Χθες το απόγευμα, παρέα με τα μέλη της ομάδας "Το σεντούκι του παππού" και πολλούς ολοκαίνουριους φίλους βρεθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ανοίξαμε το μικρό μας σεντούκι και επισκεφθήκαμε με τον νου, την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση, αλλά και τη συγγραφή της αφεντιάς μου την Ουκρανία, το Μεξικό και την Ελλάδα.
Στη συντροφιά μας βρέθηκαν οι συνήθεις "ύποπτοι" -μικροί μαθητές και γονείς από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου-, αλλά και γονείς και μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου και πολλοί εκπαιδευτικοί.
Νέοι φίλοι = νέες ελπίδες + μεγάλη ηθική ικανοποίηση για το εγχείρημά μας στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου.
Το άνοιγμα του σεντουκιού από την καλεσμένη μωρομαμά Αναστασία μας επιφύλαξε ένα ταξίδι στον ποταμό Δνείπερο, στην Ουκρανία και στην ομορφιά της φύσης όταν αγριεύουν τα νερά του ποταμού.
Η μικρή Έλενα ανέλαβε τον ρόλο της παρουσιάστριας και πήρε συνέντευξη από την καλεσμένη Αναστασία, ο μικρός Νικόλας ήταν ο αφηγητής μας, ο μικρός Ανδρέας ο ιχνηλάτης του Διαδικτύου και η μικρή Ιωάννα η εικαστικός του παιχνιδιού.
Ο Νικόλας αφηγήθηκε το ποίημα "Δνείπερ", που βρίσκεται στη θέση 432 στον Α' Τόμο της Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του Περικλή Καίσαρη και ο Αντρέας, κατά την αναζήτησή του στο Διαδίκτυο για τη λέξη κλειδί "Ουκρανία" εντόπισε επίσης ένα άγριο σκηνικό. Εκατοντάδες φωτογραφίες από τον πόλεμο, τανκ, γκρίζα τοπία. Ο Δνείπερος του ποιήματος από την Ουκρανία σηματοδοτήθηκε μοιραία από τον πόλεμο.
Τη στιγμή της αφήγησης, η μικρή εικαστικός ζωγράφισε δύο μικρά κορίτσια στη βροχή με ένα μεγάλο δέντρο και έναν ήλιο κρυμμένο στην άκρη της ζωγραφιάς.
Η καλεσμένη πήρε τα δεδομένα από τους συμπαίκτες της, τοποθέτησε τα δύο μικρά κορίτσια στην εμπόλεμη ζώνη, τους έδωσε καταφύγιο στο δέντρο. Βροχή στη ζωγραφιά, βροχή και οι σφαίρες στον αέρα της Ουκρανίας, όμως στο τέλος ο ήλιος βγήκε. Και σταμάτησε ο πόλεμος και βασίλευσε η ειρήνη...
Στη συνέχεια, πέντε ενήλικες και μια μικρή καλεσμένη έπαιξαν το παιχνίδι ρόλων του Ενρίκε από το Μεξικό, από το βιβλίο "Ψάχνοντας την ερμηνεία" και με τη βοήθεια των κουκλοηρώων μετέφεραν σε μικρούς και μεγάλους τις βασικές αρχές για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και τους κινδύνους του Διαδικτύου.
Ήταν μια εξαιρετική βιωματική δράση που χάρισε γνώσεις, χρήσιμες συμβουλές και ευχάριστες στιγμές σε όλους μας, ενώ για ένα ακόμη Σάββατο ήταν συγκινητική η προσέλευση του κοινού.
Οφείλουμε πολλές ακόμη βόλτες σε όλες τις ηπείρους, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τις πραγματοποιήσουμε στις επόμενες συναντήσεις μας. Οι στιγμές μας στο Μουσείο είναι πάντοτε μοναδικές και ανεπανάληπτες. Τόσο ο Υπεύθυνος του Μουσείου, κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, όσο και εγώ, ευχαριστούμε όλες τις οικογένειες που μας αφιερώσατε τον χρόνο σας και ομορφύνατε τις στιγμές μας στο αγαπημένο μας Μουσείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου