Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σεντούκι του παππού: ο δικός μας δημιουργικός δεσμός Μάθησης και Κοινωνίας

 Το εθελοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σεντούκι του παππού» αποτελεί μια πρωτοβουλία για τον δεσμό Κοινωνίας και Εκπαίδευσης. Προάγει τη συνεργασία Σχολείου, Οικογένειας, Κοινότητας μέσω του διαμοιρασμού γνώσεων με σκοπό την παραγωγή δημιουργικού ψηφιακού περιεχομένου με νόημα. Στηρίζεται στο ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε και ξεδιπλώνει στο κοινό ένα παιχνίδι στον κόσμο της Δημιουργικής Γραφής και της Τεχνολογίας. «Το σεντούκι του παππού» αξιοποιεί την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση, συνδέει αρμονικά τις ρομαντικές ψυχές των συμμετεχόντων με τον ψηφιακό εγγραμματισμό και σταχυολογεί μια σειρά καινοτόμων εργαστηρίων για τη δημιουργική προσέγγιση της Πληροφορικής μέσα από την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ένθερμα τη Διά βίου μάθηση, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, την εκπαίδευση παιδιών, ενηλίκων, αλλά και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Κάθε συνάντηση αποτελεί και μια συμβουλευτική συνεδρία Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Υλοποιείται μια φορά τον μήνα στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας και διαρκεί 90 λεπτά. Ο χώρος του Μουσείου διασυνδέει τους συμμετέχοντες με την Ιστορία της Εκπαίδευσης, τους τοποθετεί στο παρόν και διαμοιράζεται μαζί τους καινοτόμα εργαλεία αιχμής για να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό μέλλον.




Με αφορμή ένα από τα 1049 ποιήματα που περιλαμβάνουν οι δύο τόμοι Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη πραγματοποιείται ένα μοναδικό κάθε φορά παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι συμμετέχουν πέντε παίκτες: τέσσερα μικρά παιδιά και ένας ενήλικας, που αναλαμβάνουν τους ρόλους του Ιχνηλάτη Διαδικτύου, Αφηγητή, Εικαστικού, Παρουσιαστή-Δημοσιογράφου και Καλεσμένου. Με «Το σεντούκι του παππού» μικροί και μεγάλοι καλλιεργούνται πολύπλευρα. Το πρόγραμμα καινοτομεί και προσφέρει αφιλοκερδώς ποικίλα εργαστήρια Ψηφιακής Αφήγησης, Λαογραφίας, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Παρουσίασης, Δημοσιογραφίας, Εικαστικής Τέχνης, Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ποίησης, Λογοτεχνίας, Παιχνιδιών Ρόλων, Αφήγησης, Φωτογραφίας, Γεωγραφίας, Ρητορικής Τέχνης, Κινηματογράφου, Ψηφιακού Βιβλίου, Δημιουργικής Γραφής συνεισφέροντας τα μέγιστα στη θετική ψυχολογία των συμμετεχόντων.
Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2022 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα πείραμα που μελετά κατά πόσο η παιχνιδοποίηση μπορεί να αναπτύξει την αυτενέργεια των συμμετεχόντων, την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία ψηφιακών αφηγήσεων και εικαστικών έργων, την ικανότητα να αξιοποιούν την τεχνολογία και να επιλύουν προβλήματα. Το πρόγραμμα κατάφερε να αναπτύξει στους συμμετέχοντες ικανότητες και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Για την υλοποίησή του απαιτήθηκε η συστράτευση ατόμων που υπηρετούν με ζέση την εκπαίδευση. Κάθε εργαστήρι έχει διαφορετική θεματολογία και διαδίδεται στο κοινό με πρόσκληση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας, 22 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης από τη Δυτική Ελλάδα, προβολές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook και ενημερώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Η ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή από όλη την κοινωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του εγχειρήματος. Η στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αγγελοκάστρου και την εκπαιδευτική κοινότητα οδήγησε στη συστηματική παρακολούθηση όλων των εργαστηρίων από 30 τακτικά μέλη. Σε κάθε συνάντηση συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο: νέοι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, επιστήμονες και άτομα όλων των ηλικιών έρχονται στα παλιά θρανία του Μουσείου και συντροφεύουν τα μέλη της ομάδας. Πλέον, «Το σεντούκι του παππού» έχει υποστηρικτές ολόκληρες οικογένειες.
Η συντροφιά αγκαλιάζει άτομα από διάφορα σχολεία, πόλεις και χωριά του Νομού. Στην αρχή, τα μέλη δεν είχαν ιδιαίτερη τριβή με τη δημιουργική γραφή και την τεχνολογία. Στο Μουσείο συναντήθηκαν με το νόημα της δημιουργίας, εξασκήθηκαν και είναι ικανά να δημιουργήσουν γραπτά και ψηφιακές ιστορίες. Όλοι ζωγράφισαν κι έμαθαν να ψάχνουν στο Διαδίκτυο. Χάρη στο σεντούκι του παππού, το Μουσείο απέκτησε ζωντάνια, δημιούργησε ένα καινοτόμο πολιτιστικό παιχνίδι, ένα προϊόν που γεννιέται πάντα από τους επισκέπτες τους και τους μετατρέπει σε πρωταγωνιστές της στιγμής. Η τεχνολογία απέδειξε στο κοινό ότι μπορεί να κρατήσει τις στιγμές ζωντανές στη μνήμη. Οι φίλοι του σεντουκιού τον ενάμιση χρόνο των συναντήσεων του ξεπέρασαν αθροιστικά τα 1000 άτομα. Άτομα που μέσα από ένα ποίημα σμίλεψαν μια ιστορία και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μας οδήγησαν σε έναν μοναδικό προορισμό.
Τον Απρίλιο του 2023 η ομάδα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με μια μεγάλη ανοικτή γιορτή με πέντε παιχνίδια στις ηπείρους. Η γιορτή ήταν πρωτοφανές γεγονός για το χωριό. «Το σεντούκι του παππού» τιμήθηκε με την παρουσία 250 καλεσμένων από όλα τα μέρη του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Τον Ιούνιο του 2023 ένα εννιάχρονο μέλος της ομάδας εκπροσώπησε «Το σεντούκι του παππού» με τη δική του ταινία μικρού μήκους στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων Αγρινίου «Οι Μονόλογοι της Λήδας».
Πολλά μέλη δημιούργησαν και διέδωσαν μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα παιδιά «ρώτησαν» τα εκθέματα του Μουσείου για τις ιστορίες του και δημιούργησαν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις. Είμαστε περήφανοι για έναν αλλοδαπό μαθητή που δε γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα και κατάφερε μετά από τρεις συναντήσεις να γράψει τη δική του ιστορία για το έκθεμα του παλιού πράσινου πίνακα του Μουσείου και να πρωταγωνιστήσει στη δική του ψηφιακή αφήγηση. Τα παιδιά συνεργάστηκαν στη δημιουργία ρεπορτάζ για το Μουσείο, δημιούργησαν παραμύθι, πήραν συνεντεύξεις από καλεσμένους, έγιναν περιηγητές και ξεναγοί σε χώρες που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά. Αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους στην Ποίηση και στην εκφραστική ανάγνωση, φιλοτέχνησαν περίτεχνα έργα ζωγραφικής και ετοιμάζουν την 1η Γιορτή Παραμυθιού. Πάντα ανυπομονούν για τις συναντήσεις, ρωτούν τον Υπεύθυνο του Μουσείου για την ημέρα που θα γίνει το σμίξιμο και η ομάδα δουλεύει για αυτό με πολλή αγάπη.
Η δημιουργική ομάδα αποτέλεσε αφορμή για σχολική εκδρομή και μύησε δεκάδες νήπια στον θαυμαστό κόσμο της Πληροφορικής μέσα από το παραμύθι. Ωστόσο, «Το σεντούκι του παππού» δεν περιορίζεται στον μαγευτικό χώρο του Μουσείου. Ως εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει φιλοξενηθεί σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Η ομάδα είναι πάντα κοντά στα παιδιά. Κι όταν δεν μπορεί να τα συναντήσει με φυσική παρουσία, γνωρίζει και αξιοποιεί τα τεχνολογικά μέσα.
«Αν φυτέψεις και περιποιηθείς καλά τον σπόρο, τότε έχεις σίγουρα καλή σοδειά». Έτσι συνέβη με τους μαθητές ενός Δημοτικού σχολείου, που μετουσίωσαν τα ποιήματα του σεντουκιού σε Έκθεση Ζωγραφικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024. Επιπλέον, τον Μάρτιο 2024 η ομάδα προκήρυξε τον 1ο Διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού και ψηφιακής αφήγησης για μαθητές Δημοτικών σχολείων.
«Το σεντούκι του παππού» είναι ένα πολύτιμο πολιτιστικό προϊόν, ένα συναπάντημα της δημιουργικής μάθησης με την κοινωνία. Είναι το αγαθό μιας αδελφωμένης ομάδας που σμιλεύτηκε με περισσή Αγάπη. Η παντοτινή του ανταμοιβή είναι το Χαμόγελο και η γλυκιά προσμονή για την επόμενη φορά. Για την επόμενη συνάντηση.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές