσει να προικίσει τα παιδιά με γνώσεις και αγαθές έξεις.

Ευχαριστούμε το κοινό που παραβρέθηκε και γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα μαζί μας.

Χρόνια πολλά, Παιδιά! Χρόνια πολλά, Βιβλία!

 
Το σεντούκι του παππού

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος