Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας αγρόκηπος γεμάτος διαδρομές, άλλοτε χειροπιαστές κι άλλοτε ψηφιακές

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου τα παιδιά περιηγήθηκαν στον αγρόκηπο του Θανασάκη και ακολούθησαν την πορεία της Φιόνας στην ιστορία των μοτίβων. Τα τμήματα Ν3 και Ν5 που είχαν ακούσει την αφήγηση της ιστορίας ξεκίνησαν αμέσως τον εντοπισμό της διαδρομής της χελώνας στον αγρόκηπο λαβύρινθο και κατηύθυναν τη χελώνα στο σωστό τετράγωνο.

Το Ν4 γνώρισε την ιστορία της Φιόνας μέσα από μια πεντάλεπτη ψηφιακή αφήγηση. Στη συνέχεια, η ψηφιακή αφήγηση στάθηκε η αφορμή για πολύ παιχνίδι στον λαβύρινθο του αγρόκηπου.

Όλα τα παιδιά παρακολούθησαν τον λαβύρινθο, μελέτησαν καλά τα τετράγωνα με το γρασίδι, τα λουλούδια και τα μοτίβα και εντόπισαν την πορεία της χελώνας σύμφωνα με τις οδηγίες του σύννεφου. Μάλιστα, τα παιδιά του Ν4 βρήκαν πιο γρήγορα τη διαδρομή και μερικά από αυτά μιμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο έδωσε τις οδηγίες το σύννεφο, καταδεικνύοντας την υπεροχή της ψηφιακής αφήγησης έναντι στην κλασική αφήγηση.

Στη συνέχεια, μοίρασα στα παιδιά κύβους και ξυλάκια και τα ενημέρωσα πως για την επόμενη ώρα της συνάντησής μας θα πραγματοποιούσα συνέντευξη σε μερικά από αυτά. Όλα τα παιδάκια ήθελαν να μάθουν τι είναι η συνέντευξη κι αφού τα ενημέρωσα, τους υποσχέθηκα πως αν δεν προλάβαινα να πάρω συνέντευξη από όλα, τότε θα συνεχίζαμε και στο επόμενο Εργαστήρι. 

Η διαδικασία της συνέντευξης για κάθε παιδί διήρκησε περί τα 10 λεπτά. Τα παιδιά απάντησαν στις ερωτήσεις ενός ερωτηματολογίου σε θέματα που αφορούσαν στις ηλεκτρονικές συσκευές, στη σχέση τους με τις οθόνες και στην αναγνώριση των στοιχείων που μελετήθηκαν κατά της διάρκεια του Εργαστηρίου Σκέψης. 

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων οι μικροί λεπτουργοί δημιούργησαν διάφορα έργα: γωνίες, γραμματάκια, γραμμές, τρίγωνα, πύργους, λαβύρινθους, φωλιές για μέλισσες, πολύχρωμα χωράφια με σπιτάκι. Το ελεύθερο παιχνίδι άρεσε πολύ στα παιδιά και πραγματικά ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία. 

Οι συνεντεύξεις των παιδιών συνεχίστηκαν και την Τρίτη 27 Ιουνίου

Συνολικά απάντησαν 20 παιδιά από όλα τα τμήματα. 

 

 

 

 

 

Στο προτελευταίο μας Εργαστήρι (27/07/2021), τα παιδιά έπαιξαν για ακόμη μια φορά με τη χελώνα Φιόνα και τον αγρόκηπο λαβύρινθο. 

Πριν από το παιχνίδι με τη μακέτα, τα παιδιά παρατήρησαν τα 20 καρεκλάκια (2 ευθείες με 10 καρεκλάκια) της αίθουσας Σκέψης που ήταν σε διάταξη ορθής γωνίας. Αρχικά, τοποθέτησα τη κούκλα χελώνα στην τελευταία θέση της μιας ευθείας και την κούκλα του κόκορα στην αρχή της άλλης ευθείας. Ύστερα, τα παιδιά επιβιβάστηκαν στα καρεκλάκια της σειράς της χελώνας μιμούμενα τους επιβάτες ενός τρένου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση προς την οποία κοιτούσαν τα καρεκλάκια και συνεπώς και τα παιδιά και στη συνέχεια, σηκώθηκαν όρθια και μιμήθηκαν μια μικρή μου χορευτική κίνηση με ένα πηδηματάκι εμπρός και μια στροφή προς τα αριστερά. Επαναλάβαμε τη διαδικασία πολλές φορές κι έπειτα τα παιδιά κάθισαν σε μια από τις δέκα θέσεις της δεύτερης πλευράς της γωνίας.  

Αφού βιώσαμε τη διαδρομή της χελώνας στον χώρο, παίξαμε με την μακέτα του λαβύρινθου. Τα παιδιά έδειξαν για ακόμη μια φορά τη διαδρομή της χελώνας προς τον ζωγράφο Θανασάκη και στη συνέχεια, η χελώνα γύρισε ξανά στην αρχή του λαβύρινθου. Τότε, τέθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα: επειδή είχε γκρεμιστεί ο πύργος του τετράγωνου 19 και τα κομμάτια του είχαν φράξει το τετράγωνο 9 από το οποίο περνούσε η χελώνα (τετράγωνα 1 έως 10), έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική διαδρομή που να καταλήγει στο τετράγωνο του κόκορα (100). Τα παιδιά δεν άργησαν να μελετήσουν τις πιθανές διαδρομές και να παρουσιάσουν τις επιλογές της χελώνας. Εκεί βοήθησε και ο χρωματικός κώδικας των διαδρομών που κρύβοταν στη μακέτα.  

Αφού βρέθηκαν οι πιθανές διαδρομές, τότε αρχίσαμε να παίζουμε μετακινώντας αντικείμενα του λαβύρινθου σε διαφορετικές θέσεις, σημειώνοντας τον αριθμο των τετραγώνων, την κατεύθυνση και τη στροφή. Για παράδειγμα, προκειμένου να μετακινηθεί το μικρό φιαλίδιο της θέσης 27 στη θέση 33, τα παιδιά έδειχναν τη διαδρομή και μετρούσαν τα τετράγωνα  (συνολικά 5) αναφέροντας την αρχική μετακίνηση (4 τετράγωνα πίσω), τη στροφή (δεξιά) και την τελική μετακίνηση (1 μπροστά). 
Βέβαια, το αντικείμενο με το οποίο ξετρελάθηκαν τα παιδιά ήταν το μικρό ξύλινο αυτοκινητάκι που βρίσκονταν στην άσφαλτο, το οποίο διέσχισε πάρα πολλές πορείες μέσα στον λαβύρινθο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη