Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Δώρα θυμάται το πρώτο της βιβλίο...

Θυμάμαι τη μητέρα μου, να διαβάζει με τις ώρες ένα βιβλίο, έως ότου αποκοιμιόταν στις σελίδες του. Είχε πάντα την αίσθηση ότι μέσα από τα βιβλία γνωρίζουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε συμπεριφορές και συμβάντα. Την αλήθεια, το ψέμα, την αγάπη, το μίσος.
Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, ως δώρο γενεθλίων από εκείνη, ήταν στην ηλικία των 6 ετών. Ήταν ο Μάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα. Μέσα από τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάγκα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο των τετράποδων, τον κόσμο των ανθρώπων, γνώρισα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα, διαισθάνθηκα να ξεδιπλώνεται μέσα μου μια δύναμη, έτοιμη να κατατροπώσει κάθε άσχημο στοιχείο της ζωής.
Παρόλο που ο Μάγκας, είναι ένα ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό θα έλεγα παιδικό βιβλίο, ωστόσο καταφέρνει να εμπλουτίσει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών.
Πλέον, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι, ένα παιδικό βιβλίο, άσχετα με την ιστορία που πραγματεύεται, αποτελεί τη δίοδο για την ανάπτυξη της σκέψης ενός παιδιού. Ιδίως τα εικονογραφημένα βιβλία με τον συνδυασμό εικόνας και κειμένου είναι δυνατό να ταξιδέψουν τη φαντασία του παιδιού, να το κάνουν να ονειρευτεί, αλλά πρωτίστως να του γεννήσουν ερωτήματα για τα οποία θα πασχίσει σκεπτόμενο, πια, να βρει λύσεις.
Η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου από την ηλικία των έξι ετών δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να μαθαίνει την δύναμη των εικόνων και των λέξεων, ως ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ένα παιδικό βιβλίο έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το ήθος ενός παιδιού, τον χαρακτήρα και τη συνείδηση του. Η μελέτη ενός παιδικού βιβλίου επιτρέπει στο παιδί να ταυτιστεί με τον ήρωα, να ζήσει στις γραμμές της κάθε σελίδας, που αποτυπώνουν τη ζωή του κεντρικού ήρωα, τους φόβους, τις επιθυμίες και τις συγκρούσεις του, να τις κάνει βίωμα του και τέλος, να σκεφτεί διαφορετικές εκδοχές του ίδιου θέματος και πιθανές λύσεις. Μέσα από αυτή την προοπτική το παιδί καταφέρνει να αποκτήσει τη βάση για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου από τους γονείς χρήζει μεγάλης προσοχής, καθώς ένα παιδικό βιβλίο έχει τη δύναμη να μεταδώσει πολιτισμικές αξίες, να διδάξει με αλληγορικό κυρίως τρόπο και να διαμορφώσει τη σκέψη ενός παιδιού. Το παιδί που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο διαμόρφωσης του ψυχικού κυρίως κόσμου, αναζητά μέσα από τις γραμμές ενός βιβλίου τα στοιχεία εκείνα, που θα του δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα πρώτα του βήματα στην κοινωνική του ενσωμάτωση.
Καλό θα ήταν λοιπόν, οι γονείς να επιλέγουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού βιβλία, τα οποία θα βοηθήσουν σε πρώτη φάση το παιδί, να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες και να δημιουργήσει βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτούν στη συνέχεια η ικανότητα του για ανάγνωση και γενικότερα για μάθηση. Επίσης, θα ήταν καλό να επιλέγουμε βιβλία για τα παιδιά μας, που τα βοηθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο των ανθρώπων, τον κόσμο των ζώων, τη λειτουργία της φύσης, τις ανθρώπινες αξίες κ.ο.κ. Στη συνέχεια, και ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού και την αντίληψη που το ίδιο έχει διαμορφώσει για τον κόσμο, η βιβλιοθήκη μπορεί να εμπλουτιστεί με βιβλία που θα έχουν πιο διδακτικό χαρακτήρα.
"Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και τους γονείς" και μην ξεχνάτε ποτέ τη σπουδαιότητα ενός βιβλίου, τόσο στην ψυχική, όσο και στη νοητική ανάπτυξη ενός ανθρώπου!
                                                                                                Δώρα Λαϊνά 

                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...