Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ψηφιακή αφήγηση στην εκπαίδευση είναι ένα νόστιμο ορεκτικό...

Πριν από λίγες ημέρες αποφάσισα να ανεβάσω στο κανάλι μου στο YouTube μια από τις ψηφιακές αφηγήσεις που σκάρωσα για τα μικρά μου μαθητούδια στον βρεφονηπιακό σταθμό Αθηνών ΥΠΕΘΑ-ΓΕΣ.
"Το χωριουδάκι των ζώων", του οποίου το ξεκίνημα αποδείχτηκε πολύ προφητικό για την κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες εμείς οι πρωτευουσιάνοι,  αναφέρει μερικά από τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και στη συνέχεια παρουσιάζει τον αλγόριθμο κατασκευής ενός σπιτιού με έξι ξύλα. 

Χειμώνας έπεσε βαρύς,
παγώσαμε απ' το κρύο
παντού χιονάκι καταγής
κατάλευκο τοπίο.
Η ψηφιακή ιστορία περιλαμβάνεται στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=kN73zZlwJVo
Η ψηφιακή αφήγηση κοινοποιήθηκε και στις σελίδες "Αριάδνη Δάντε" και "Εκδόσεις Τσιπούπολη" στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook και πέρα από τα αγαπημένα μου μαθητούδια, αφιερώθηκε σε όλους όσους αγαπούν τη δημιουργική μάθηση.
Μία λοιπόν από τις λάτρεις της δημιουργικής μάθησης αποδείχθηκε η νηπιαγωγός Στέλλα Τσίρου από το Νηπιαγωγείο Νέας Χαραυγής Κοζάνης, η οποία μοιράστηκε την ψηφιακή μου αφήγηση με τα μαθητούδια της και μου χάρισε τα παρακάτω πολύτιμα στιγμιότυπα.

Η ψηφιακή αφήγηση στην εκπαίδευση είναι ένα νόστιμο ορεκτικό...
Διαρκεί τόσο όσο για να μας ανοίξει την όρεξη για δημιουργία.



Εκμεταλλευόμενη τη δύναμη της τεχνολογίας επικοινώνησα μέσω βιντεοκλήσης με την παιδαγωγό, προκειμένου να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τις αντιδράσεις των παιδιών. Στα παιδιά άρεσε πολύ η ψηφιακή ιστορία, οι εικόνες και η μουσική. Όμως, το παράπονό τους ήταν ότι είχε μικρή διάρκεια.
Αφού άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα σχόλια της εκπαιδευτικού, αυτό που τόνισα στην αξιολάτρευτη κυρία Τσίρου - την οποία και ευχαριστώ από καρδιάς τόσο για την αγκαλιά στην ψηφιακή μου ιστορία, όσο και για την σπουδαία της ανατροφοδότηση - είναι ότι η ψηφιακή αφήγηση είναι νόστιμη ως ορεκτικό. Αυτό που πέτυχε η γλυκιά Στέλλα με τα νήπιά της είναι αυτό που επιζητούμε εμείς οι ερευνητές: μέσα σε πέντε λεπτά να τους ανοίξουμε την όρεξη για δημιουργία, διάλογο, κατασκευή και δράση. Δράση που θα απογειώνει τη φαντασία και φυσικά τη λεπτή τους κινητικότητα...
Ευχαριστώ θερμά το Νηπιαγωγείο της Νέας Χαραυγής Κοζάνης και την νηπιαγωγό Στέλλα Τσίρου για την εμπιστοσύνη και ελπίζω να δοκιμάσουν με την ίδια όρεξη και τα επόμενα "ορεκτικά" που πρόκειται να σερβίρω στα κοινωνικά μέσα.
Αριάδνη Δάντε


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη

Από το Δημοτικό Σχολείου Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας στη Φλόγα με αγάπη δίχως όρους!

Όταν η ζέστη ΦΛΟΓΑ της Ανάσσας του Πάγου άγγιξε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας... Το πρωινό της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησα τις επισκέψεις μου σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας από το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου. Το Δοκίμι είναι ένα χωριό σε μικρή απόσταση από την πόλη του Αγρινίου κι εκεί η φίλη εκπαιδευτικός Χαρά Μπεκιάρη παρέα με τον εκπαιδευτικό Στάθη Τσέλιο και την εκπαιδευτικό Ασημίνα Σουφρα με υποδέχτηκαν με τους μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους. Δεν άργησα να ανοίξω τη βαλίτσα που μου έστειλε ο Αι Βασίλης από το χωριό του, το Ροβανιέμι, και να παρουσιάσω στα παιδιά έναν έναν τους ήρωες του παραμυθιού. Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα Δημοτικό Σχολείο προσπαθώ με όλη μου την ψυχή να μεταδώσω στα παιδιά όσο πιο δημιουργικά μπορώ τις γνώσεις που απέκτησα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  #StoryLogicNet   Story Logic Net , αλλά και από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιπλέον, όντας