Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

1η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας με την Ελένη Πριοβόλου

«Ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου, εσύ να μένεις μόνο στη χαρά σου.

Να χαμογελάς, να τολμάς, να δίνεις χώρο στο λευκό φως και στη δημιουργία.

Να γελάς, να ζεις, να ονειρεύεσαι.

Να ζωγραφίζεις τον κόσμο με το δικό σου παραμύθι.

ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ. 

Κι έπειτα, να σμιγείς με τα παραμύθια των άλλων και να ανταμώνετε σε μια Γιορτή, μια Γιορτή Παραμυθιού...»

Την Κυριακή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Ιστορίας στολίστηκε με τις αφίσες ζωγραφιές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, για να τιμήσουν το έργο και την σαραντάχρονη πορεία της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου.

 
   

Η κινητικότητα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξεκίνησε από νωρίς. Παρά την έντονη ζέστη, το βιβλιοπωλείο PLANUS ήταν εκεί για να διακοσμήσει τη πρόσοψη του παλιού πέτρινου κτιρίου με μια πλούσια συλλογή έργων από Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς. Η έκθεση των έργων προσέφερε μια ορατή αναπαράσταση του πλούτου των συγγραφέων της Αιτωλικής και Ακαρνανικής γης.

Οικοδεσπότες της Γιορτής ήταν η Μηχανικός Πληροφορικής - Συγγραφέας Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου που διατηρεί το συγγραφικό ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε» και o Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος του Μουσείου. Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, συγγραφέας και μεταφράστρια.

Τη Γιορτή Παραμυθιού τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί συγγραφείς και ποιητές: Ελένη Κοτίνη – Τσιάλτα (Ναύπακτο), Ελένη Τασοπούλου (Αγρίνιο), Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου (από τη Λάρισα), Παντελής Φλωρόπουλος (Αγρίνιο), Φωτεινή Μυλωνά (Μεσολόγγι), Μεταξούλα Μανικάρου (Αγρίνιο), Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη (Αγρίνιο), Βασίλης Κομπορόζος (Αγρίνιο), Ευτυχία Πατσιαλού (Αγρίνιο), Σταυρούλα Μέρκου – Μυγδάκη (Αγρίνιο). Οι συγγραφείς και ποιητές καλωσορίστηκαν στην εκδήλωση με ένα ροζ τριαντάφυλλο, το οποίο κρατούσαν, για να μπορούν να εντοπιστούν από τους αναγνώστες τους.

Στον χώρο παρευρίσκονταν η κυρία Σπυριδούλα Παπαϊωάννου με τον κουμπαρά του Συλλόγου γονέων με παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ. 

Η Γιορτή Παραμυθιού ξεκίνησε με το δρώμενο των μαθητών και εκπαιδευτικών της ΣΤ’ τάξης (ΣΤ1: Στάθης Τσέλιος, ΣΤ2: Χαρά Μπεκιάρη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής: Ιωάννα Μαυρίδου) του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου στο 1ο Καλλιτεχνικό – Μουσικό Φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ;», που υποστηρίχθηκε από τον φορέα «Το θέατρο στην Εκπαίδευση» και την Ύπατη Αρμοστία. Με τη μουσική του Παντελή Θαλασσινού και τους στίχους «Ν' αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα και πολύ ν' αγαπάς τους ανθρώπους» του Νίκου Βελιώτη καλωσόρισαν τους καλεσμένους συνταιριάζοντας την ΑΓΑΠΗ με το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αφηγητής Χρήστος Σούμπασης, μαθητής της Α’ Δημοτικού του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και μέλος της ομάδας «Το σεντούκι του παππού», που απήγγειλε τους στίχους της Αριάδνης Δάντε:

«Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα πέτρινο σχολειό

μαζεύτηκαν τα παιδιά για χορό, για ξεγνοιασιά.

Με παιχνίδι και τραγούδι κάηκε το πελεκούδι

ξύπνησαν τα παραμύθια, τα κουκιά και τα ρεβίθια.

Ενώθηκαν μεταξύ τους με ωραίες φορεσιές,

αγαπήθηκαν οι νάνοι, γίναν νέες οι γριές.

Μύθοι, αλήθειες σαν κουβάρι με πολύχρωμες κλωστές

ταίριαξαν το φως, τη χάρη, των παιδιών τις προσευχές.

Κι από τότε μας φωνάζουν για να παίξουμε μαζί

«Το κουβάρι ποιος θα πάρει στην παρέα μας να 'ρθει;»

  

Με την ολοκλήρωση της αφήγησης ο χαριτωμένος μαθητής έδωσε τον λόγο στην αδερφή του, Ευαγγελία Σούμπαση, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού και μέλος της ομάδας «Το σεντούκι του παππού», για να παρουσιάσει στο κοινό τη συντονίστρια της εκδήλωσης, Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου.

Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί του Μιλτιάδη Ζαμπάρα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Παπαναστασίου, Δημάρχου Αγρινίου και του Λάμπρου Δημητρογιάννη, Περιφερειακού Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας.

Έπειτα, η κυρία Αλεξανδροπούλου μοιράστηκε με το κοινό τον στόχο της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στα δύο της μέρη:

α. στην εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μια λογοτέχνιδα γέννημα θρέμμα του Αγγελοκάστρου, την κυρία Ελένη Πριοβόλου και β. στην απονομή των βραβείων των μικρών σε ηλικία συγγραφέων του Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα «Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας», που συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήρι Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Μουσείου Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολούθησε η εισαγωγή του κοινού στο παραμύθι μέσα από την πλούσια αναδρομή στο παρελθόν του, στις αξίες και στις ψυχοθεραπευτικές του ιδιότητες από την πλούσια και εμπεριστατωμένη ανάλυση της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου.

Ο Θοδωρής Τσιλίκας και οι μαθητές της ΣΤ' του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου ετοίμασαν ένα αφιέρωμα για την εργογραφία της κυρίας Πριοβόλου.

Στο αφιέρωμα αναφέρεται:

 

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου. Τα πρώτα της γράμματα τα έμαθε σ αυτό το Δημοτικό Σχολείο που βρισκόμαστε σήμερα.

 
 

Οι γονείς της, Σωτήρης και Κική ήταν αγρότες. Ο πατέρας της ήταν και ψάλτης για πάρα πολλά χρόνια στην ενορία των Αγίων Αποστόλων.

Μεγάλωσε  στην κεντρική αγορά του Αγγελοκάστρου, μέσα στα μαγαζιά της εποχής του '70, που ήταν χώροι συνάντησης των ανθρώπων του μόχθου και της αγροτικής ζωής. Ο κεντρικός δρόμος μόλις είχε αρχίσει να δημιουργείται, το ρέμα που περνούσε δίπλα από το δρόμο ξεκίνησε να σκεπάζεται κι έτσι η Ελένη σε ένα βιβλίο της θυμάται τα βατράχια τις νύχτες που ξεσήκωναν τη γειτονιά.

Συνέχισε τα γυμνασιακά της χρόνια στο Αγρίνιο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Άρχισε να γράφει και να διηγείται ιστορίες και βιώματα στον κόσμο του παραμυθιού, τον οποίο γνώριζε από τις διηγήσεις των δικών της παραμυθάδων, μοιράστηκε τις παιδικές της μνήμες και αναμνήσεις «ταξιδεύοντας» στο Όνειρο. Οι ήρωες των παραμυθιών της νεράιδες, βασιλιάδες, μαγικές μορφές, ξωτικά….

Ευφυέστατοι τίτλοι των βιβλίων της: Η κάμπια η Μαριγώ που έκοψε το γω, Ο Τρυφεράκανθος, Ο Παντούπαρών, Ένα τίποτα που έγινε κάτι, Ένα χελωνάκι χωρίς καβούκι….

       

 

Το χρώμα από την παλέτα της φύσης στους τίτλους έχει τον Πρώτο λόγο: το κόκκινο πουλί που το' έλεγαν φλόγα, Ο Μάγος Μπλού, Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού, Φως σε μαύρο ουρανό, το τέλος του Γαλάζιου ρόδου.

  

Στον κόσμο των παραμυθιών γράφει για τοπία της ελληνικής φύσης, στα οποία συναντιούνται τα παιδιά με ήρωες τα ζώα του δάσους και στους κινδύνους που υπάρχουν στη φύση και πώς τα Παιδιά θα βρουν λύσεις.


 
Η φαντασία είναι η μαγική οθόνη που βοηθάει τα παιδιά να βρουν γαλάζιους ουρανούς, πελώριους κήπους και πως η φαντασία, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να  είναι και αληθινή.

  

Συνυπάρχουν στο βυθό των λέξεων αλλόκοτα και αταίριαστα πλάσματα και δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας και αγάπης. (ο παλιάτσος και η ανεμώνη).

  

Στα παιδιά δίνει τον πρώτο λόγο στις περιπέτειές τους και στις αγωνίες τους και τους κάνει Πρωταγωνιστές στη ΖΩΗ.

  

Με Σύνθημα τη μουσική, οδηγεί τα παιδιά που απομακρύνονται από τις πατρικές τους εστίες, πάντα  από παράγοντες που τα ίδια δεν έχουν επιλέξει και γίνονται κατ' ανάγκη μετανάστες (νόμιμοι ή παράνομοι) να ζήσουν και να συνυπάρξουν με άλλους πολιτισμούς και αντιλήψεις. Να διαμορφώσουν τις συνθήκες τις οποίες οι  ίδιοι θα είναι πρωταγωνιστές και Συνοδοιπόροι.

Ο πόλεμος και οι καταστροφικές συνέπειες στην καθημερινότητα και στις ψυχές των παιδιών, έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Αγώνα για την πορεία προς την Ειρήνη (Τσόκο Μπλοκ)

 

Στα μυθιστορήματα οι κοινωνικές ανισότητες , η Αγάπη, η αναζήτηση της Δικαιοσύνης, η ισότητα, η βία και οι Φωνές που υψώνονται για την Ελευθερία και την Ειρήνη.

Το πολύχρωμο τοπίο, τα πλουμιστά χρώματα που θυμίζουν τσίρκο όπου διασκεδάζουν τα Παιδιά: Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Ένας γελωτοποιός για κλάματα, Μετά Φόβου ο Παντούπαρών, μας οδηγεί στη ζωή που νυχτώνει νωρίς και θέλει να μιλήσει για τα όνειρα που ήθελε να Ζήσει.

   

    

  

Η ιστορία και η ιστορική αφήγηση με πρόσωπα υπαρκτά ή μη, συνυπάρχουν στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις της κάθε εποχής που πραγματεύεται: Οθωμανική κυριαρχία, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Γενιά του 1890, Αστική Αθήνα, Κατοχή, Εμφύλιος, στο σήμερα, πόλεμος στην Ουκρανία, Μετανάστες, Κοινωνικός αποκλεισμός, Διαφορετικότητα, Ανεκτικότητα, Οικογενειακή βία, καταπίεση.

  
  

 

 Με τη γραφή της η Ελένη ορθώνει το Ανάστημα μέσα από τους ήρωες ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ν' ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ, ν' ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΝ για το ΔΙΚΙΟ. Να Ζήσουν τη Ζωή τους μέσα σε περιβάλλον με Ιδανικά Αξίες και Ειρήνη.

Όλα αυτά συνθέτουν το αποτύπωμα των σκέψεων της Ελένης στο χαρτί, η γραφή της γίνεται αιχμηρή, μαχητική, διεκδικητική. Γιατί κυρίως θέλει να Ζήσει όπως ήθελε.


 Σας ευχαριστούμε για τα ταξίδια που μας χαρίζετε μέσα από τα βιβλία ΣΑΣ.

Όταν πήρε τον λόγο η κυρία Ελένη Πριοβόλου, εξομολογήθηκε στο κοινό τους φόβους και τις πικρές θύμησες των παιδικών της χρόνων από το Μουσείο. Μίλησε για την ανάγκη πολιτικής βιβλίου, που στερείται η κοινωνία και τόνισε τα λάθη στον χώρο του βιβλίου και την αναγνώριση των συγγραφέων.

Στην αξία και στο έργο της συγγραφέως αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο οποίος επίδωσε στη συγγραφέα τιμητική πλακέτα. Το ίδιο έπραξε και για τον Υπεύθυνο του Μουσείου, Θεόδωρο Τσιλίκα, για τον άθλο συλλογής χιλιάδων αντικειμένων και δημιουργία του Μουσείου.

  

Τέλος, στη συγγραφέα απεστάλη και ένα βίντεο-έκπληξη από το πνευματικό παιδί της κυρίας Πριοβόλου, τη συγγραφέα Ιφιγένεια Τέκου.

Κατά την απονομή των μαθητικών βραβείων τιμήθηκαν οι 43 συμμετέχοντες και τα 6 σχολεία με αναμνηστικό συμμετοχής. Ο Θοδωρής Τσιλίκας παρουσίασε το σκεπτικό της απονομής βραβείων, τη θεματολογία των έργων και τις αρετές που υπήρχαν στον γραπτό λόγο της νέας γενιάς.

Στην κατηγορία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ υπήρχαν δύο είδη.

Στο είδος «Κείμενο» διακρίθηκαν οι εξής:

1.       ΒΡΑΒΕΙΟΜαρία Πασχέντη, Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου

2.   ΕΠΑΙΝΟΣ: Ιωάννης Τασούλας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καινούργιου 

3.   ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ (1):   Διονύσης, Π, Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού

3.   ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ (2):  Κωνσταντίνα, Σ., Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού

 

Στο είδος «Ψηφιακή αφήγηση» διακρίθηκε με ΕΠΑΙΝΟ η Κατερίνα, Π. από το Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού. Επιπλέον, ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ έλαβε η μαθήτρια με ψευδώνυμο «Πουπουλένια».

Στην κατηγορία ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ διακρίθηκαν οι εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ: Τα δευτεράκια της εκπαιδευτικού Ελένης Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

ΕΠΑΙΝΟΣ: Οι μαθητές Δημήτρης Παπαγεωργίου, Θοδωρής Γεωργιάδης, Δημήτρης Αγραφιώτης του εκπαιδευτικού της ΣΤ’ Δημοτικού, Στάθη Τσέλιου από το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου.

3.   ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ:  Η μαθήτρια Εβελίνα Ντάτσικα και ο μαθητής Χρήστος Σταυρόπουλος της εκπαιδευτικού της ΣΤ’ Δημοτικού, Χαράς Μπεκιάρη από το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου.

Μετά τις απονομές, τον λόγο πήρε η οικοδέσποινα Αριάδνη Δάντε, για να μοιραστεί με το κοινό το ταξίδι με την εθελοντική ομάδα «Το σεντούκι του παππού» και όλα όσα διαδραματίζονται στον χώρο του Μουσείου με σκοπό την έμπνευση μικρών και μεγάλων, τη φιλαναγνωσία, την αγάπη για την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση, το συνταίριασμα της ασφαλής περιήγησης στο Διαδίκτυο με τη δημιουργικότητα, τη ζωγραφική και την παραγωγή ψηφιακού νοήματος με νόημα. 

  

Η Αριάδνη Δάντε παρέθεσε και τα δικά της σχόλια για τη σοδειά του διαγωνισμού και ενημέρωσε το κοινό για τη δημιουργία ενός βιβλίου με τις συμμετοχές. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στον σύνδεσμο:

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού Αιτ/νίας (2024)

Η Γιορτή Παραμυθιού έκλεισε με το τραγούδι «Φτιάξε, καρδιά μου, το δικό σου παραμύθι» από τους βραβευμένους λιλιπούτειους συγγραφείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Ακολούθησε η υπογραφή αφιερώσεων των συγγραφέων στα έργα τους που αγκάλιασαν οι νέοι αναγνώστες. 

  


 

Αξίζει να αναφερθεί πως με τη λήξη της εκδήλωσης η κυρία Παπαϊωάννου παρέδωσε τον κουμπαρά της Φλόγας στην Ελένη Παπαγιάννη, εκπρόσωπο της ΦΛΟΓΑΣ στο κατάστημα Αγρινίου και γνωστοποιήθηκε η δωρεά του σημαντικού ποσού των 210€. Επίσης, η κυρία Παπαϊωάννου συνέβαλε τα μέγιστα στο αφιέρωμα με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που παρέθεσε στους οικοδεσπότες της Γιορτής.

 

Την άρτια διοργάνωση της Γιορτής πλαισίωσαν οι ΧΟΡΗΓΟΙ:

·         ΚΤΗΜΑ ΠΥΘΑΡΙ (παροχή γευμάτων, φρούτων και νερών για τους μικρούς φίλους),

·         ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΪΔΗ (εκτυπώσεις διακρίσεων και τίτλων συμμετοχής),

·        WHITE DIAMONDS BY STELLA GRAVALOU (αναμνηστικά δώρα των συμμετεχόντων και το παραμυθένιο κουστούμι της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε),

·         ΜΕΓΚ (εδέσματα),

·         Λάμπρος Δημητρογιάννης (εδέσματα),

·         Δήμος Αγρινίου (Προσκλήσεις, Άνθη).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές