Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2023. Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την BOUSSIAS events τα Education Leaders Awards 2023, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή.

Περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας.

Συνολικά, διακρίθηκαν 57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές μονάδες, εκπαιδευτικοί και εταιρίες-επιχειρήσεις στον Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Φορέα από ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. 

Ανάμεσα στα βραβεία του Δημόσιου Εκπαιδευτικού Φορέα βρέθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ο Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών ΥΠΕΘΑ-ΓΕΣ. Οι δύο φορείς τιμήθηκαν με βραβείο στην ενότητα «Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση» και την Κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία στους Παιδικούς Σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία» για την υποψηφιότητα: «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα παραμυθένιο περιβάλλον δημιουργικής μάθησης της Αριάδνης Δάντε. 

Το «Εργαστήριο Σκέψης» είναι ένα δημιούργημα της υποψήφιας διδάκτωρ και μόνιμης υπαλλήλου του Κέντρου Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κας Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου, που φέρει το συγγραφικό ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε». Αποτελεί εγχείρημα της πιλοτικής ερευνητικής φάσης των διδακτορικών της σπουδών στο πεδίο «Διδακτική της Πληροφορικής», που υλοποιήθηκε στον Γ' Βρεφονηπιακό Σταθμό Αθηνών ΥΠΕΘΑ-ΓΕΣ κατά την παιδαγωγική χρονιά 2021-22. Το Εργαστήριο Σκέψης διακρίθηκε ως «Εξαιρετική διδακτική πρωτοβουλία που εμπνέει τη μάθηση και την πρόοδο καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων». Η πρόταση υποψηφιότητας της κας Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου αξιολογήθηκε σύμφωνα με διεθνή πρότυπα από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή των Education Leaders Awards και σηματοδοτεί την αναγνώριση και επιβράβευση ενός εξαιρετικού επιτεύγματος και μιας αποτελεσματικής πρωτοβουλίας.

Τα τιμώμενα πρόσωπα που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το σπουδαίο βραβείο ήταν η δημιουργός του Εργαστηρίου Σκέψης, κα Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου και ο Επιβλέπων καθηγητής των διδακτορικών σπουδών της συγγραφέως, Καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θαρρενός Μπράτιτσης. Την απονομή του βραβείου πραγματοποίησε η κα Διοτίμα Παπαδή, μέλος της κριτικής επιτροπής. 

Αριάδνη Δάντε - Θαρρενός Μπράτιτσης

 

Μετά την απονομή η κα Σαμαρτζοπάνου δήλωσε: 
«Το βραβείο αυτό αποτελεί μια δικαίωση. 
Δικαίωση στον ρόλο της μάνας, της συντρόφου, της ερευνήτριας, της δασκάλας, της συγγραφέως, της δημιουργού, της μικρής πεντάχρονης που αρνείται να μεγαλώσει. 
Δικαίωση για τις αμέτρητες ώρες μελέτης και σπουδής, για το πάθος, το πείσμα, τη φαντασία, την αγάπη για τη λογοτεχνία, την όρεξη για ζωή, για κέφι, χαρά και δημιουργική μάθηση.
Δικαίωση για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εμπιστεύθηκε τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις, τη Διοίκηση, τους παιδαγωγούς και τους γονείς του Γ’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών, που μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και μέσα από την επιστημονική μου έρευνα παίξαμε, χορέψαμε, φυτέψαμε λουλούδια, δημιουργήσαμε κήπους τετραγώνων και αποδείξαμε σε όλες και όλους πως έτσι πρέπει να είναι ένα περιβάλλον ουσιαστικής μάθησης.
Δικαίωση για την οικογένεια μου, τους γιους μου, Κρις και Αναστάση, τους δεκάδες συνεργάτες εκπαιδευτικούς, τους συνοδοιπόρους και φυσικά τον αγαπημένο μέντορα, φίλο, καθοδηγητή Καθηγητή μου, τον κ. Θαρρενό Μπράτιτση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας του Τμήματος Νηπιαγωγών.
Για όλη αυτή τη Δικαίωση, ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή αξιολόγησης και την Πρόεδρο, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η επιτυχία είναι κάτι που δεν μπορεί να μην έρθει αν πραγματικά έχεις προσπαθήσει.
Κι εμείς, κύριε Καθηγητά, αγαπητό κοινό, στον δικό μας αγώνα, απόψε κόψαμε το νήμα.
Και κρατάμε τη δική μας δικαίωση στα χέρια μας.
Σας ευχαριστούμε».
Τη συγγραφέα συνόδεψε στην απονομή η αδερφή της, κα Μαρία Σαμαρτζοπάνου.
 

Βίντεο απονομής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη

Από το Δημοτικό Σχολείου Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας στη Φλόγα με αγάπη δίχως όρους!

Όταν η ζέστη ΦΛΟΓΑ της Ανάσσας του Πάγου άγγιξε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου Αιτωλοακαρνανίας... Το πρωινό της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησα τις επισκέψεις μου σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας από το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου. Το Δοκίμι είναι ένα χωριό σε μικρή απόσταση από την πόλη του Αγρινίου κι εκεί η φίλη εκπαιδευτικός Χαρά Μπεκιάρη παρέα με τον εκπαιδευτικό Στάθη Τσέλιο και την εκπαιδευτικό Ασημίνα Σουφρα με υποδέχτηκαν με τους μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους. Δεν άργησα να ανοίξω τη βαλίτσα που μου έστειλε ο Αι Βασίλης από το χωριό του, το Ροβανιέμι, και να παρουσιάσω στα παιδιά έναν έναν τους ήρωες του παραμυθιού. Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα Δημοτικό Σχολείο προσπαθώ με όλη μου την ψυχή να μεταδώσω στα παιδιά όσο πιο δημιουργικά μπορώ τις γνώσεις που απέκτησα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  #StoryLogicNet   Story Logic Net , αλλά και από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιπλέον, όντας