Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια μάγισσα στο 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης της Καβάλας

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι καθόλου παραπλανητικός και αναφέρεται στη δική μας  Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπανου). Το  ουσιαστικό της "μάγισσας" της αποδοθηκε από όλους όσους παραβρέθηκαν την περασμενη Κυριακή, 6 στις Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Φροντιστηρίου ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας για το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μαθησης.
Η αγαπημένη μας Μηχανικός Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ με ένα μοναδικό θεατρικό κουστουμι, δώρο της φίλης και εκλεκτής σχεδιάστριας υψηλής ραπτικής, Όλγας Καραβερβερη και από την πρώτη της γνωριμία με τους παρευρισκόμενους άφησε το στίγμα της μοναδικής της παρουσίας.
Γλυκιά χαμογελαστή και πραγματικά άριστα προετοιμασμένη βρέθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 150 μαθητές κάθε ηλικίας για να τους ταξιδέψει στη χώρα της Δημιουργικής Μάθησης μέσα από τα πρωτότυπα εργαστήρια της.
Αφορμή για αυτό το πρώτο φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης αποτέλεσε η φιλία της συγγραφέως με την κυρία Θάλεια Βασιλειάδου, αδερφή της κυρίας Βασιλικής Βασιλειάδου, που διευθύνει το φροντιστήριο ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας.
Μετά από πρόσκληση που απηύθυναν οι κυρίες Βασιλειάδου στην Αριάδνη, η πολυμήχανη συγγραφέας δημιούργησε το Φεστιβάλ με στόχο να γνωρίσει στους μαθητές έναν δημιουργικό τρόπο μάθησης.

Κι αυτό που συνέβη στην Καβάλα ήταν πραγματικά ανεπανάληπτο. Οι υπέροχες εγκαταστάσεις του φροντιστηρίου Πουκαμισάς Καβάλας πλημμύρισαν από μαθητές και γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το καινοτόμο έργο της Αριάδνης Δάντε και για τη πρωτοβουλία του φροντιστηρίου να φέρει στη πόλη της Καβάλας το βιωματικό αυτό φεστιβαλ.


"Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας την κυρία Αριάδνη Δαντε, τη διάσημη αυτή συγγραφέα, η οποία έβαλε το μαγικό της ραβδί, έβαλε όλη της τη λάμψη να ενώσει με το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης επιστήμες, ηλικίες... Είναι απίστευτο το έργο της κι εμείς είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση και τις επιστήμες", δήλωσε πανευτυχής η Διευθύντρια του Φροντιστηρίου, αφού καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ όλοι κυκλοφορούσαν στον καταπληκτικό χώρο του φροντιστηρίου με ένα πελώριο χαμόγελο ευτυχίας.



Στο 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερα βιωματικά εργαστηρια:
  1. Το χαμένο γλυκό, που  στοχεύει στην εισαγωγή των μαθητών του Δημοτικού στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό,   
  2. Ο Ενρίκε από το Μεξικό, για την εισαγωγή  όλων στις βασικές αρχές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και τους κινδύνους στο Διαδίκτυο,
  3. Τα μοτίβα της Φιόνας για την εισαγωγή των των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου στην αλγοριθμική και στη γλώσσα προγραμματισμού Python και 
  4. το Παιχνίδι της αφήγησης, για την μύηση όλων των ηλικιών στην αφηγηματολογια βασει Genette.



Όλα τα ευρηματικά εργαστήρια - πλην του παιχνιδιού αφήγησης - έχουν δοκιμαστεί από την Μηχανικό Πληροφορικής  σε χιλιάδες μαθητές και ενήλικες ανά την Ελλάδα και έχουν επιβραβευθει με υψηλές κριτικές για το επίπεδο απορρόφησης την γνωστικών εννοιών από το σύνολο των συμμετεχόντων και την απλότητα διαμοιρασμού της πληροφορίας στο κοινό. Το εργαστήριο του παιχνιδιού αφήγησης αποτέλεσε την έκπληξη του Φεστιβάλ, μιας και αποτελεί το ολοκαίνουργιο δημιούργημα της συγγραφέως, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό και πραγματικά κατέπληξε το διδακτικό προσωπικό και τους λοιπούς συμμετέχοντες για την καλοκουρδισμενη  ροή του.
Η εκδήλωση που συνδυάστηκε με προσφορά γλυκισμάτων, κερασμάτων και αναψυκτικών, κέρδισε τη καρδιά των συμμετεχόντων των εργαστηρίων, γιατί οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προσέξουν κάθε λεπτομέρεια και να προσφέρουν στους μαθητές τόσο τον άρτον, όσο και το δημιουργικόν πνεύμαν.
Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε η συγγραφέας από το επιστημονικό προσωπικό και τους μαθητές του φροντιστηρίου για το δημιουργικό της έργο και την αποτελεσματική μετάδοση των πληροφοριών ανεξάρτητα από το γνωσιακό και ηλικιακό επίπεδο των συμμετεχόντων, εκφράστηκε έντονα η επιθυμία όλων να επαναληφθεί το φεστιβάλ, συγχαίροντας το φροντιστήριο για την οργάνωση και τη πρωτοβουλία αυτή.
Τέλος, έλαβαν την υπόσχεση του Φροντιστηρίου και της Δημιουργού ότι το 2ο Φεστιβάλ θα είναι ακόμη καλλίτερο από το 1ο.

Σημειώνεται, ότι η συγγραφέας ολοκληρώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό της τίτλο σπουδών στη Δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση και όλο της το συγγραφικό έργο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπουπολη προσανατολίζεται στη δημιουργική μάθηση.

Μετά τον θρίαμβο της εκδήλωσης, η οικογένεια της Τσιπουπολης εύχεται στην Αριάδνη Δαντε να είναι πάντοτε μια γλυκιά μάγισσα της γνώσης και να σκορπά παντού την παραμυθένια αύρα της.














Από τη συγγραφική ομάδα των Εκδόσεων Τσιπούπολη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος