Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πίσω στα θρανία και εμείς με νέα συνεργασία!

Και μπορεί το τριήμερο ταξίδι στη γενέτειρα να τελείωσε και να επέστρεψα στη βάση μου, αλλά με την επιστροφή μου έφερα στην οικογένεια της Τσιπούπολης δύο φανταστικές αδερφούλες και μια πολύ δημιουργική συνεργασία.
Αλεξάνδρα Τσιτσικάου, Μαρίνα Τσιτσικάου, Αριάδνη Δάντε
Η Αλεξάνδρα και η Μαρίνα είναι δύο εξαιρετικές νηπιαγωγοί που εδώ και ένα χρόνο διαβάζουν, προτείνουν, παίζουν και δημιουργούν στο δικό τους παραμυθοχώρο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Αγρινίου. Έχοντας ακούσει πολύ καλά σχόλια για τη δουλειά των κοριτσιών, το πρωινό της Τρίτης πέρασα το κατώφλι του δημιουργικού παιχνιδοβιβλιοπωλείου Φουρφούρι και γνώρισα από κοντά τις ιδιοκτήτριές του.


Η πρώτη εντύπωση ήταν καταπληκτική! Παστέλ χρώματα, μηνύματα παραμυθιών στους τοίχους, θεματικές γωνιές, μια τεράστια συστοιχία ραφιών που αγκάλιαζε περίτεχνα τη Γεωμετρία και απίθανα ξύλινα παιχνίδια που μου θύμισαν τα παιχνιδίσματα με τα παιδιά μου. Σκέφτηκα ότι αυτός ο χώρος είναι αναμφισβήτητα ένας «δικός» μου χώρος, έτοιμος να αγκαλιάσει κάθε μου παραμύθι.

Τελικά, οι τρεις μέρες της διαμονής μου στο Αγρίνιο ήταν εντελώς «φουρφουρένιες»! Μπαινόβγαινα διαρκώς στο φιλόξενο Φουρφούρι και σε κάθε συζήτηση με την Αλεξάνδρα και τη Μαρίνα ανακάλυπτα τον κοινό μας κώδικα επικοινωνίας. 

Κι όπως στον προγραμματισμό επαναχρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις, έτσι κι εγώ θα επαναχρησιμοποιήσω τον όμορφο αυτό χώρο για να διδάξω το αντικείμενο σπουδών μου, ξεκινώντας από το πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη. Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, παρέα με τους μικρούς μου φίλους (παιδιά ηλικίας 4-10 ετών) θα μαθαίνουμε Πληροφορική δίχως Υπολογιστή! 

Σας καληνυχτίζω με το εξαιρετικό μήνυμα της βιτρίνας του παχνιδοβιβλιοπωλείου : «Πίσω στα θρανία ΝΑΙ στη φιλία ΌΧΙ στη βία».

Όσοι από εσάς γνωρίζετε τη θεία Μνήμη και την παρέα της, θα ανακαλύψετε εύκολα τις λογικές απαντήσεις που κρύβονται στο μήνυμα της βιτρίνας. Οι υπόλοιποι μπορείτε να ενημερωθείτε από τα εκπαιδευτικά βιβλιοεργαλεία «Ψάχνοντας στην Πυθωνία» και «Ψάχνοντας στην παραλία» που φιλοξενούνται στο πανέμορφο Φουρφούρι (Βότση και Σαλάκου 5, Αγρίνιο, τηλ. 26410 48816).        

Κι αν δεν βγάλετε άκρη, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, θα τα ανακαλύψουμε όλα μαζί από κοντά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη