Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στον απόηχο του πρώτου Φουρφουρένιου εργαστηρίου Πυθωνίας

«Οι χαρακτήρες και το λιοντάρι»


«Μες στη ζούγκλα βασιλιάς και των ζώων άρχοντας, διοικώ και βάζω τάξη σ’ όποιον πάει να με πειράξει», λέει το λιοντάρι μας και με το βασιλικό του λόγο μας υποδέχεται στο πρώτο Εργαστήρι της Πυθωνίας. Ωστόσο, μόνο άγρια δεν είναι η ζούγκλα της Πυθωνίας, μιας και το κυρίαρχο συστατικό της είναι η αρμονική συνεργασία μικρών μαθητών ηλικίας 4-10 ετών με στόχο την εισαγωγή τους σε βασικές έννοιες προγραμματισμού Η/Υ μέσα από το παιχνίδι. 

Μέσα στο Εργαστήρι Πυθωνίας τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν τους βασικούς τύπους δεδομένων στον προγραμματισμό, δίχως να απαιτείται να καθίσουν μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μόνο και μόνο για να προβάλει τις εικόνες από τα εκπαιδευτικά βιβλία «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» και «Ψάχνοντας στην παραλία» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τσιπούπολη και πάνω στα οποία δομήθηκε το συγκεκριμένο εργαστήρι.

Έτσι λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου ξεκινήσαμε το πρώτο Εργαστήρι Πυθωνίας στο Αγρινιώτικο Δημιουργικό Παιχνιδοπωλείο «Το Φουρφούρι». Με άξονα το παιδί και όπλο τη φαντασία, χρησιμοποιούμε στίχους, κάρτες, μολύβια και πανέμορφες εικόνες για να μάθουμε τη σωστή διάκριση των βασικών τύπων δεδομένων μέσα από το παιχνίδι ρόλων.


Το πρώτο μας εργαστήρι ήταν αφιερωμένο στο βασιλιά των ζώων και τον τύπο δεδομένων «Char». Το λιοντάρι είναι το πρώτο ζώο που συναντά μπροστά του ο μικρός Απόστολος καθώς πέφτει στη ζούγκλα της Πυθωνίας. Μετά από τη σύντομη κουβεντούλα των δύο πρωταγωνιστών, προσεγγίζουμε με τα παιδιά τους χαρακτήρες (κεφαλαίους - πεζούς) και μέσα από μια σειρά ασκήσεων αντιλαμβανόμαστε και την χωρητικότητα που απαιτεί η αποθήκευση ενός πεζού ή ενός κεφαλαίου γράμματος στη μνήμη του υπολογιστή κατά τον προγραμματισμό.


Το Εργαστήρι Πυθωνίας περιλαμβάνει εννέα μαθήματα. Για τη συμμετοχή στο Εργαστήρι Πυθωνίας είναι απαραίτητη η αγορά των εκπαιδευτικών βιβλίων «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» και «Ψάχνοντας στην παραλία». Τα έξι πρώτα μαθήματα εξοικειώνουν πλήρως τους μαθητές με τους πέντε τύπους δεδομένων, ενώ στα επόμενα τρία μαθήματα οι μαθητές εισάγονται στην αντικειμενοστρέφεια και τις δομές δεδομένων. 

Κατά την έναρξη του εργαστηρίου οι μαθητές λαμβάνουν την τσάντα της Πυθωνίας δια χειρός Νατάσας Μαθιανάκη. Η τσάντα περιλαμβάνει το φυλλάδιο εργασίας του πρώτου εργαστηρίου, καθώς και τις κάρτες με τους ήρωες της Πυθωνίας και τις κάρτες των χαρακτήρων. Σε κάθε εργαστήρι, οι μαθητές θα παραλαμβάνουν ένα σετ καρτών για το κάθε αντικείμενο εργασίας και ένα αντίστοιχο φυλλάδιο εργασίας. Στο τέλος των πέντε πρώτων εργαστηρίων τα παιδιά θα έχουν συγκεντρώσει όλες τις κάρτες του παιχνιδιού «Τα αντικείμενα κρατώ» που έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο εργαστήρι.


Στόχος των ασκήσεων των Εργαστηρίου είναι η βαθιά κατανόηση των εννοιών, ώστε να δομηθούν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα πορεία στο μονοπάτι του προγραμματισμού. Κατανοώντας τους βασικούς τύπους μπορούμε να αναπτύξουμε τη σκέψη μας και να συνθέσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο. Πέρα από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, το εργαστήρι είναι κατάλληλο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.


Ολοκληρώνοντας το άρθρο, θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο www.agrinioreport.com για το φωτογραφικό υλικό και την κάλυψη του πρώτου μας Εργαστηρίου.


Για πληροφορίες και εγγραφές στο Εργαστήρι Πυθωνίας απευθυνθείτε στις κυρίες Αλεξάνδρα και Μαρίνα Τσιτσικάου, στο Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο "Το Φουρφούρι" (Βότση και Σαλάκου 5, τηλ. 26410-48816).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος