Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνοντας το χαμένο γράμμα του Απόστολου - Εκπαιδευτική δράση για τη Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον σπουδαιότερο ρόλο μιας γυναίκας, στον ρόλο της Μητέρας. Γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και αν ψάξουμε τις ρίζες της, θα εντοπίσουμε πολλές αναφορές για τη συγκεκριμένη γιορτή στην αρχαιότητα.

Και μιας και είμαι καλεσμένη στη Γιορτή της Μητέρας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα Σύρου, σκέφτηκα να διοργανώσουμε ένα ξεχωριστό παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Η γιορτή βασίζεται στο εκπαιδευτικό μου βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" (Αριάδνη Δάντε, ISBN : 978-618-82037-0-9, Εκδόσεις Τσιπούπολη, Εικονογράφηση Pixel Art, email : chipoupolis@gmail.com) και σ' αυτήν κυριαρχεί η αγάπη του μικρού μου ήρωα (του Απόστολου) για την μητέρα του, ο οποίος για να της εκφράσει τα συναισθήματά του της γράφει ένα γράμμα.


Μέσα από το εκπαιδευτικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" οι μικροί μου φίλοι μαθαίνουν τους πέντε βασικούς τύπους μεταβλητών στον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας πέντε κουβαδάκια σε διάφορα μεγέθη. Κάθε μέγεθος αναπαριστά το χώρο που δεσμεύει το αντίστοιχο αντικείμενο (ακέραιος αριθμός, δεκαδικός αριθμός, χαρακτήρας, συμβολοσειρά ή λογική απάντηση) στη μνήμη του υπολογιστή.

Στην εκπαιδευτική μας δράση στο Μάννα, ο Απόστολος αφήνει το γράμμα της Μητέρας στη θεία Μνήμη για να της το ταχυδρομήσει και να της κάνει έκπληξη. Όμως, ένας ανεμοστρόβιλος τρυπώνει στην τραπεζαρίας της θείας και σκορπά τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς, αλλά και τις λογικές απαντήσεις του γράμματος στη ζούγκλα της Πυθωνίας.

Στο χαμένο γράμμα του Απόστολου κρύβονται τα τέσσερα από τα πέντε βασικά αντικείμενα που μας μαθαίνει η θεία Μνήμη. Για να μπορέσουν να τα εντοπίσουν εύκολα όλα τα παιδάκια -ακόμη και αυτά της προσχολικής ηλικίας- τα χαμένα "συστατικά" του γράμματος έχουν γραφεί με το χρώμα του κουβά στον οποίο θα καταλήξουν.


Με τη χρήση των ιστοριών του βιβλίου τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα και του κατηχητικού της ενορίας των Αγίων Αναργύρων θα κρατήσουν τα πέντε κουβαδάκια της θείας Μνήμης και θα ψάξουν για το χαμένο γράμμα.

Στόχος της δράσης είναι να κατηγοριοποιήσουμε τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τους ακέραιους αριθμούς και τις λογικές απαντήσεις και να προσεγγίσουμε εισαγωγικές έννοιες στον προγραμματισμό μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο γράμμα δεν περιλαμβάνονται οι δεκαδικοί αριθμοί. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια φανταστική ζούγκλα, έχουμε φροντίσει να κρύψουμε κι άλλα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να εντοπίσουν τα "ξένα" στοιχεία που δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το πέμπτο αντικείμενο της θείας, δηλαδή  οι δεκαδικοί αριθμοί.

Στο τέλος, θα γράψουμε τα δικά μας μηνύματα αγάπης για τις μαμάδες μας και θα φτιάξουμε το κίτρινο κουβαδάκι της καμηλοπάρδαλης.

Σας περιμένουμε στη γιορτή μας για να ευχηθούμε "Χρόνια πολλά" στις μαμάδες της Σύρου, αλλά και στη δική μου!

Αριάδνη Δάντε
Μηχανικός Πληροφορικής - Συγγραφέας

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη