1η συνάντηση για 3η χρονιά στο αγαπημένο μας Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζουμε στο στολίδι του κάστρου των Αγγέλων.
Η φετινή χρονιά μας θα κυλήσει σαν παραμύθι:
«Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα πέτρινο σχολειό
μαζεύτηκαν τα παιδιά για χορό, για ξεγνοιασιά.
Με παιχνίδι και τραγούδι κάηκε το πελεκούδι
ξύπνησαν τα παραμύθια, τα κουκιά και τα ρεβίθια.
Ενώθηκαν μεταξύ τους με ωραίες φορεσιές,
αγαπήθηκαν οι νάνοι, γίναν νέες οι γριές.
Μύθοι, αλήθειες σαν κουβάρι με πολύχρωμες κλωστές
ταίριαξαν το φως, τη χάρη, των παιδιών τις προσευχές.
Κι από τότε μας φωνάζουν για να παίξουμε μαζί:
«Το κουβάρι ποιος θα πάρει στην παρέα μας να 'ρθει;»
[ φωτο Αγιασμού]
Ανάμεσά μας υπάρχουν φίλοι που στάθηκαν στο πλάι μας από την αρχή του προγράμματος κι άλλοι που προστέθηκαν σταδιακά στην παρέα μας. Για όλους όσους γνωρίζουν, αλλά και για όσους δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς θέλει να επιτύχει το πρόγραμμά μας, που εκπονείται μια φορά τον μήνα στον χώρο του Μουσείου, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ετοίμασε για εσάς ένα βίντεο. [ προβολη βιντεο απο λαπτοπ]
Η πρώτη μας συνάντηση έχει σκοπό τη γνωριμία με μια συγγραφέα και την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της Αγγελοκαστρίτισσας Ελένης Πριοβόλου. Η συγγραφέας τιμήθηκε στην 1η Γιορτή Παραμυθιού που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Μουσείο μας και απόψε θέλουμε τη βοήθειά σας για να ζωντανέψουμε το αφιέρωμα που πραγματοποιήσαμε στο έργο της με τις δικές σας φωνές.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε την ενότητα του παιχνιδιού της ηχογράφησης.
Όσοι από εσάς έχετε κινητό τηλέφωνο μαζί σας, μπορείτε να αναζητήσετε τη λειτουργία της ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Τον περασμένο Ιούνιο, η μαθήτρια και μέλος της ομάδας, Ευαγγελία Σούμπαση αφηγήθηκε το κείμενο με το αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου. Στην οθόνη σας βλέπετε το βίντεο με το κείμενο. Στο σημερινό σεντούκι θα χωρίσουμε το αφιέρωμα σε 20 τμήματα και ορισμένοι από εσάς θα πάρουν τον ρόλο του αφηγητή. Την ώρα που ο αφηγητής θα αφηγείται το απόσπασμα από το συγγραφικό έργο ΌΛΟΙ πρέπει να είμαστε αγαλματάκια ακούνητα και αμίλητα, γιατί η αφήγηση θα ηχογραφείται. Στο τέλος του παιχνιδιού μας θα έχουμε 20 ηχητικά και θα τα ενσωματώσουμε το νέο βίντεο με τις δικές μας φωνές.
Στην οθόνη σας βλέπετε τις εικόνες από το αφιέρωμα του καλοκαιριού. Μαζί θα ταιριάξουμε σε κάθε εικόνα και μια περιγραφή - αφήγηση. Με κόκκινο χρώμα σημειώνεται ο αριθμός του αφηγητή και με μαύρο χρώμα το κείμενο. Όταν ξεκινάει ο αφηγητής ενεργοποιεί τη λειτουργία της ηχογράφησης και εκφωνεί το κείμενο. Όταν τελειώσει την αφήγηση, τότε απενεργοποιεί την αφήγηση και αναγγέλλει σε όλους τον χρόνο που κράτησε η ηχογράφησή του. Ένας φίλος από την ομάδα θα είναι ο αθροιστής και θα αθροίζει σε ένα τεφτέρι τον χρόνο όλων των αφηγήσεων για να μάθουμε στο τέλος τον συνολικό χρόνο της αφήγησης.
Αφηγητής 1:
Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγγελόκατρο Μεσολογγίου, τα πρώτα της γράμματα τα έμαθε σ αυτό το Δημοτικό Σχολείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Αφηγητής 2:
Οι γονείς της, Σωτήρης και Αγγελική – αγρότες και ο πατέρας της ήταν και ψάλτης για πάρα πολλά χρόνια στην ενορία των Αγίων Αποστόλων.
Αφηγητής 3:
Μεγάλωσε στην κεντρική αγορά του Αγγελοκάστρου, μέσα στα μαγαζιά της εποχής του 70, που ήταν χώροι συνάντησης των ανθρώπων του μόχθου και της αγροτικής ζωής. Ο κεντρικός δρόμος μόλις είχε αρχίσει να δημιουργείται, το ρέμα που περνούσε δίπλα από το δρόμο ξεκίνησε να σκεπάζεται κι έτσι η Ελένη σε ένα βιβλίο της θυμάται τα βατράχια τις νύχτες που ξεσηκωναν τη γειτονιά.
Αφηγητής 4:
Συνέχισε τα γυμνασιακά της χρόνια στο Αγρίνιο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
Αφηγητής 5:
Άρχισε να γράφει και να διηγείται ιστορίες και βιώματα στον κοσμο του παραμυθιού, τον οποίο γνώριζε από τις διηγήσεις των δικών της παραμυθάδων, μοιράστηκε τις παιδικές της μνήμες και αναμνήσεις «ταξιδεύοντας» στο Όνειρο. Οι ήρωες των παραμυθιών της νεράιδες, βασιλιάδες, μαγικές μορφές, ξωτικά….
Αφηγητής 6:
Ευφυέστατοι τίτλοι των βιβλίων της: Η κάμπια η Μαριγώ που έκοψε το γω, Ο Τρυφεράκανθος, Ο Παντούπαρών, Ένα τίποτα που εγινε κάτι, Ένα χελωνάκι χωρίς καβούκι….
Αφηγητής 7:
Το χρώμα από την παλέτα της φύσης στους τίτλους εχει τον Πρώτο λόγο: το κόκκινο πουλί που το΄ έλεγαν φλόγα, Ο Μάγος Μπλού, Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού, Φως σε μαύρο ουρανό, το τέλος του Γαλάζιου ρόδου.
Αφηγητής 8:
Στον κόσμο των παραμυθιών γραφει για τοπία της ελληνικής φύσης, στα οποία συναντιουνται τα παιδιά με ήρωες τα ζώα του δάσους και στους κινδύνους που υπάρχουν στη φύση και πώς τα Παιδιά θα βρούν λύσεις.
Αφηγητής 9:
Η φαντασία είναι η μαγική οθόνη που βοηθάει τα παιδιά να βρουν γαλάζιους ουρανούς, πελώριους κήπους και πως η φαντασία, σε μερικές περιπτώσεις μπορέί να είναι και αληθινή.
Αφηγητής 10:
Συνυπάρχουν στο βυθό των λέξεων αλλοκοτα και αταίριαστα πλάσματα και δημιοιυργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας και αγάπης. (ο παλιάτσος και η ανεμώνη).
Αφηγητής 11:
Στα παιδιά δίνει τον πρώτο λόγο στις περιπέτειές τους και στις αγωνίες τους και τους κάνει Πρωταγωνιστές στη ΖΩΗ.
Αφηγητής 12:
Με Σύνθημα τη μουσική, οδηγεί τα παιδιά που απομακρύνονται από τις πατρικές τους εστίες, πάντα από παράγοντες που τα ίδια δεν έχουν επιλέξει και γίνονται κατ ανάγκη μετανάστες (νόμιμοι ή παράνομοι) να ζήσουν και να συνυπάρξουν με άλλους πολιτισμούς και αντιλήψεις. Να διαμορφώσουν τις συνθήκες τις οποίες οι ίδιοι θα είναι πρωταγωνιστές και Συνοδοιπόροι.
Αφηγητής 13:
Ο πόλεμος και οι καταστροφικές συνέπειες στην καθημερινότητα και στις ψυχές των παιδιών, ερχονται σε αντιπαράθεση με τον Αγώνα για την πορεία προς την Ειρήνη (Τσόκο Μπλοκ)
Αφηγητής 14:
Στα μυθιστορήματα οι κοινωνικές ανισότητες , η Αγάπη, η αναζήτηση της Δικαιοσύνης, η ισότητα, η βία και οι Φωνές που υψώνονται για την Ελευθερία και την Ειρήνη.
Αφηγητής 15:
Το πολύχρωμο τοπιο, τα πλουμιστά χρώματα που θυμίζουν τσίρκο όπου διασκεδάζουν τα Παιδιά: Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Ένας γελωτοποιός για κλάματα.
Αφηγητής 16:
Μετά Φόβου ο Παντούπαρών, μας οδηγέι στη ζωή που νυχτώνει νωρίς και θέλει να μιλήσει για τα όνειρα που ήθελε να Ζήσει.
Αφηγητής 17:
Η ιστορία και η ιστορική αφήγηση με πρόσωπα υπαρκτά ή μη, συνυπάρχουν στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις της κάθε εποχής που πραγματεύεται: Οθωμανική κυριαρχία, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Γενιά του 1890, Αστική Αθήνα, Κατοχή, Εμφύλιος, στο σήμερα, πόλεμος στην Ουκρανία, Μετανάστες, Κοινωικός αποκλεισμός, Διαφορετικότητα, Ανεκτικότητα, Οικογενειακή βία, καταπίεση.
Αφηγητής 18:
Με τη γραφή της η Ελένη ορθώνει το Ανάστημα μέσα απο τους ήρωες ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ν’ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ, ν’ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΝ για το ΔΙΚΙΟ. Να Ζήσουν τη Ζωή τους μέσα σε περιβάλλον με Ιδανικά Αξίες και Ειρήνη.
Αφηγητής 19:
Όλα αυτά συνθέτουν το αποτύπωμα των σκέψεων της Ελένης στο χαρτί, η γραφή της γίνεται αιχμηρή, μαχητική, διεκδικητική. Γιατί κυρίως θέλει να Ζήσει όπως ήθελε.
Αφηγητής 20:
Κυρία
Ελένη Πριοβόλου,
Σας ευχαριστούμε για τα ταξίδια που μας χαρίζετε μέσα από τα βιβλία ΣΑΣ.
Τελειώνοντας την πρώτη μας απόπειρα για τη δημιουργία της πρώτης ομαδικής ψηφιακής αφήγησης, παρακαλούμε τον Αθροιστή ή αλλιώς τον Χρονομέτρη να μας πει τον συνολικό χρόνο των αφηγήσεων.
Παρακαλούμε όλους τους φίλους που ηχογράφησαν τα αποσπάσματα να τα στείλουν με email στη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ariadnidante@gmail.com.
Στο επόμενο σεντούκι θα δούμε το αποτέλεσμα της αφήγησης, το οποίο θα ανεβεί στο κανάλι του Μουσείου στο YouTube.
Επίσης, παρακαλούμε κάθε ένα φίλο παρευρισκόμενο να παρατηρήσει τα εκθέματα του Μουσείου και να γράψει σε μια σελίδες 300 λέξεις με την ιστορία που θα του έλεγε το αγαπημένο του έκθεμα και να ζωγραφίσει μια ζωγραφιά για αυτήν.
Σας ευχαριστούμε για το πρώτο μας ταξίδι και σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε τις νέες ιστορίες των εκθεμάτων για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου.
Καλώς ήρθατε στο Σεντούκι του παππού της Αριάδνης Δάντε και του Θοδωρή Τσιλίκα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου