Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, παρουσίασε στα παιδιά τους βοηθούς της: τον Άκη Κομπιουτεράκη (laptop), τον Έκτορα Προτζέκτορα (φορητό προβολέα) και τους κουκλοήρωες του εκπαιδευτικού βιβλίου «Ψάχνοντας την ερμηνεία». Η συγγραφέας εξήγησε στα παιδιά το αντικείμενο της καθημερινής της εργασίας (Μηχανικός Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις) και τόνισε την αξία και τη βοήθεια που της παρέχουν τα ψηφιακά της εργαλεία. Αφού μοιράστηκε με τα παιδιά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το παιχνίδι της αφήγησης που θα πραγματοποιούνταν στη δράση, παρέδωσε τους κουκλοήρωες στις νηπιαγωγούς και πήρε τη θέση της πίσω από το πληκτρολόγιο του Άκη και τον φακό του Έκτορα. Το μεγάλο λευκό πανί προβολής του σχολείου αποκάλυψε στα παιδιά την τούρτα γενεθλίων της μικρής Τύχης, της ανιψιάς της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης και τα παιδιά κατάλαβαν πως, πλέον, ξεκινάει η προετοιμασία του πάρτι. Ωστόσο, ο νους των παιδιών πήγε αμέσως στο κακό, γιατί παρατήρησαν την πλούσια εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου «Ψάχνοντας την ερμηνεία» της Αριάδνης Δάντε και κατάλαβαν πως κάτι συμβαίνει με τον νεαρό Μεξικανό Ενρίκε και το laptop του.

Με την αρωγή των νηπιαγωγών και τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα παιδιά παρακολούθησαν ένα χαρούμενο και διδακτικό παιχνίδι ρόλων. Οι ευφάνταστες νηπιαγωγοί μιμήθηκαν εκπληκτικά τους ήρωες του βιβλίου (έφηβο χάκερ, ντετέκτιβ Διαδικτύου, βιβλιοπώλη, ζαχαροπλάστη, παντοπώλη και τη συγγραφέα θεία Μνήμη) και μέσα από τη βιωματική δράση τα παιδιά κατάλαβαν πως δεν πρέπει να κυκλοφορούμε μόνοι μας στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία και επίβλεψη των γονιών μας και ούτε να διαβάζουμε και να ανταλλάσσουμε μηνύματα με αγνώστους.

Το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για αναζήτηση πληροφοριών ποικίλης ύλης και ένας χώρος διασκέδασης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και για αυτό τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συνοδεία του γονιού ή του παιδαγωγού τους.

Στο τέλος, ο Έκτορας Προτζέκτορας επιφύλασσε μια έκπληξη στα παιδιά: μετέτρεψε την οροφή της αίθουσας εκδηλώσεων σε μια πελώρια σκηνή και ακολούθησε τρελός χορός, όπως άλλωστε αναλογεί και σε ένα πάρτι.

Το δημιουργικό μάθημα συνοδεύτηκε από εικαστική έκθεση, όπου τα παιδιά φιλοτέχνησαν τα δικά τους καλάμια με ψαράκια και το μήνυμα «Μην ψαρώνεις στο Διαδίκτυο», αλλά και πολλά έργα με οθόνες κινητού και το μήνυμα «Υποστηρικτής #SID2024».  

Οι νηπιαγωγοί παρέλαβαν τους διαλόγους του εκπαιδευτικού βιβλίου και οδηγίες για τη δημιουργία μιας σχετικής ψηφιακής αφήγησης, που θα παραμείνει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του σχολείου.





 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως δ...

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου «Ό τ ι κ ι α ν σ υ μβ αί νε ι στη ζω ή σο υ, εσ ύ ν α μ έ νε ι ς μ ό νο στη χ α ρ ά σο υ. Ν α χ α μογελ ά ς , ν α τολμ ά ς , ν α δ ί νε ι ς χ ώ ρο στο λε υ κ ό φως κ αι στη δημ ι ο υ ργ ία. Ν α γελ ά ς , ν α ζε ι ς , ν α ονε ι ρε ύ εσ αι. Ν α ζωγρ α φ ί ζε ι ς τον κ ό σμο με το δ ι κ ό σο υ π α ρ α μ ύ θ ι. ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.  Κ ι έ πε ι τ α, ν α σμ ι γε ί ς με τ α π α ρ α μ ύ θ ια των ά λλων κ αι ν α α ντ α μ ώ νετε σε μ ια Γ ι ορτ ή, μ ια Γ ι ορτ ή Π α ρ α μ υ θ ι ο ύ...» Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου .        Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά τη...

Το summer Camp της ΓΕΑ Αγρινίου μέσα από τη γραφή της μαμάς Αριάδνης Δάντε

Πρωινό Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024. Ο δευτερότοκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της περήφανης Αγρινιώτισσας μάνας, που έχει παρκάρει στο Δημοτικό Στάδιο Αγρινίου "Μιχάλης Κιούσης" και συντροφιά με τη μάνα οδεύουν στο κλειστό γυμναστήριο. Ο νεαρός επίδοξος μπασκετμπολίστας είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το 4ημερο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, για το οποίο έκανε 300 χιλιόμετρα. Άλλωστε, τον σωστό δάσκαλο τον ακολουθούμε παντού. Κι αυτό το καλοκαιράκι από το να κάθεται ένας έφηβος στο σπίτι, είναι προτιμότερο να βρίσκεται στο γήπεδο και να μαθητεύει πλάι σε ξεχωριστούς προπονητές, για να κερδίζει γνώσεις και εμπειρίες στο αγαπημένο του άθλημα.  Αυτό το τετραήμερο οι προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ελένη Καλαϊτζάκη (εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Γ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) και Γιάννης Ελευθεριάδης μαζί με τον κορυφαίο Skill Development Basketball Coach, Ganon Baker και τον Διδάκτορα Προπονητή Δημήτρη Γαλάνη ήταν έτοιμοι...