Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Μαμά, θα μου πεις τον κωδικό για τον υπολογιστή σου;"

Αγαπημένες μου μαμάδες,

το Σάββατο είναι μια μέρα που εμείς οι εργαζόμενες μαμάδες βρίσκουμε χρόνο για να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτά που αγαπάμε. Για μένα, που η μαγειρική είναι λατρεία, το να βρίσκομαι στην κουζίνα μου με τις ώρες είναι μεγάλη διασκέδαση και τα πρωινά του Σαββάτου προσπαθώ να αφιερώνομαι στις κατσαρόλες και να μαγειρεύω τα πιο μπελαλίδικα φαγητά.

Πέρα από τη μαγειρική, αγαπώ πολύ και τη συγγραφή, οπότε πλάι από το τραπέζι της κουζίνας μου, ως tech-μαμά, έχω ένα μικρό γραφειάκι με ένα σταθερό υπολογιστή. Εκεί γράφω τις πολύτιμες σκέψεις μου, συνεπώς το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι "ιερό" και δεν επιτρέπεται εύκολα η πρόσβαση σε τρίτους.



Σήμερα το πρωί, καθαρίζοντας τα καρότα για την προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού, άκουσα μια φωνούλα :

"Μαμά, θα μου πεις τον κωδικό για τον υπολογιστή σου;"

Στο άκουσμα της ερώτησης χαμογέλασα πονηρά κι αφού τέλειωσα στα γρήγορα το καθάρισμα του καρότου που κρατούσα, έπλυνα τα χέρια μου και είπα στον πρωτότοκο γιο μου :

"Είναι κι αυτές οι ερωτήσεις σου βρε Chris, ευκαιρία για μάθημα..."


Ο Chris βέβαια που με ξέρει, υποψιάστηκε τη συνέχεια. Έτσι λοιπόν, πήρα μια κόλλα Α4 και άρχισα να σημειώνω:

Κωδικός ή Συνθηματικό
  • Είναι μια ακολουθία από σύμβολα (συμβολοσειρά).
  • Την χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε το σύστημά μας από όσους δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση.
  • Άρα, είναι ΜΥΣΤΙΚΗ πληροφορία.

            Αφού είναι μυστική, δεν θέλουμε να μπορεί να την μαντέψει κάποιος. Για να μην μπορεί να την μαντέψει, πρέπει :
·           να μην είναι το όνομά μας,
·         να μην είναι τα γενέθλιά μας,
·         να μην είναι το όνομα του μπαμπά, της μαμάς, του παππού κτλ.
·         να έχει πολλά σύμβολα μπερδεμένα [αριθμούς, χαρακτήρες], που διαβάζοντάς τα δεν βγαίνει νόημα,
·         να την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με κάτι : π.χ. ένα τραγούδι.

Ο κωδικός μας πρέπει να είναι γραμμένος μόνο στο μυαλό μας.

Αφού εξήγησα στο γιο μου κάθε κουκκίδα, έδωσα τη σελίδα στον Chris και απάντησα στην ερώτησή του : 

"Δεν μπορώ να σου πω τον κωδικό μου, γιατί είναι μυστικός. Και δεν θα σου πω την μυστική μου πληροφορία, όχι επειδή είσαι κακός, ούτε γιατί δεν θέλω να δεις τι έχω γραμμένο στο σύστημά μου, αλλά επειδή είσαι μικρούλης και ξέρω ότι αν τη μοιραστώ μαζί σου, ίσως μπεις στο Internet δίχως να το γνωρίζω.
Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώ να σε προστατεύσω για να μην μπαίνεις ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο δεν είναι ένας κήπος με ροδοπέταλα, είναι ένας κόσμος που κρύβει κινδύνους. Αφού σε ζάλισα με τα δικά μου, τώρα άσε με να πληκτρολογήσω τον κωδικό και να παίξεις στον υπολογιστή μου μέχρι να ετοιμάσω το μεσημεριανό μας."

Όπως θα καταλάβατε κι εσείς, δεν έδωσα τον κωδικό στο παιδί μου. Όχι γιατί δεν το εμπιστεύομαι, αλλά επειδή λόγω ειδικότητας γνωρίζω ότι το Διαδίκτυο ελλοχεύει κινδύνους. 

Και μιας και ξεκίνησα τις σκέψεις μου με ερώτηση, λέω να τις ολοκληρώσω με τον ίδιο τρόπο:

Αλήθεια, εσείς έχετε προβληματιστεί ποτέ για την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των παιδιών μας στο Διαδίκτυο;

Το άρθρο μου δημοσιεύθηκε αρχικά στο http://www.workingmoms.gr/2016/08/mama-tha-mou-peis-ton-kodiko.html 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...