Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στον απόηχο του παραδοσιακού γάμου του Πλατανίτη Ναυπακτίας

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου των Απανταχού Πλατανιτιωτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλατανίτη η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου από την παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου.
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου απαρτίζεται από 24 παιδάκια και η παράσταση υλοποιήθηκε με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νηπιαγωγού, κυρίας Ελένης Δημητρέλλου και τη συμμετοχή της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε, που έγραψε και τις δύο τελευταίες σκηνές του θεατρικού δρώμενου. Στο δρώμενο συμμετείχαν φιλικά η δημοσιογράφος Χρύσα Σπαή και η κυρία Μαίρη Ζαπαντιώτη.

Ελένη Δημητρέλλου - Αριάδνη Δάντε

Φωτογραφία της Elen Dim.


Το θεατρικό δρώμενο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των καλεσμένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Πλατανιτιωτών, κύριο Κωνσταντίνο Καμάρα και την ανακοίνωση της δράσης αλληλεγγύης που συναποφάσισαν οι Εκδόσεις Τσιπούπολη, η Αριάδνη Δάντε και ο Συλλογος των Απανταχού Πλατανιτιωτών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική. Συγκεκριμένα, για ΚΑΘΕ αγορά του παιδικού βιβλίου "Ψάχνοντας την ερμηνεία" της συγγραφέως στην εκδήλωση, αποδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη το ποσό των 3 ευρώ στο Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιτιωτών, για να κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 



Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου, ακολούθησαν τα καλωσορίσματα και οι ευχαριστίες της Ελένης Δημητρέλλου και της Αριάδνης Δάντε προς τους καλεσμένους και το θεατρικό δρώμενο ξεκίνησε με την περίληψη "τς Λένς τ' Πλατανίτ" για όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι τη βραδιά της 3ης Αυγούστου. 



Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σκηνές του παραδοσιακού γάμου. Οι μικροί πρωταγωνιστές παρουσίασαν το προξενιό, την υπογραφή των συμβολαίων για την προίκα, την προετοιμασία των προικιών, το ζύμωμα του παραδοσιακού τσουρεκιού του γάμου (ευγενική χορηγία της αρτοποιϊας ΚΟΝΔΥΛΗΣ), το ξύρισμα του γαμπρού και τα παινέματα της νύφης, όλα πλαισιωμένα με χορό και παραδοσιακά τραγούδια. 



Ξεχωριστή στιγμή για όλους ήταν η στιγμή που μπήκε στον προαύλειο χώρο του σχολείο η άμαξα του κυρίου Οδυσσέα Θέμελη με τον τετράποδο Φράνκο, συνοδεία του λαούτου και της ζεστής φωνής του κυρίου Παντελή Αναστασόπουλου, που τραγούδησε το "Σήμερα γάμος γίνεται". Τα παιδιά ακολουθώντας την άμαξα και τον λαουτιέρη οδηγήθηκαν σε ζευγάρια στην εκκλησία για να ξεκινήσει η σκηνή του γάμου. Εκεί ο παπάς με την κουμπάρα Αριάδνη Δάντε έδωσαν τις ευχές τους στο νιόπαντρο ζευγάρι και η "Λεν' τ' Πλατανιτ" έσπασε την πρεβέντα (παραδοσιακό τσουρέκι) στο κεφάλι της νύφης και τη μοίρασε με τη συγγραφέα στους καλεσμένους. Έπειτα, η κουμπάρα συνόδεψε το ζευγάρι στο κοινό για την παραδοσιακή ρίψη ρυζιού.


Φωτογραφία της Efi Samartzopanou.

Μετά το τέλος του γάμου ακολούθησε η σκηνή του γαμήλιου κεράσματος. 
Σύμφωνα μ' αυτή, η "Λέν' τ' Πλατανιτ" έκρυψε τα υλικά παρασκευής του κεράσματος της Αριάδνης και όλα τα κεράσματα που είχε προλάβει να ετοιμάσει η συγγραφέας για το γάμο, επειδή τσαντίστηκε που έδωσαν τη νύφη στον Γιάννο και όχι στους δικούς της γιους-λεβέντες. 
Θέλοντας να φέρει σε δύσκολη θέση την κουμπάρα του γάμου, της άφησε ένα γράμμα με πέντε αινίγματα, προκαλώντας την να τα επιλύσει, για να αποδείξει στο κοινό ότι πραγματικά γνωρίζει τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου.



"Πέντε έθιμα, πέντε υλικά, πέντε μικρά στοιχεία 
θε να θυμίσουν στους παλιούς του γάμου την αξία".

Κάθε αίνιγμα αντιστοιχούσε σε ένα έθιμο και η Αριάδνη κατάφερε με τη βοήθεια των καλεσμένων να λύσει τα αινίγματα και να εντοπίσει τα πέντε υλικά για την παρασκευή των παραδοσιακών κουραμπιέδων, καθώς και τα πέντε στοιχεία που συνέθεταν την απάντηση για τη θέση του κρυμμένου κεράσματος. Στο τέλος του παιχνιδιού οι καλεσμένοι του γάμου κεράστηκαν με τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες του φούρνου OVENLY και ακολούθησε η υπογραφή βιβλίων από τη συγγραφέα και το μοίρασμα των παιχνιδιών στους πρωταγωνιστές. 




Πέραν των δύο πρωτεργατών του παραδοσιακού γάμου, της Αριάδνης Δάντε και της Ελένης Δημητρέλλου, για την επιτυχή έκβαση της βραδιάς εργάστηκε ένα πλήθος ανθρώπων, στους οποίους οφείλονται ιδιαίτερες ευχαριστίες και είναι οι εξής:

  • Ο κύριος Οδυσσέας Θεμελής, που μετείχε στην παράσταση με την άμαξά του και τον τετράποδο Φράνκο,
  • Ο κύριος Παντελής Αναστασόπουλος, που προπορεύτηκε της άμαξας και έπαιξε και τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι του γάμου,
  • Ο φούρνος OVENLY για την ευγενική χορηγία των κουραμπιέδων,
  • Η αρτοποιϊα ΚΟΝΔΥΛΗΣ για την ευγενική χορηγία της πρεβέντας,
  • Οι κυρίες Μαγδαληνή Καζανά, Παυλίτσα Αλεξοπούλου και Μαρία Τσερπέλη για τα αναμνηστικά χειροποίητα παιχνίδια των πρωταγωνιστών, 
  • Το Nafpaktianews.gr για την ευγενική χορηγία επικοινωνίας και την κάλυψη του ρεπορτάζ,
  • Το agriniobestof.gr και ο Κωνσταντίνος Σαμψών για την ευγενική χορηγία επικοινωνίας και την κάλυψη του ρεπορτάζ, 
  • Η Χρύσα Σπαή και η Μαίρη Ζαπαντιώτη για τη φιλική συμμετοχή στο θεατρικό δρώμενο,
  • Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και ειδικά η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για την χορηγία της παραδοσιακής φορεσιάς από τη Ρούμελη, που φόρεσε η Αριάδνη Δάντε.


Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη ευχαριστούν θερμά τον Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιτιωτών, τη νηπιαγωγό Ελένη Δημητρέλλου και τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε για την εξαιρετική συνεργασία και προσδοκούν σε αντίστοιχες εκδηώσεις, που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.


Έναρξη εκδήλωσης
Προέλευση video: www.nafpaktianews.gr 

Παραδοσιακός γάμος: Μέρος 1ο - Έναρξη γάμου

Παραδοσιακός γάμος: Μέρος 2ο - Το κέρασμα του γάμου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος