Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόγραμμα Εργαστηρίου Πυθωνίας : Μαθαίνω Πληροφορική με φαντασία και χαρτί!

"Ψάχνω, ψάχνω και γυρνώ, τα αντικείμενα κρατώ...", λέει ο μικρός Απόστολος στο τέλος του εκπαιδευτικού βιβλίου "Ψάχνοντας στην Πυθωνία". Ψάχνω, ψάχνω κι εγώ και βρίσκω ανθρώπους γεμάτους θέληση και όρεξη για δημιουργία. Κι εκεί στέκομαι. Ναι, εκεί μ' αρέσει να στέκομαι, να συζητώ και να αφιερώνω το χρόνο μου. 

Δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες τρέχω με τον Απόστολο και τη θεία Μνήμη. Μαζί μου τρέχουν και έξι μικρά ζωάκια, αλλά και πολλά πολλά χαμένα αντικείμενα που αναπαριστούν τους πέντε βασικούς τύπους στον προγραμματισμό. Και μετά από τόση τρεχάλα, ήρθε η ώρα να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπάει η καρδιά μου : να διδάξω Πληροφορική παίζοντας. Πιστεύω βαθιά, ότι το παιχνίδι είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Τρεχαλητό λοιπόν, και μια φορά το μήνα, θα στέκομαι στη γενέτειρα που δεν είναι άλλη από την πόλη της καρδιάς μου : το Αγρίνιο. Ναι, ναι. Εκεί ξετρύπωσα δυο φανταστικές νηπιαγωγούς κι εκεί βρήκα το κατάλληλο περιβάλλον. Αλλά μην νομίσετε ότι δεν θα πάω και αλλού! Θα πάω! Γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι που με περιμένουν να τους ανακαλύψω. 

Μια φορά το μήνα θα παίζουμε, θα μαθαίνουμε, θα παίρνουμε ασκήσεις για το σπίτι και θα ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση. Έτσι, για να' χει και λίγο χτυποκάρδι μέχρι να τα ξαναπούμε.

Στο παιχνίδι μας αυτό, θα μας βοηθήσουν πολύ οι μικρές μου κάρτες. Σχεδίαση, εκτύπωση και χαρτοκοπτική είναι τα τρία πρώτα στάδια της παραγωγής των καρτών μου. Κι ύστερα έρχεται η πλαστικοποίηση και η κριτική των δύο αλάνθαστων συμβούλων μου ηλικίας 7 και 9 ετών αντίστοιχα. 

Το εργαστηριάκι της Πυθωνίας μας θα μας εξοικειώσει με τους βασικούς τύπους δεδομένων και τα αντικείμενα. Καλά, μην νομίζετε ότι θα πούμε μόνο αυτά! Θα πούμε και θα μάθουμε κι άλλα! Προς το παρόν όμως, το προγραμματάκι μας έχει ως εξής:

Το πρώτο μας εργαστήρι θα ξεκινήσει το Σάββατο, 1 Οκτώβρη στις 10:00 το πρωί στο Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο "Φουρφούρι", Βότση και Σαλάκου 5, Αγρίνιο, τηλ. επικοινωνίας : 2641 048816.
Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπεύθυνες του Παιχνιδοβιβλιοπωλείου : Αλεξάνδρα Τσιτσικάου και Μαρίνα Τσιτσικάου.

Μαθαίνουμε Πληροφορική δίχως Υπολογιστή
ξεκινώντας με το δεξί από μια πόλη αγαπητή!


Και καλή μας αρχή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη